łatwy
10min.
60min.
2 Porcje | |
---|---|
250 g | pieczarek |
3 łyżeczki | oliwy z oliwek Gut Bio |
do smaku | sól przyprawowa z chilli |
100 g | ryżu mlecznego Dobre Plony |
3/4 łyżeczki | bulionu wołowego |
400 g | buraków ćwikłowych w zalewie |
400 g | medalionów wołowych |
3/4 łyżeczki | pieprzu Portland |
100 ml | wina Dornfelder |
1 łyżeczka | mąki pszennej |
40 g | sera Parmigiano Reggiano |
4 łodyga | zielonej pietruszki |
Dodatkowo: małe drewniane szpikulce do szaszłyków i frezy do serc (lub ostry nóż) | |
W zależności od sezonu nie wszystkie produkty są stale dostępne w naszej ofercie. |
Opłucz grzyby, odetnij korzenie, pokrój w kostkę, duś w 1 łyżeczce rozgrzanego oleju, w razie potrzeby dopraw solą z chili. Wyjmij i odłóż 40 g medalionów wołowych.
Dodaj 1 łyżeczkę oleju do tłuszczu pozostałego z smażenia z grzybów i duś w zalewie ryż. Wymieszaj 350 ml gorącej wody z ½ łyżeczki bulionu, stopniowo polewaj ryż i pozwól mu pęcznieć przez około 25–35 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Odcedź buraki, pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, a następnie wykrój kilka serc za pomocą małego noża. Pozostałe kawałki buraków pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200°C (konwekcja 180°C).
Umyj medaliony wołowe, osusz i wytnij kieszeń. Wymieszaj grzyby z burakami i wypełnij nimi medaliony, zatknij szpikulcami do szaszłyków. Dopraw medaliony przyprawą (¼ łyżeczki pieprzu) i solą z chili zgodnie z upodobaniami i smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Umieść medaliony w naczyniu do pieczenia i zakończ gotowanie w piekarniku po około 8-10 minutach.
Wlej pozostały tłuszcz do smażenia z medalionów, czerwone wino i 150 ml wody na patelnię. Dodaj resztę bulionu i gotuj przez około 5–10 minut. Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami zimnej wody, dodaj do sosu i zagotuj. Dopraw sos solą z chili i ¼ łyżeczką pieprzu.
Zetrzyj ser i wrzuć połowę pozostałych grzybów do risotto, krótko podgrzej i dopraw w razie potrzeby ¼ łyżeczką pieprzu i soli przyprawowej. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj.
Ułóż medaliony wołowe z risotto (w kształcie serca), buraczkami i sosem na talerzach. Posyp risotto resztą sera, udekoruj natką pietruszki i podaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)