średni
2godz.
3 Porcje | |
---|---|
Sos bolognese | |
1 opakowanie makaronu do lasagne | |
2 gałązki selera | |
1 cebula | |
1 marchew | |
50 g pancetty (lub innego boczku) | |
300 g mięsa wołowego- mielonego | |
150 g mięsa wieprzowego- mielonego | |
szklanka czerwonego, wytrawnego wina | |
szklanka mleka | |
600 g passaty pomidorowej | |
2 liście laurowe | |
pieprz, sól | |
2 łyżki oliwy | |
Sos beszamelowy | |
35 g masła | |
35 g mąki | |
1/3 gałki łyżeczki muszkatołowej | |
0.5 l mleka | |
pieprz, sól | |
1 opakowanie startego sera grana padano |
Seler, marchewkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa dodaj do rozgrzanego tłuszczu i podsmażaj przez 3-4 min.
Pokrój pancette w kosteczkę i dodaj do warzyw, podsmażaj kolejne 3-4 min.
Dodaj mielone mięso i ponownie podsmażaj przez 3-4 min.
Po tym czasie dodaj wino i mieszaj do momentu wyparowania alkoholu, następnie wlej mleko. Gdy mleko się zagotuje, dodaj passatę i liście laurowe, wymieszaj całość, doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu ok. 2 godz. Dopraw solą i pieprzem.
Podsmaż masło z mąką przez ok. 2 minuty. Dolej mleko i mieszaj do momentu, aż powstanie piękna, gładka masa. Dodaj sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową.
Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne ,wlej warstwę sosu beszamelowego, następnie ułóż warstwę makaronu do lasagne, sosu bolognese i posyp startym serem. Powtarzaj tę czynność aż do wykorzystania wszystkich składników, a na koniec polej sosem beszamelowym i posyp tartym grana padano.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 165°c przez około 45 minut, tak aby lasagne dobrze się zarumieniła. Jeśli lasagne piecze się zbyt szybko, przykryj ją folią aluminiową.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)