POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
średni
60min.
60min.
4 Porcje | |
---|---|
1 duża główka kapusty | |
1 szklanka białego ryżu DOBRE PLONY | |
200 g pieczarek | |
1 puszka fasoli czerwonej | |
2 średnie cebule | |
2 ząbki czosnku | |
2 łyżki oleju rzepakowego BELLASAN | |
1 łyżeczka suszonego majeranku LE GUSTO | |
1 łyżeczka soli LE GUSTO | |
1 litr passaty pomidorowej ALL SEASONS | |
1/2 łyżeczki pieprzu LE GUSTO | |
1/2 szklanki śmietany 12% MILSANI | |
1 łyżeczka słodkiej papryki LE GUSTO | |
1 łyżeczka czosnku granulowanego LE GUSTO | |
2 liście laurowe LE GUSTO | |
4 ziarna ziela angielskiego LE GUSTO |
Kapustę włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Dzięki temu liście zmiękną i łatwiej będzie je oddzielić.
Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Oddziel liście od główki. Usuń twarde nerwy na środku każdego liścia, dzięki czemu będą bardziej elastyczne i łatwiejsze do zawijania.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj o 2 minuty krócej, niż wskazuje to instrukcja. Ziarna powinny być lekko twarde – zmiękną jeszcze podczas pieczenia gołąbków.
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek – smaż, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj pieczarki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cała woda z grzybów odparuje. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Przygotuj cały farsz do wege gołąbków – połącz ryż, pieczarki i fasolę. Całość dokładnie wymieszaj.
Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu. Następnie zawiń brzegi liścia do środka i zroluj. W ten sposób uformuj wszystkie gołąbki.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie kilka liści kapusty – wykorzystaj te, które pozostały po oddzieleniu od główki. Na nich ciasno – jeden obok drugiego – układaj gołąbki.
W osobnej misce wymieszaj passatę ze śmietaną, czosnkiem i papryką. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
Gotowym sosem zalej gołąbki. Na wierzch ułóż liście kapusty
Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 60 minut.
Gołąbki bezmięsne możesz przygotować także na kuchence. Zamiast naczynia żaroodpornego wykorzystaj garnek. Duś je na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż kapusta będzie miękka.
Jeśli chodzi o wybór składników na farsz do gołąbków bez mięsa, masz naprawdę wiele możliwości.
Tradycyjny ryż możesz z powodzeniem zastąpić kaszą jaglaną, gryczaną lub jęczmienną. Możesz także wzbogacić go o więcej warzyw. Oprócz pieczarek świetnie sprawdzą się starta marchewka, cukinia czy nawet seler naciowy.
Jeśli chcesz, aby gołąbki były bardziej sycące i bogate w białko, fasolę możesz zastąpić lub połączyć z ciecierzycą, grochem lub rozgniecionym tofu. Tofu warto wcześniej podsmażyć na złoty kolor – oszczędzisz czas, jeśli zrobisz to na etapie smażenia pieczarek. Dzięki temu gołąbki będą jeszcze bardziej aromatyczne i pożywne.
Chcesz zamienić nasz przepis na w pełni roślinne danie? To bardzo proste. Sama podstawa przepisu nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Wszystko, co musisz zrobić, to zastąpić śmietanę w sosie pomidorowym. Wykorzystaj roślinny zamiennik lub po prostu całkowicie ją pomiń. W tym drugim przypadku sos będzie intensywnie pomidorowy, ale równie smaczny.
Świetnym zamiennikiem śmietany może być mleczko kokosowe – nada sosowi kremowej konsystencji i subtelnego egzotycznego posmaku.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)