łatwy
1godz. 20min.
1godz.
6 Porcje | |
---|---|
170 g | masła |
200 g | cukru |
150 g | mąki |
1 łyżeczka | proszku do pieczenia |
0,5 kg | gruszek |
3 | jajka |
1 | cytryna |
40 g | suszonej żurawiny |
2 łyżki | bułki tartej |
Żurawinę zalej wrzątkiem i poczekaj aż napęcznieje. Gruszki obierz i pokrój w plastry, wycinając środek, a następnie skrop sokiem z cytryny. Do kielicha miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj miękkie masło oraz jajka. Połącz składniki.
Wysmaruj formę do ciasta masłem i oprósz bułką tartą. Następnie równo rozprowadź w niej ciasto (użyj do tego łyżki moczonej w zimnej wodzie). Gruszki i żurawinę ułóż gęsto na wierzchu ciasta. Ciasto przykryj folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 180°C najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie odkryj i piecz przez kolejne 30 minut.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)