łatwy
50min.
10 Porcje | |
---|---|
1 kg | ciemnych winogron |
500 g | cukru |
sok z jednej cytryny |
Winogrona dokładnie umyj i delikatnie usuń z nich pestki łyżeczką. Przełóż winogrona do garnka i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem. Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie gotuj mieszankę na średnim ogniu przez około 30-40 minut (pamiętaj o częstym mieszaniu). Gdy dżem zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij go z ognia, przelej do czystych słoików i dokładnie zamknij. Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.
Teraz możesz cieszyć się domowym dżemem z winogron na kanapkach, naleśnikach albo ciastach. Smacznego!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)