Pierniki świąteczne to symbol Świąt Bożego Narodzenia. Bez nich nie wyobrażamy sobie zimy. Przepis na świąteczne pierniczki pozwoli Ci przygotować pyszne ciastka w zaciszu własnego domu. Zaskocz swoich gości i ozdób gotowe wypieki okolicznościowymi dodatkami. To łatwiejsze niż myślisz!
łatwy
30min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kg | mąki |
1 kostka | margaryny |
25 dag | miodu |
25 dag | cukru |
2 | jajka od kur z wolnego wybiegu |
2 łyżki stołowe | przyprawy do piernika |
0,5 opakowania | proszku do pieczenia Albona |
5 łyżek stołowych | kakao |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Miód rozpuść z cukrem i dodaj przyprawę do piernika. Gdy masa miodowa lekko przestygnie, wlej ją do mąki. Dodaj margarynę, jajka, kakao i proszek do pieczenia. Wyrób na gładkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego świąteczne kształty. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
Po wystudzeniu w dowolny sposób udekoruj świąteczne pierniki – np. maczając je w czekoladzie lub dekorując lukrem
Ciasto do pierniczków świątecznych powinno być przygotowywane krok po kroku według tradycyjnego przepisu. Nie pomijaj żadnego kroku ani nie modyfikuj wskazówek. Miękkie pierniczki uzyskasz, jeśli przygotujesz ciastka odpowiednio wcześnie. Przygotuj je na kilka tygodni przed świętami i schowaj do szczelnych puszek.
Równie ważne co odpowiednie przygotowanie ciasta jest również dekorowanie pierniczków. Wykorzystaj do tego zarówno gotowe ozdoby (m.in. perełki, posypki czy gwiazdki), jak i samodzielnie przygotowany lukier, który możesz wzbogacić barwnikami spożywczymi. Dzięki temu Twoje wypieki będą szczególnie atrakcyjne dla oka. Pierniki bożonarodzeniowe będą bowiem najbardziej efektowne, gdy zastosujesz różne rodzaje zdobień. Nie bój się naturalnych produktów. Możesz użyć wspomnianego powyżej własnoręcznie przygotowanego lukru (wystarczy zmieszać cukier puder z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) oraz suszonych owoców, a zdobienie dopełnić gotowymi dodatkami w różnych wzorach i kolorach.
Kolorowe ciastka można zarówno podawać gościom jako deser, jak i wieszać na choince czy wręczać na prezent.
Pierniczki w wersji na szybko możesz przygotować nawet na kilka dni przed świętami. Dzięki temu mimo późnego pomysłu zrealizujesz swoje założenia. Samo udekorowanie świątecznych pierniczków – nawet jeśli przygotowałeś ich sporą ilość – to kwestia kilku godzin.
Tradycyjnie pierniki świąteczne piecze się już w drugiej połowie listopada (najpóźniej na początku grudnia). Dzięki temu możesz uzyskać miękkie pierniczki, które zachwycą Twoich gości.
Prosty przepis na pierniczki świąteczne to dla Ciebie szansa na upieczenie pysznych i delikatnych ciastek, nawet jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w cukiernictwie. Kilka kroków wystarczy, aby pierniki świąteczne były na Twoim talerzu. Takie ciastka są smaczne i co najważniejsze przygotowane tylko z naturalnych składników.
Przepis na świąteczne pierniczki możesz zacząć realizować już kilka dni przed pieczeniem. Ciasto powinno bowiem odpocząć w lodówce. Tradycyjne pierniki toruńskie przygotowuje się dopiero po 3 miesiącach od złączenia składników. Nie musisz czekać tak długo, ale 2-3 dni są nie tylko w pełni dopuszczalne, ale mogą się również przyczynić do uzyskania lepszego efektu. Pamiętaj jedynie, aby odpowiednio zabezpieczyć ciasto przed wyschnięciem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)