łatwy
40min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kg | batatów |
200 g | marchewek |
1 1/2 łyżeczki | soli jodowanej LE GUSTO |
1 | czerwona cebula |
1 | mini sałata rzymska |
4 gałązki | natki pietruszki – zioła w doniczce |
1 ząbek | czosnku |
1 | mała cytryna |
125 g | orzechów macadamia |
2 łyżki stołowe | oleju rzepakowego BELLASAN |
2 łyżeczki | musztardy stołowej DELIKATO |
100 ml | napoju sojowo-ryżowego |
1/4 łyżeczki | pieprzu LE GUSTO |
Bataty i marchewki obierz i umyj. Bataty pokrój na grubą kostkę, a marchewki na plasterki ok. 1 cm grubości, a następnie gotuj przez ok. 7–9 minut w wodzie z dodatkiem jednej łyżeczki soli.
Bataty i marchewki odcedź, a następnie pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój ją na cienkie krążki. Sałatę pokrój w paski, umyj a następnie osusz.
Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok.
80 g orzechów macadamia zmiel w mikserze lub zblenduj do uzyskania purée. Dodaj olej, musztardę, czosnek, sok z cytryny, pozostałą sól i napój sojowo-ryżowy i zmiksuj wszystko razem.
Bataty i marchewki zmieszaj z dressingiem i pozostaw na chwilę, aby składniki się przegryzły. Pozostałe orzechy upraż na suchej patelni i dopraw pieprzem.
Pokrojoną sałatę, pietruszkę i cebulę dodaj do batatów i marchewek połączonych z dressingiem i wymieszaj. Po wyłożeniu sałatki na półmisek posyp ją uprażonymi orzechami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)