łatwy
10min.
4 Porcje | |
---|---|
6 | płatów śledziowych w oleju |
duża cebula | |
2 | jabłka |
4 | kopiaste łyżki kwaśnej śmietany |
pieprz |
Śledzie odsączyć i pokroić w poprzek na ok. dwucentymetrowe paski, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Obrać i potrzeć na tarce jabłka. Wymieszać je z cebulą, śmietaną i dodać pieprzu.
Ułożyć śledzie na półmisku, przykryć cebulowo-jabłkową kołdrą. Schłodzić przed podaniem.
Śledzie w śmietanie są najsmaczniejsze, gdy wybierzesz ryby dobrej jakości. Korzystaj jedynie z usług sprawdzonych sprzedawców, którzy w ofercie mają świeże produkty. Zadbaj o odpowiednie przyprawienie. To właśnie ten etap gotowania potrawy odpowiada za późniejszy smak.
Śledzie w śmietanie z cebulą powinny oczywiście uwzględniać śmietanę i cebulę, jednak dodatki te nie mogą przykryć smaku ryb. Pamiętaj, aby ilość sosu była odpowiednia do wagi ryb, tak aby całość nie wyszła za tłusta. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to z kolei propozycja dla osób, które nie przepadają za ostrym smakiem. Słodycz owoców w połączeniu z rybą sprawdza się świetnie. Wybieraj jednak tylko dobre jabłka, których smak jest wyrazisty.
Śledzie w śmietanie są chętnie gotowane zarówno na wigilię, jak i na pozostałe dni Świąt Bożego Narodzenia. Dobrze sprawdzą się również na Wielkanoc czy inne uroczystości, takie jak urodziny czy imieniny.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)