średni
1godz.
4 Porcje | |
---|---|
Krem cytrynowy | |
sok z 3 ekologicznych cytryn + skórka z 2 cytryn | |
200 g cukru pudru | |
200 g masła | |
6 jaj | |
Kruszonka | |
100 g masła w kawałkach | |
100 g mąki | |
100 g cukru pudru | |
100 g proszku migdałowego | |
Beza | |
100 g aquafabe | |
35 g cukru | |
Syrop | |
170 g cukru | |
40 g wody |
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
W misce wymieszaj cukier puder z mąką, proszkiem migdałowym i dodaj kawałki masła.
Wyrób masę opuszkami palców, aby uzyskać masę o konsystencji piasku.
Wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym i piecz przez 25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Jeśli jest zbyt zbita, rozdrobnij ją widelcem.
Sok z cytryny zagotuj z połową cukru pudru i masłem.
W misce ubij jajka z pozostałym cukrem pudrem i zalej gorącą mieszanką.
Ubijaj energicznie i wlej z powrotem do garnka.
Postaw na średnim ogniu i gotuj , ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wlej do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Ubij samą aquafabe.
W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać syrop: podgrzej cukier i wodę w rondelku i sprawdź temperaturę, aby nie przekroczyła 116°C.
Gdy aquafaba bedzie sztywna, dodaj 35 g cukru, a następnie małym strumieniem dodaj syrop o temperaturze 116°C. Wymieszaj do całkowitego ostygnięcia.
Tuż przed podaniem bezę przełóż do rękawa cukierniczego.
Bardzo ważne: beza musi być schłodzona.
Dno szklanki wypełnij kruszonką, następnie przykryj obfitą warstwą kremu cytrynowego, a na koniec warstwą bezy i podpal palnikiem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)