Nadziewane medaliony wołowe z risotto

łatwy

10min.

60min.

2 Porcje
250 g pieczarek
3 łyżeczki oliwy z oliwek Gut Bio
do smaku sól przyprawowa z chilli
100 g ryżu mlecznego Dobre Plony
3/4 łyżeczki bulionu wołowego
400 g buraków ćwikłowych w zalewie
400 g medalionów wołowych
3/4 łyżeczki pieprzu Portland
100 ml wina Dornfelder
1 łyżeczka mąki pszennej
40 g sera Parmigiano Reggiano
4 łodyga zielonej pietruszki
Dodatkowo: małe drewniane szpikulce do szaszłyków i frezy do serc (lub ostry nóż)
W zależności od sezonu nie wszystkie produkty są stale dostępne w naszej ofercie.
Poleć przepis

Krok 1

Opłucz grzyby, odetnij korzenie, pokrój w kostkę, duś w 1 łyżeczce rozgrzanego oleju, w razie potrzeby dopraw solą z chili. Wyjmij i odłóż 40 g  medalionów wołowych.

Krok 2

Dodaj 1 łyżeczkę oleju do tłuszczu pozostałego z smażenia z grzybów i duś w zalewie ryż. Wymieszaj 350 ml gorącej wody z ½ łyżeczki bulionu, stopniowo polewaj ryż i pozwól mu pęcznieć przez około 25–35 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 3

Odcedź buraki, pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, a następnie wykrój kilka serc za pomocą małego noża. Pozostałe kawałki buraków pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200°C (konwekcja 180°C).

Krok 4

Umyj medaliony wołowe, osusz i wytnij kieszeń. Wymieszaj grzyby z burakami i wypełnij nimi medaliony, zatknij szpikulcami do szaszłyków. Dopraw medaliony przyprawą (¼ łyżeczki pieprzu) i solą z chili zgodnie z upodobaniami i smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Umieść medaliony w naczyniu do pieczenia i zakończ gotowanie w piekarniku po około 8-10 minutach.

Krok 5

Wlej pozostały tłuszcz do smażenia z medalionów, czerwone wino i 150 ml wody na patelnię. Dodaj resztę bulionu i gotuj przez około 5–10 minut. Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami zimnej wody, dodaj do sosu i zagotuj. Dopraw sos solą z chili i ¼ łyżeczką pieprzu.

Krok 6

Zetrzyj ser i wrzuć połowę pozostałych grzybów do risotto, krótko podgrzej i dopraw w razie potrzeby ¼ łyżeczką pieprzu i soli przyprawowej. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj.

Krok 7

Ułóż medaliony wołowe z risotto (w kształcie serca), buraczkami i sosem na talerzach. Posyp risotto resztą sera, udekoruj natką pietruszki i podaj.

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch