Szybkie naleśniki możesz przygotować w każdej chwili. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, deser lub kolacja. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby podać je w ramach dania obiadowego. Masz ochotę na pyszne placki? Koniecznie zapoznaj się z naszym prostym przepisem.
łatwy
40min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
125 g | mąki pszennej DOBRE PLONY |
1/2 | łyżeczki soli jodowanej |
2 | jaja WESOŁY KURNIK |
200 ml | mleka MILSANI |
50 g | masła MILSANI |
Mąkę, sól, jajka i mleko rozmieszaj na gładką masę i odstaw na 30 minut.
Na patelni rozpuść odrobinę masła, wylej trochę ciasta i smaż z obu stron na cienkie naleśniki.
Smaż, aż zużyjesz całe ciasto.
Aby zrobić puszyste naleśniki, które nie będą przywierać do patelni, przestrzegaj następujących zasad:
● dobrze rozgrzej patelnię (najlepiej taką z powłoką nieprzywierającą) i rozprowadź masło po całej jej powierzchni
● przesiej mąkę i dobrze wymieszaj składniki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie i nie zawierało grudek
● ciasto wylewaj równomiernie cienką warstwą i smaż je do momentu, aż naleśniki będą same odchodziły od patelni.
Aby przygotować naleśniki wegańskie, w przepisie podstawowym zamień:
● mleko krowie na napój roślinny (np. sojowy lub owsiany)
● jajka na puree z banana, siemię lniane lub mus jabłkowy
● masło na olej roślinny.
Klasyczne naleśniki możesz przygotować zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej:
● Naleśniki na słono podawaj z takimi dodatkami jak szpinak, feta, pieczarki, cebula, ser żółty, grillowane warzywa, hummus, guacamole czy twarożek z ziołami.
● Naleśniki na słodko serwuj z dżemem, konfiturą, świeżymi owocami (m.in. bananami, truskawkami, jagodami), kremem czekoladowym, miodem czy syropem klonowym.
Jeśli chcesz przyrządzić dobre naleśniki w duchu zero waste i nie zmarnować żadnych produktów, upewnij się, że precyzyjnie odmierzasz wszystkie składniki. Dzięki temu unikniesz nadmiaru ciasta. Jeżeli mimo to wyjdzie go za dużo, możesz je zamrozić na później.
Zrób też dobry użytek z kuchennych resztek. Znakomicie sprawdzą się one jako składniki rozmaitych farszów.
Pamiętaj również, aby kompostować takie odpady jak obierki warzyw i owoców.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)