Gofr brukselski to słodki deser znany łasuchom nie tylko w Belgii, ale także poza jej granicami. Różne jego odmiany można spotkać na całym świecie. Popularnością cieszą się zarówno gofry z Liège, jak i wafle belgijskie przyrządzane w Stanach Zjednoczonych. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować taki przysmak dla siebie i swoich bliskich, zapoznaj się z naszym prostym przepisem na wafle belgijskie! Gofry belgijskie – w czym tkwi ich urok? Choć nazwa sugeruje, że gofry brukselskie pochodzą ze stolicy Belgii, ich kolebką jest tak naprawdę Gandawa. Co ciekawe, ich twórca Maximilien Consael ochrzcił je tak ze względów marketingowych, ponieważ Bruksela kojarzyła się z luksusem. Od 1839 roku przysmak ten zdążył stać się popularnym belgijskim street foodem. Cechą charakterystyczną gofrów belgijskich jest wykorzystanie ciasta drożdżowego i sekretnego składnika w postaci cukru perlistego. Wafle są duże, lekkie i powinny mieć idealnie prostokątny kształt (ok. 16 x 18 cm). Podobnie jak popularne w polskich miejscowościach turystycznych gofry, wyglądem przypominają kratkę i mogą mieć 20 lub 24 wgłębienia. Swoją popularność gofry belgijskie oraz gofry z Liège zawdzięczają przede wszystkim konsystencji. Ich złocistobrązowa skórka jest bowiem chrupiąca, a środek miękki. Przyrządza się je w mocno nagrzanej gofrownicy, a spożywa ciepłe z różnymi dodatkami (np. cukrem pudrem, truskawkami, bitą śmietaną, czy topioną czekoladą).
łatwy
75min.
20min.
10 Porcje | |
---|---|
Przygotowanie ciasta na gofry belgijskie zajmie Ci trochę czasu, ale sam przepis jest bardzo prosty. | |
2 łyżki | brązowego cukru |
1/2 szklanki | wody |
1 3/4 łyżeczki | suchych drożdży |
2 1/4 szklanki | mąki uniwersalnej |
1/4 łyżeczki | soli |
3 | jajka |
1 szklanka | roztopionego masła |
1 1/2 łyżeczki | ekstraktu waniliowego |
1 szklanka | cukru |
Ubij brązowy cukier i drożdże z wodą i odstaw na około 5 minut, aż do spienienia.
Umieść mąkę i sól w misce miksującej. Miksując stopniowo dodawaj drożdże. Dodaj jajka pojedynczo, miksując przez 30 sekund po każdym dodaniu.
Ubij wanilię z masłem i stopniowo dodawaj do ciasta. Mieszaj przez około 1 minutę lub do uzyskania gładkości. Ciasto ma być bardzo lepkie i ma mieć grubą, ale nie sztywną teksturę. Przykryj i pozostaw na około godzinę.
Tuż przed pieczeniem gofrów dodaj cukier. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie, rozpuszcza się i nie tworzy chrupkiej powłoki.
Ciasto umieść na rozgrzanej waflownicy. Piecz gofry na złoty kolor.
Podawać na ciepło.
Belgijskie gofry świetnie smakują z lodami, sosem czekoladowym, masłem orzechowym, bitą śmietaną oraz owocami.
Smacznego!
Bejgijskie gofry świetnie smakują z lodami, sosem czekoladowym, masłem orzechowym, bitą śmietaną oraz owocami.
Po zakończonej pracy warto od razu wyczyścić gofrownicę, ponieważ w przeciwnym razie zabrudzenia mogą stać się trudne do usunięcia. Najłatwiej zrobić to za pomocą ręcznika papierowego, gdy urządzenie jest jeszcze ciepłe. Poczekaj jednak, aż nieco ostygnie, aby się nie poparzyć i nie przypalić papieru.
Jeśli masz do czynienia z bardziej uporczywymi zabrudzeniami, najpierw zetrzyj resztki tłuszczu, a następnie wyjmij z gofrownicy tacki i delikatnie przemyj je płynem do mycia naczyń za pomocą gąbki. Jeżeli tacek nie da się wymontować, wykonaj tę samą czynność, uważając na to, by woda nie dostała się do środka urządzenia
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)