Uszka z grzybami

Potrawa wigilijna, bez której większość z nas nie wyobraża sobie świąt, to z pewnością uszka z grzybami. Najczęściej podaje się je do barszczu, jednak w praktyce ich zastosowań można znaleźć znacznie więcej. Sprawdź, jak zrobić farsz do uszek i jak ulepić uszka, aby były smaczne i nie rozpadały się w zupie.

Uszka z grzybami

łatwy

120min.

11 Porcje
Farsz:
40 g suszonych grzybów
mała cebula
łyżka masła
łyżka bułki tartej
sól
pieprz
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
żółtko jajka
przegotowana i gorąca woda
Poleć przepis

Krok 1.

Opłukane i zalane zimną wodą grzyby pozostawić w garnku na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości i odcedzić. Najlepiej zmielić je w maszynce do mielenia mięsa.

Krok 2.

Obrać i posiekać drobno cebulę. Smażyć na roztopionym maśle na patelni do zeszklenia. Dodać do niej zmielone grzyby i podsmażyć, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz zagęszczając bułką tartą.

Krok 3.

Ciasto wykonujemy wsypując do miski mąkę, dodając do niej żółto oraz wlewając wodę z czajnika (musi być gorąca). Zagnieść ciasto (nie wpowinno się kleić).

Krok 4.

Podzielić ciasto na pół i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wycinać kółka o średnicy ok. 5 cm. Ułożyć farsz na środku każdego z kółek i skleić.

Krok 5.

Oba końce uszek zlepić tak, aby w środku powstała dziurka. Gotowe sklejone uszka układać na desce oprószonej mąką. Gotować od razu lub zamrozić. W przypadku gotowania - gotować na małej mocy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z barszczem wigilijnym.

Poleć przepis

Jak zrobić uszka z grzybami? - Wskazówki

Wykonując uszka z grzybami, uważaj, aby do ciasta nie włożyć za dużo farszu. Zbyt duża jego ilość może sprawić, że ciasto pęknie podczas gotowania. Samo ciasto rozwałkuj równomiernie. Nie ma nic gorszego niż nierówno ugotowane uszka.

Uszka z grzybami

Farsz do uszek powinien być aromatyczny. Idealny smak uzyskasz dzięki wykorzystaniu dobrych grzybów, takich jak np. prawdziwki. W praktyce wszystkie składniki powinny być jak najbardziej rozdrobnione. Do ich odpowiedniego przygotowania użyj ostrego noża bądź nawet mielarki do mięsa. Nie zapomnij, aby w czasie przygotowywania uszek pilnować, by farsz nie wysechł. Pomocna będzie m.in. bawełniana ściereczka.

Ile gotować suszone grzyby do uszek?

Grzyby suszone przed przygotowaniem uszek powinny być odpowiednio namoczone. Zarezerwuj na tę czynność przynajmniej kilka godzin. Po upływie tego czasu ugotuj grzyby do miękkości. Czas gotowania jest zależny od gatunku. Standardowe grzyby powinny być gotowe do dalszej obróbki już po około 20 minutach gotowania.

Jakie powinno być ciastko na uszka z grzybami?

Uszka wigilijne to nie tylko farsz. Ogromne znaczenie ma również jakość ciasta, które powinno być delikatne, a jednocześnie elastyczne. Wszystko po to, aby uszka nie pękały ani nie rozpadały się. Aby przygotować idealne ciasto na uszka z grzybami, uważaj z ilością mąki, którą dodajesz. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, podsypuj stolnicę stopniowo niewielkimi jej ilościami.

Jak podawać uszka z grzybami?

Uszka z grzybami to znana potrawa wigilijna. W czasie świąt najczęściej podaje się je w barszczu. Na co dzień możesz jednak również dodawać je do innych zup, a nawet jako dodatek do dań głównych czy samodzielnie. Zwłaszcza w tym ostatnim przypadku warto rozważyć dodanie okrasy.

Jak zamrozić uszka do barszczu?

Uszka do barszczu możesz mrozić nawet przez kilka miesięcy. W tym celu ułóż je równo w pojemniku plastikowym albo nawet torbie foliowej. Gdy uda się zapewnić, że uszka nie będą się dotykać, będziesz miał pewność, że w przyszłości łatwo je ugotujesz – bez sklejania i rozrywania.

Czy można mrozić ugotowane uszka z grzybami?

Ugotowane uszka z grzybami można mrozić, ale oczywiście tylko raz. Dzięki temu po rozmrożeniu nie musisz martwić się o odpowiedni czas gotowania. Popularnym sposobem jest jedynie hartowanie uszek przed zamrożeniem. Dzięki temu zabiegowi zachowują one ładny wygląd i kształt.

Sprawdź przedświąteczne oferty:

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch