1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Śniadanie
  4. Podstawowy przepis na naleśniki

Podstawowy przepis na naleśniki

Szybkie naleśniki możesz przygotować w każdej chwili. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, deser lub kolacja. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby podać je w ramach dania obiadowego. Masz ochotę na pyszne placki? Koniecznie zapoznaj się z naszym prostym przepisem.

Podstawowy przepis na naleśniki

łatwy

40min.

10min.

4 Porcje
125 g mąki pszennej DOBRE PLONY
1/2 łyżeczki soli jodowanej
2 jaja WESOŁY KURNIK
200 ml mleka MILSANI
50 g masła MILSANI
Poleć przepis

Krok 1.

Mąkę, sól, jajka i mleko rozmieszaj na gładką masę i odstaw na 30 minut.

Krok 2.

Na patelni rozpuść odrobinę masła, wylej trochę ciasta i smaż z obu stron na cienkie  naleśniki.

Krok 3

Smaż, aż zużyjesz całe ciasto.

Poleć przepis

Jak prawidłowo smażyć naleśniki, aby nie przywierały i się nie rozrywały?

Aby zrobić puszyste naleśniki, które nie będą przywierać do patelni, przestrzegaj następujących zasad:

●      dobrze rozgrzej patelnię (najlepiej taką z powłoką nieprzywierającą) i rozprowadź masło po całej jej powierzchni

●      przesiej mąkę i dobrze wymieszaj składniki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie i nie zawierało grudek

●      ciasto wylewaj równomiernie cienką warstwą i smaż je do momentu, aż naleśniki będą same odchodziły od patelni.

Jakie składniki z przepisu należy zmienić, aby naleśniki były wegańskie?

Aby przygotować naleśniki wegańskie, w przepisie podstawowym zamień:

●      mleko krowie na napój roślinny (np. sojowy lub owsiany)

●      jajka na puree z banana, siemię lniane lub mus jabłkowy

●      masło na olej roślinny.

Z czym jeść naleśniki? Jak zrobić naleśniki na słodko, a jak na słono?

Klasyczne naleśniki możesz przygotować zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej:

●      Naleśniki na słono podawaj z takimi dodatkami jak szpinak, feta, pieczarki, cebula, ser żółty, grillowane warzywa, hummus, guacamole czy twarożek z ziołami.

●      Naleśniki na słodko serwuj z dżemem, konfiturą, świeżymi owocami (m.in. bananami, truskawkami, jagodami), kremem czekoladowym, miodem czy syropem klonowym.

Zero waste przy przygotowaniu naleśników

Jeśli chcesz przyrządzić dobre naleśniki w duchu zero waste i nie zmarnować żadnych produktów, upewnij się, że precyzyjnie odmierzasz wszystkie składniki. Dzięki temu unikniesz nadmiaru ciasta. Jeżeli mimo to wyjdzie go za dużo, możesz je zamrozić na później.

Zrób też dobry użytek z kuchennych resztek. Znakomicie sprawdzą się one jako składniki rozmaitych farszów.
Pamiętaj również, aby kompostować takie odpady jak obierki warzyw i owoców.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch