łatwy
45min.
6 Porcje | |
---|---|
2 szt. | czerwonej papryki |
1 szt. | cytryny |
1 | cebula |
1 | ząbek czosnku |
1 łyżka stołowa | oliwy Casa Morando |
1/2 łyżeczki | soli jodowanej |
1/2 łyżeczki | chili – przyprawy w młynku Lemar |
100 g | cukru żelującego Diadem |
Rozgrzej piekarnik do 240°C, ustawiając go na funkcję grillowania. Papryki podziel na ćwiartki i usuń z nich łodygi i gniazda nasienne. Umyj paprykę i ułóż ją na blasze do pieczenia skórką do góry, a następnie grilluj przez ok. 10 minut, aż pod skórką pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie, aby ułatwić obieranie skórki, przełóż paprykę do woreczka, np. na mrożonki na ok. 15 minut. Po tym czasie obierz skórę nożem i pokrój paprykę na drobną kostkę.
Wyciśnij sok z cytryny. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę, a następnie razem z cebulą podduś na rozgrzanej oliwie. Dodaj paprykę, przez chwilę razem podsmażaj, dopraw solą oraz chili, a następnie zmiksuj wszystko razem blenderem na gładką masę. Wmieszaj sok z cytryny i cukier żelujący i gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając.
Konfiturę z papryki podawaj jako dodatek do steków, drobiu lub zapiekanek.
Możesz przygotować większą ilość konfitury i przechowywać ją w słoikach, tak samo jak konfitury owocowe.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)