łatwy
30min.
40min.
20 Porcje | |
---|---|
500 g | mąki pszennej |
200 ml | mleka |
50 g | masła MILSANI |
50 g | cukru |
4 | żółtka |
4 | białka |
50 g | świeżych drożdży |
2 łyżki | bułki tartej ALBONA |
850 g | masy makowej HELIO |
100 g | rodzynek TRADER JOE’S |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Do miski wsypujemy mąkę. Robimy dołek i wrzucamy do niego drożdże i cukier. Stopniowo wlewamy do dołka ciepłe mleko i mieszamy je z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Przykrytą miskę odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Dodajemy rozpuszczone masło i przez 10 minut wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie masę makową mieszamy z posiekanymi rodzynkami i bułką tartą, a następnie z ubitymi na sztywno białkami.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwa kawałki. Rozwałkowujemy jeden z nich na prostokąt i wykładamy połowę masy makowej, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Zwijamy roladę wzdłuż długiego boku, przekładamy na papier do pieczenia i zawijamy, zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie ciasta.
Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Ciasta odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, następnie pieczemy je w 180°C przez ok. 35–40 minut.
Po przestudzeniu podawać z lukrem. Prosty przepis na lukier to zmieszanie cukru pudru z wodą i kwaskiem cytrynowym.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)