łatwy
20min.
1 Porcje | |
---|---|
150 g | obierek i gniazd nasiennych z niepryskanych jabłek |
50 g | cukru trzcinowego lub miodu |
1 litr | letniej wody |
Do dużego słoja włóż obierki i gniazda – całość zalej wodą wymieszaną z cukrem. Ważne, aby obierki znajdowały się pod wodą. W tym celu można je obciążyć czystym i wyparzonym kamieniem.
Na słój nałóż gazę lub ściereczkę i owiń go sznurkiem. Przez pierwsze dni mieszaj obierki.
Po około 4–8 tygodniach fermentacja ustanie, a ocet stanie się kwaśny i klarowny. Przecedź go przez sito wyłożone gazą i rozlej do czystych butelek.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)