Awokado – kiedyś uważane za bardzo egzotyczne i drogie. Obecnie praktycznie zawsze dostępne w sklepie i to w naprawdę przystępnych cenach. Jak wykorzystać je w kuchni? Najlepiej postawić na proste przepisy – w tej kategorii zdecydowanie wygrywają kanapki. Ta z awokado i jajkiem to pyszna propozycja.
łatwy
10min.
5min.
2 Porcje | |
---|---|
2 | bułki wieloziarniste |
2 | jajka WESOŁY KURNIK |
1 | pomidor |
2 | garście rukoli |
1 | awokado |
1 | łyżka nasion słonecznika TRADER JOE'S |
1 | łyżka szczypiorku |
1 | łyżeczka majonezu DELIKATO |
1 | łyżka jogurtu naturalnego MILSANI |
1/4 | cytryny |
szczypta soli | |
szczypta pieprzu |
Jajko ugotuj na twardo.
Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ ze skórki.
Szczypiorek drobno posiekaj. Pomidora pokrój w plastry.
Obrane jajko i miąższ z awokado rozgnieć widelcem w misce. Dodaj jogurt, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj.
Bułki przekrój na pół. Podpiecz je na patelni lub w piekarniku (180°C, 5 minut).
Nałóż pastę z awokado i jajka na dolne części bułek, ułóż rukolę i plastry pomidora. Całość posyp pestkami słonecznika. Przykryj górnymi częściami.
Dobre awokado do kanapki to takie, które jest miękkie. Wybieraj takie owoce, których miąższ łatwo wgniata się pod naciskiem palców.
Miąższ świadczy o dojrzałości owocu. Im twardsze awokado, tym mniej dojrzały owoc. Nie oznacza to jednak, że nie nadaje się do jedzenia. Młode awokado charakteryzuje się mniej intensywnym smakiem i większą chrupkością. Niektórzy wolą taką formę.
Jeśli w sklepie nie znajdziesz idealnego awokado, możesz kupić to, które jest lekko twarde. Po kilku dniach dojrzeje i świetnie sprawdzi się w przepisie na pastę.
Przepis na kanapki z awokado możesz dowolnie modyfikować. Do tego składnika pasują dodatki, które będą miały inną strukturę – tak jak w naszej recepturze – soczysty pomidor czy chrupiące pestki słonecznika. Kieruj się tą zasadą, tworząc własne kompozycje.
Jak jeść awokado na kanapce? Połącz je z chrupkim ogórkiem kiszonym, kalarepą, a nawet posiekaną młodą kapustą. Oczywiście możesz wybierać także klasyki i sięgać po paprykę czy zostać przy zaproponowanym przez nas pomidorze.
Pastę możesz przygotować z samego awokado albo jajko na twardo zastąpić jajkiem sadzonym podanym obok kanapki z awokado. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się na śniadanie w domu. Jajko i awokado do kanapki w formie pasty to lepsza opcja „na wynos”.
Awokado jest jednym z bardziej charakterystycznych owoców. Oprócz witamin (zwłaszcza witaminy E, niacyny i kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu, cynku i żelaza) dostarcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na nasz układ krążenia. Zwiększają także sytość posiłków.
Dzięki temu jest naprawdę wartościowym produktem, który zdecydowanie warto włączyć do swojego codziennego menu. Przepis na kanapki z awokado to prosty sposób, możesz jednak wykorzystać ten składnik jako dodatek do sałatek czy wrapów. Dobrze sprawdza się także jako składnik nadający kremowości smoothie, koktajlom czy sorbetom.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)