Oponki serowe

Oponki serowe to – obok pączków i faworków – jeden z najpopularniejszych przysmaków podawanych w tłusty czwartek. Ich popularność bierze się nie tylko z fantastycznego smaku i rozkosznej konsystencji, ale także z bardzo prostego sposobu przygotowania. Jeśli marzą Ci się takie delicje, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na „pączki z dziurką”!

w

łatwy

30min.

6 Porcje
by przygotować pyszne oponki serowe, wystarczy dobrze spulchnić ciasto, a następnie podsmażyć je, aż pączki staną się puszyste i złociste.
500 g tłustego twarogu MILSANI
500 g mąki pszennej DOBRE PLONY
4 żółtka jajek WESOŁY KURNIK
50 g cukru
4 łyżki śmietany 18% MILSANI
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia BACK FAMILY
skórka z cytryny (starta)
sól
cukier puder
olej do smażenia BELLASAN
Poleć przepis

Krok 1

Zmiksuj w blenderze twaróg i dodaj do niego śmietanę oraz cukier, po czym zamieszaj do połączenia produktów. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączena.

Krok 2

Wyrób ciasto z maasy ręką na blacie, podsypując je mąką, aby nie przywarło. Rozwałkuj je na grubość do 2 cm i wydrąż krążki okrągłym naczyniem (szklanka, foremka). W środku mniejszym naczyniem wydrąż dziurkę. Ułóż oponki na papierze do pieczenia.

Krok 3

Na rozgrzanym oleju smaż oponki przez kilka minut na brązowy kolor, obracając je kilkukrotnie. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem. 

Poleć przepis

Jaki olej sprawdzi się do smażenia serowych oponek?

Jeden z sekretów przygotowania smacznych oponek serowych tkwi w doborze odpowiedniego oleju. Zdecydowanie najlepiej postawić na tłuszcz pochodzenia roślinnego – na przykład słonecznikowy bądź rzepakowy. Dobrze sprawdzi się także smalec. Jakąkolwiek decyzję podejmiesz, zadbaj o to, by pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości oleju.

Jednym z najbardziej uniwersalnych tłuszczów okaże się bez wątpienia olej rzepakowy. Stanowi on doskonałe źródło wartościowych kwasów jedno- i wielonienasyconych, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Występuje w kilku różnych wariantach, toteż przed zakupem konkretnego produktu upewnij się, że nada się on do smażenia oponek serowych.

Oczywistym wyborem wydaje się rafinowany olej rzepakowy, z którego usunięte zostały substancje niekorzystne dla zdrowia. Proces rafinacji nie wpływa na zawartość cennych kwasów Omega-3, lecz nadaje tłuszczowi neutralny smak, dzięki czemu doskonale nadaje się do smażenia. Ciekawym rozwiązaniem może się też okazać olej rzepakowy z dodatkiem innych olejów – na przykład z pestek dyni, które skutkują delikatnie orzechowym posmakiem.

Tego typu zalet nie można jednak przypisać rzepakowemu olejowi nierafinowanemu, który cechuje się wyrazistym smakiem i zapachem. Produkt tego typu można wykorzystać do sałatek, ale na pewno nie do smażenia oponek serowych.

Co zrobić, gdy oponki wchłaniają za dużo oleju?

Niezależnie od tego, jaki olej wybierzesz do smażenia oponek serowych, musisz dopilnować, aby nie wchłonęły one za dużo tłuszczu. Negatywnie odbiłoby się to zarówno na ich smaku, jak i samopoczuciu spożywających je osób. Po każdym smażeniu odkładaj więc pączki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Jakie inne środki ostrożności możesz podjąć?

Aby oponki serowe nie wchłonęły zbyt dużej ilości oleju, nie smaż ich wielu na raz. Z każdym dodanym pączkiem, temperatura tłuszczu się obniża. W efekcie ciasto zdecydowanie szybciej nasiąka olejem i traci walory smakowe. Jeżeli tłuste oponki serowe w ogóle nie budzą Twojego entuzjazmu, zawsze możesz przygotować je w piekarniku. W takim przypadku wystarczy dodać do masy 2 – 3 łyżki oleju lub masła oraz łyżeczkę proszku do pieczenia, a pozostałe kroki wykonać według przepisu. Następnie zamiast smażyć pączki, wstaw je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch