średni
120min.
6 Porcje | |
---|---|
1,5 kg | schabu |
kilkanaście | wędzonych śliwek |
2 łyżki | miodu |
2 łyżki | oleju BUTTELLA |
1 ząbek | czosnku |
po dwa ziarna | jałowca, goździków i ziela angielskiego |
1 łyżka | majeranku |
sól, pieprz |
W umytym i osuszonym schabie za pomocą długiego, ostrego noża robimy nacięcie. Do środka wkładamy wędzone śliwki.
W moździerzu rozcieramy przyprawy i czosnek. Mieszamy je z olejem i nacieramy schab powstałą marynatą. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy miód. Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone mięso wyjmujemy z worka i pozwalamy mu chwilę odpocząć. Podajemy na ciepło z sosem, który zgromadził się w rękawie do pieczenia, lub na zimno.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)