łatwy
40min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | piersi z kurczaka |
1 | cytryna |
2-3 | ząbki czosnku |
100 ml | wody |
2 łyżki | posiekanej natki pietruszki |
oliwa z oliwek i masło do smażenia | |
mąka | |
2 | jajka |
60 g | parmezanu |
Sól Pieprz |
Piersi z kurczaka przekrój na mniejsze kawałki, jak eskalopki, możesz je także lekko rozbić. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Jajka roztrzep z parmezanem, odrobiną pieprzu i soli. Do osobnej miski wsyp mąkę a następnie obtocz w niej z dwóch stron każdy kawałek kurczaka, na końcu strzepując delikatnie w mięso by pozbyć się nadmiaru mąki. Kawałki piersi zanurz w jajku z serem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Obsmażaj z każdej strony przez chwilę aż kurczak się zrumieni, ale nie do całkowitego usmażenia. Odłóż mięso do osobnego naczynia
Na patelnię wylej oliwę i od razu, do zimnego jeszcze tłuszczu, dodaj posiekany czosnek. Kiedy czosnek zacznie się lekko rumienić, dodaj posiekaną natkę pietruszki, a po chwili sok z cytryny i wodę. Gdy płyn odparuje o połowę dodaj łyżkę masła. Całość gotuj przez chwilę, dopraw pieprzem i odrobiną soli.
Kawałki kurczaka włóż do gotującego się sosu, duś pod przykryciem przez ok.2 minuty, co jakiś czas polewając kurczaka sosem cytrynowym. Gotowego kurczaka polej sosem cytrynowym.
Ziemniaki pokrój w kostkę i obgotuj przez chwilę w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj całe kawałki czosnku oraz rozmaryn i podsmażaj przez chwilę.
Ogórki przekrój wzdłuż na 4 części. Możesz wydrążyć delikatnie łyżeczką pestki. Pokrój w plasterki. Posól, dodaj śmietanę i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)