Karp smażony

Wigilijny stół zgodnie z polską tradycją nie powinien zawierać mięsa. Z tego powodu królują na nim sałatki oraz różne gatunki ryb. Jednym z najpopularniejszych gatunków na świąteczny stół jest karp. Tysiące osób nie wyobrażają sobie bez niego Wigilii. Poznaj nasz przepis na karpia smażonego.

Karp smażony

średni

30min.

4 Porcje
1 wypatroszony karp
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta
olej roślinny do smażenia
sól
4 cytryny
Poleć przepis

Krok 1.

Karpia pokroić i podzielić na dzwonka. Obtoczyć karpia w soku z wyciśniętych 3 cytryn, czwartą cytrynę pokroić w plastry i ułożyć wraz z obtoczonym karpiem w pojemniku na 30 minut.

Krok 2.

Osuszyć dzwonka karpia. Na talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą. Karpia posolić i btoczyć i smażyć na złoty kolor na rozgrzanm na patelni oleju

Poleć przepis

Jak smażyć karpia? - Wskazówki

Smażenie karpia musi być przeprowadzone odpowiednio, tak aby ryba nie wyschła, a jednocześnie była chrupiąca z zewnątrz. W tym celu wykorzystaj mąkę. Obtocz w niej rybę i strzep nadmiar.

 

Nie wiesz, jak usmażyć karpia? Pamiętaj o zapewnieniu odpowiedniej temperatury oleju. Ta powinna oscylować w okolicach 180 stopni. Kawałki karpia należy smażyć po około 6 minut na każdej ze stron. Trzeba zadbać o to, aby poszczególne kawałki usmażyły się w całości. W tym celu obracaj karpia szczypcami bądź łopatką. Możesz również potrząsać patelnią, aby potrawa nie przywarła ani nie przypaliła się.

 

Karp smażony jest gotowy, gdy jest zezłocony, a mięso stanie się ścięte.

Karp smażony – tradycyjna wigilijna potrawa

Karp smażony na wigilię to tradycyjna potrawa w wielu polskich domach. Ryby na świątecznym stole są symbolem chrztu i odrodzenia. W tradycji uznaje się je za odpowiedzialne za płodność i nowe życie.

 

Karp smażony na stałe wpisał się w polską tradycję świąteczną, jednak jego początków nie trzeba szukać daleko. Potrawa pojawiła się na wigilijnych stołach już po drugiej wojnie światowej. Wszystko dlatego, że ze względu na przerwane łańcuchy dostaw i zanieczyszczenie flory bałtyckiej nasz kraj nie miał dostępu do odpowiedniej ilości ryb morskich. Wprowadzono stawy zarybiane karpiami, więc gatunek był często jedynym dostępnym na święta. Nawet po poprawie sytuacji karp smażony na stałe pozostał jednak w polskiej tradycji wigilijnej i dziś można go uznać za najpopularniejszą w tym okresie rybę.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch