Wiosna to idealna pora roku na to, aby cieszyć się lekkością i świeżością dań. Dla wielu z nas to także czas odchudzania i budowania formy na lato. Świetnie, jeśli chcesz robić to w zdrowy sposób. Jeszcze lepiej, jeżeli zależy Ci także na smaku i przyjemności z jedzenia! Prosta sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką idealnie wpisuje się w to podejście do wiosennej redukcji. Doskonała propozycja na szybki obiad czy lekki posiłek na imprezę. Kombinacja świeżych warzyw, jajek, kaszy i jogurtowego sosu zapewnia pyszny orzeźwiający smak, ale i moc zbilansowanych wartości odżywczych. Sprawdź, jak przygotować najlepszą sałatkę wiosenną – dosłownie w 15 minut.
łatwy
15min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | jajka |
1 | woreczek kaszy pęczak |
1 | pęczek rzodkiewek |
1/2 | główki sałaty lodowej |
3 | ogórki gruntowe |
1 | pęczek koperku |
2 | łyżki pestek dyni |
6 | łyżek jogurtu naturalnego |
2 | łyżki oliwy z oliwek |
1 | łyżka soku z cytryny |
sól i pieprz do smaku |
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Kaszę ugotuj tak, aby była lekko twarda.
Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokrój w kostkę. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Koperek drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj sałatę, rzodkiewki, ogórek i ugotowaną kaszę. Możesz także ułożyć sałatkę wiosenną warstwowo.
W małej miseczce przygotuj dressing z jogurtu, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Dressingiem polej lekką sałatkę wiosenną i całość delikatnie wymieszaj. Na koniec na wierzchu ułóż jajka i całość posyp obficie koperkiem i pestkami dyni.
Do sałatki wiosennej świetnie pasują także inne świeże, chrupiące warzywa. Idealne będą nowalijki – młode marchewki, kalarepa, szparagi czy młoda cebulka. W przepisie na sałatkę wiosenną możesz wykorzystać ulubione zamienniki. Użyj awokado – nada sałatce kremowości lub pomidorki koktajlowe – dla słodkości i koloru.
Dowolnie wymieniaj kasze – pęczak zamień na gryczaną, jęczmienną czy kuskus. Podobnie sałatka wiosenna z jajkiem może zamienić się w wiosenną sałatkę z chudym twarogiem, mozzarellą light czy duszoną piersią z indyka.
Kiedy nadarzy się okazja, by wykorzystać nasz przepis? Sałatka wiosenna do obiadu, gdy potrzebujesz szybkiego i zdrowego posiłku. Szybka sałatka wiosenna na imprezę jako zdrowy dodatek na grilla. To także idealne danie na pikniki i spotkania rodzinne na świeżym powietrzu.
Jednak to nie wszystko. Dzięki temu, że w naszym przepisie na sałatkę wiosenną znajdziesz źródła pełnowartościowego białka, złożonych węglowodanów i zdrowych tłuszczów może być to pełny i dobrze zbilansowany posiłek. Zabierz go ze sobą do pracy, zjedz jako lekką kolację lub przygotuj w ramach szybkiego obiadu. A może i śniadania? Świeżość i chrupkość to także wspaniała opcja na rozpoczęcie dnia.
To już wiesz – pełnowartościowego białka (jajka i jogurt), węglowodanów pełnoziarnistych (kasza pęczak) i zdrowych tłuszczów (oliwa z oliwek i pestki dyni). Jednak to nie wszystko. Co kryje się za dobrze zbilansowanym składem pod względem makroskładników? Moc witamin i składników mineralnych.
W sałatce wiosennej z rzodkiewką przygotowanej według naszego przepisu znajdziesz dużą ilość potasu, żelaza, magnezu i wapnia, a także witaminy C, K i witaminy z grupy B. Oprócz tego świeże warzywa i kasza są także źródłem błonnika pokarmowego. Jego obecność będzie wspierać Twoje trawienie i zwiększy uczucie sytości po posiłku.
Poczuj wiosnę na swoim talerzu. Pamiętaj o świeżych i sezonowych warzywach. W prosty sposób włącz je do swojej diety z naszym przepisem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)