Dynia to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Pieczona dynia nadaje się na przykład jako świetna podstawa do purée. Z jej miąższu można również przygotować zupę, sernik, placki, kotlety, racuchy albo farsz do naleśników oraz muffiny – babeczki dyniowe. Zrobione z dyni delikatne, wilgotne i aromatyczne muffinki dyniowe to doskonały dodatek do kawy albo herbaty. Można je posypać cukrem, polać czekoladą lub posmarować dżemem dyniowym, lub jabłkowym z dodatkiem cynamonu.
średni
60min.
6 Porcje | |
---|---|
500 g | dyni |
250 g | cukru |
300 g | mąki pszennej Dobre Plony |
200 ml | oleju rzepakowego Buttella |
100 g | orzechów włoskich |
4 | jajka |
2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
1 łyżeczka | cynamonu |
1 laska | wanilii |
2 łyżki | soku z cytryny |
2 łyżki | cukru pudru |
6 łyżek | śmietany 18% Milsa |
skórka z cytryny |
Zetrzeć dynię na tarce z małymi oczkami i dodać do niej cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, orzechy (należy je najpierw posiekać), olej oraz cynamon. Wymieszać dokładnie.
Z gotowej masy uformować muffinki, wlewając ciasto do foremek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min w temperaturze 180ºC.
Aby wykonać sos do muffinek należy wymieszać śmietanę 18% z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, potartą skróką z cytryny oraz miąższem z laski wanilii.
Przed podaniem polać muffinki sosem, na górze udekorować skórką z cytryny.
Właściwy przepis na babeczki dyniowe to jeszcze nie koniec przygotowań do wykonania tych atrakcyjnych przysmaków. Musimy jeszcze te muffinki dyniowe upiec oraz ozdobić. Do tego celu wykorzystać można krem, czekoladę lub dżem. W sklepach znaleźć można również dekoracyjne pisaki z kolorowym lukrem do wykonania efektownych dekoracji do muffinek dyniowych. Sprawdzają się również owoce, ponieważ są zdrowe i stanowią podstawowe źródło witamin i składników odżywczych. Wystarczy wyciąć z brzoskwiń, malin czy innych owoców odpowiednie kształty i ułożyć je na powierzchni babeczek dyniowych posmarowanych przeźroczystym lukrem bądź kisielem.
Oprócz owoców i bakalii, muffiny można przystrajać też różnego rodzaju polewami oraz dekoracjami cukierniczymi, a także oblewać czekoladą. Można wykorzystać również śmietanę kremówkę i wyciskając ją ozdobić babeczki dyniowe a na końcu udekorować je kolorowymi posypkami. Świetnie sprawdzi się także przy dekoracji muffinek galaretka. Można zanurzyć w niej kilka kawałków owoców dla uzyskania jeszcze bardziej atrakcyjnych efektów wizualnych.
Muffinki z dyni z wielu różnych powodów cieszą się ogromną popularnością. Są proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, i satysfakcjonują nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Dynia, która jest podstawowym składnikiem tego ciasta, ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera ona sporo beta-karotenu, który działa przeciwutleniająco. Dodatkowo dynia obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, że ma ona wysoki indeks glikemiczny i nie jest polecana osobom borykającym się z cukrzycą.
Zaletą dyni jest jej niska kaloryczność. W 100 g zawiera ona niecałe 30 kcal, nie musimy się więc obawiać, że jej dodatek doda nam kilogramów, kiedy sięgniemy po kolejną babeczkę. Dlatego też dyniowe muffinki nadają się doskonale dla odchudzających, szczególnie jeśli użyjemy mniej cukru.
Warto także wiedzieć, że purée z dyni może zastąpić jajka, dlatego też składnik ten przyda się do ciast dla wegan. Podobnie jak inne ciasta z warzywami, dodanie do wypieku purée z dyni czy starcie jej na tarce, sprawia, że wypieki pozostają dłużej wilgotne i świeże.
Muffinki z dyni doskonale sprawdzą się jako smakołyk podczas obchodów Halloween. O tej porze roku możemy się bowiem cieszyć zbiorami tego pomarańczowego warzywa.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)