POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

Gołąbki wegetariańskie

Czy dieta bez mięsa musi równać się rezygnacji z klasyków polskiej kuchni? Oczywiście, że nie! Oto dowód – gołąbki bez mięsa. Równie pyszne jak te przygotowane w tradycyjny sposób, a ośmielimy się stwierdzić, że nawet zdrowsze

Gołąbki wegetariańskie

średni

60min.

60min.

4 Porcje
1 duża główka kapusty
1 szklanka białego ryżu DOBRE PLONY
200 g pieczarek
1 puszka fasoli czerwonej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego BELLASAN
1 łyżeczka suszonego majeranku LE GUSTO
1 łyżeczka soli LE GUSTO
1 litr passaty pomidorowej ALL SEASONS
1/2 łyżeczki pieprzu LE GUSTO
1/2 szklanki śmietany 12% MILSANI
1 łyżeczka słodkiej papryki LE GUSTO
1 łyżeczka czosnku granulowanego LE GUSTO
2 liście laurowe LE GUSTO
4 ziarna ziela angielskiego LE GUSTO
Poleć przepis

Krok 1

Kapustę włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Dzięki temu liście zmiękną i łatwiej będzie je oddzielić.

Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Oddziel liście od główki. Usuń twarde nerwy na środku każdego liścia, dzięki czemu będą bardziej elastyczne i łatwiejsze do zawijania.

Krok 2

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj o 2 minuty krócej, niż wskazuje to instrukcja. Ziarna powinny być lekko twarde – zmiękną jeszcze podczas pieczenia gołąbków. 

Krok 3

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek – smaż, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj pieczarki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cała woda z grzybów odparuje. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Przygotuj cały farsz do wege gołąbków  – połącz ryż, pieczarki i fasolę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu. Następnie zawiń brzegi liścia do środka i zroluj. W ten sposób uformuj wszystkie gołąbki. 

Krok 5

W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie kilka liści kapusty – wykorzystaj te, które pozostały po oddzieleniu od główki. Na nich ciasno – jeden obok drugiego – układaj gołąbki.

W osobnej misce wymieszaj passatę ze śmietaną, czosnkiem i papryką. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.

Gotowym sosem zalej gołąbki. Na wierzch ułóż liście kapusty

Krok 6

Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 60 minut.

Gołąbki bezmięsne możesz przygotować także na kuchence. Zamiast naczynia żaroodpornego wykorzystaj garnek. Duś je na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż kapusta będzie miękka. 

Poleć przepis

Jak zrobić gołąbki jarskie? Z jakich składników można przygotować farsz do gołąbków bez mięsa?

Jeśli chodzi o wybór składników na farsz do gołąbków bez mięsa, masz naprawdę wiele możliwości.

Tradycyjny ryż możesz z powodzeniem zastąpić kaszą jaglaną, gryczaną lub jęczmienną. Możesz także wzbogacić go o więcej warzyw. Oprócz pieczarek świetnie sprawdzą się starta marchewka, cukinia czy nawet seler naciowy.

Jeśli chcesz, aby gołąbki były bardziej sycące i bogate w białko, fasolę możesz zastąpić lub połączyć z ciecierzycą, grochem lub rozgniecionym tofu. Tofu warto wcześniej podsmażyć na złoty kolor – oszczędzisz czas, jeśli zrobisz to na etapie smażenia pieczarek. Dzięki temu gołąbki będą jeszcze bardziej aromatyczne i pożywne.

Jak z gołąbków wegetariańskich zrobić gołąbki wegańskie?

Chcesz zamienić nasz przepis na w pełni roślinne danie? To bardzo proste. Sama podstawa przepisu nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.

Wszystko, co musisz zrobić, to zastąpić śmietanę w sosie pomidorowym. Wykorzystaj roślinny zamiennik lub po prostu całkowicie ją pomiń. W tym drugim przypadku sos będzie intensywnie pomidorowy, ale równie smaczny.

Świetnym zamiennikiem śmietany może być mleczko kokosowe – nada sosowi kremowej konsystencji i subtelnego egzotycznego posmaku. 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch