łatwy
10min.
20min.
12 Porcje | |
---|---|
30 g | masła Milsani |
120 ml | wody |
60 g | mąki pszennej |
60 g | cukru Diadem |
1 | jajko |
skórka cytrynowa | |
szczypta cynamonu | |
olej do smażenia |
Zagotować w garnku lub na patelni wodę z masłem, łyżką cukru i skórką cytrynową, doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z mąką. Ponownie gotować na średnim ogniu, mieszając aż do wytworzenia się gładkiej kuli. Pozostawić do ostygnięcia.
Zmiksować wyjęte ciasto mikserem na średniej prędkości, dodać jajko i ubijać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Włożyć ciasto do torebki cukierniczej, można użyć także dowolnej tylki cukierniczej. Wyciskać ciasto aż do uzyskania kilkucentrymetrowych odcinków (można je także odcinać używając naoliwionego noża). Można stworzyć proste churros, ale także uzyskać dekoracyjne kształty, wedle preferencji.
Podgrzać olej w garnku z głębokim dnem, aż do temperatury 375º. Temperaturę najlepiej kontrolować termometrem do smażenia.
W międzyczasie zmieszać cynamon i cukier w misce.
Smażyć churros aż do uzyskania złotego koloru, około 2 minut. Wyciągnąć i osuszyć na papierowym ręczniku, tak aby odcedzić olej.
Udekorować mieszanką cukru i cynamonu.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)