POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

Bigos wegetariański

Bigos to danie pełne aromatów. Jak przygotować to danie w wersji wege, żeby i w takiej wersji ta definicja pasowała? Kiszona kapusta, suszone grzyby i śliwki przenikają się z dymnym smakiem wędzonego tofu – sprawdź nasz przepis na wegetariański bigos, a jesteśmy pewni, że znajdzie miejsce w twojej książce kucharskiej zaraz obok tradycyjnego bigosu.

Bigos wegetariański

łatwy

30min.

90min.

10 Porcje
1 kg kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
100 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki)
150 g suszonych śliwek TRADER JOE’S
200 g wędzonego tofu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe LE GUSTO
6 ziaren ziela angielskiego LE GUSTO
10 ziaren czarnego pieprzu LE GUSTO
1 łyżka koncentratu pomidorowego DELIKATO
1 łyżeczka majeranku LE GUSTO
1 łyżeczka kminku LE GUSTO
3 łyżki oleju rzepakowego BELLASAN
sól i pieprz do smaku
Poleć przepis

Krok 1

Suszone grzyby zalej ciepłą wodą. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź grzyby, ale UWAGA! nie wylewaj wody po namaczaniu.

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a wodę przefiltruj przez drobne sitko – dzięki temu usuniesz ewentualne zanieczyszczenia.

Krok 2

Kiszoną kapustę lekko odciśnij. Jeśli trafi się bardzo kwaśna (co się czasami zdarza), przepłucz ją pod bieżącą wodą. Posiekaj ją na mniejsze kawałki.

Białą kapustę poszatkuj na cienkie paski.

Cebulę pokrój w kostkę.

Krok 3

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż 3 minuty. 

Krok 4

Do garnka przełóż obie kapusty, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dodaj wodę z namaczania grzybów. Całość gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Dzięki temu bigos się nie przypali. 

Krok 5

W międzyczasie przygotuj tofu – rozgnieć je widelcem i podsmaż na patelni z 1 łyżką oleju – po ok. 5 minutach stanie się złociste i chrupiące.

Przygotowane tofu dodaj do bigosu razem z pokrojonymi suszonymi śliwkami, koncentratem pomidorowym, majerankiem i kminkiem.

Gotuj bigos przez kolejne 30–40 minut. W tym czasie smaki się połączą, a kapusta stanie idealnie miękka.

Krok 6

Dopraw bigos solą i pieprzem według własnego uznania. Jeśli bigos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody.

Gotowy bigos odstaw na kilka godzin lub na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
Najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia.

Poleć przepis

Jakiej kapusty najlepiej użyć do wegetariańskiego bigosu? Kiszonej, białej czy obu?

Do przygotowania wegetariańskiego bigosu najlepiej użyć obu. Kiszona kapusta nadaje daniu charakterystyczny kwaśny smak, biała równoważy kwasowość kiszonki, dodaje potrawie delikatności i objętości. 

Czy podany przepis na bigos jest wegański?

Tak, podany przepis na bigos jest wegański. Wszystkie składniki użyte w przepisie są pochodzenia roślinnego.

Pod kątem wegańskim najbardziej „problematycznym” składnikiem w bigosie jest mięso. W naszym przepisie na bigos wege nie usuwamy go z receptury, lecz podmieniamy – w tym tkwi sekret pysznego smaku bigosu jarskiego.

Wędzone tofu idealnie zastępuje mięso. Dodaje daniu charakterystycznego dymnego smaku – podobnego do tego, jaki uzyskujemy w wersji mięsnej (najczęściej dzięki kiełbasie).

Jakimi dodatkami można urozmaicać bigos bez mięsa?

Świetnym wyborem będą świeże lub mrożone grzyby:

  • boczniaki
  • pieczarki
  • borowiki
  • podgrzybki.

Wcześniej należy je podsmażyć (na etapie smażenia tofu) i dodać do gotującego się bigosu.

Chcesz jeszcze bardziej poeksperymentować z przepisem na bigos wegetariański? Wymień tradycyjne śliwki na inne suszone owoce, np. gruszki czy morele.

Coś jeszcze bardziej ekstrawaganckiego? Dodaj orzechy włoskie – wzbogacą bigos o dodatkową chrupkość i nieco głębszy smak.

Na jakie okazje przygotować bigos wegetariański?

W tradycji polskiej bigos często gości na stołach bożonarodzeniowych. Jego wegetariańska wersja jest idealna na sam wieczór wigilijny, podczas którego w większości domów rezygnuje się z mięsa.

Oprócz świąt bigos wege świetnie nadaje się na inne uroczystości rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. 

Jak przechowywać bigos wege?

Jeśli zamierzasz zjeść go w ciągu kilku dni, najlepiej przechowuj go w lodówce. Wystarczy, że przełożysz bigos do szczelnie zamkniętego pojemnika lub dużego słoika, a następnie umieścisz w lodówce. W takich warunkach bigos zachowa świeżość przez około 5–7 dni. Aby zapobiec przenikaniu zapachów z lodówki, możesz dodatkowo zabezpieczyć pojemnik folią spożywczą przed zamknięciem pokrywki.

Jeśli chcesz przechowywać bigos przez dłuższy czas, rozważ jego zapasteryzowanie. W ten sposób zabezpieczony bigos można przechowywać nawet przez kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch