POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
średni
35min.
30min.
4 Porcje | |
---|---|
9 | płatów makaronu lasagne CUCINA NOBILE |
1 | szklanka suchej soczewicy (czerwonej lub zielonej) DOBRE PLONY |
200 g | świeżego szpinaku |
1 | cebula |
4 | ząbki czosnku |
2 | marchewki |
2 | szklanki passaty pomidorowej ALL SEASONS |
1 | łyżka oliwy z oliwek |
1 | łyżeczka suszonego oregano LE GUSTO |
1 | łyżeczka bazylii LE GUSTO |
sól i pieprz do smaku | |
2 | opakowania sera mozzarella |
4 | łyżki tartego parmezanu |
1 | 1/2 szklanki mleka 2% MILSANI |
1/4 | kostki masła MILSANI |
3 | łyżki mąki pszennej DOBRE PLONY |
gałka muszkatołowa do smaku |
Przygotuj soczewicę. Przepłucz ją pod bieżącą wodą. Gotuj przez około 10 minut.
W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek. Przygotowane składniki zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię. Smaż przez około 5 minut.
Odcedź soczewicę.
Dodaj na patelnię soczewicę, szpinak i passatę pomidorową. Całość dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Duś na małym ogniu przez około 10 minut.
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie przez około 1 minutę. Mąka w tym czasie powinna się zarumienić. Uważaj, żeby jej nie przypalić.
Do garnka stopniowo wlewaj mleko. Cały czas mieszaj. Dzięki temu sos pozostanie gładki i nie będzie miał grudek.
Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Zetrzyj ser mozzarella i przygotuj parmezan. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj niewielką ilość sosu beszamelowego.
Nałóż pierwszą warstwę płatów lasagne. Przykryj ją częścią farszu warzywnego. Następnie nałóż kilka łyżek beszamelu. Posyp startym serem mozzarella. Powtórz te kroki dwukrotnie.
Zakończ na warstwie makaronu i pokryj je całym pozostałym beszamelem. Wierzch posyp resztą mozzarelli i parmezanem
Piecz lasagnę z warzywami przez 30 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu odstaw na kilka minut – łatwiej będzie ją kroić.
Tak, możesz śmiało użyć mrożonych warzyw. Nie wpłynie to na smak czy wartości odżywcze wege lasagne, a może znacznie przyspieszyć przygotowanie.
To nie koniec ułatwień. Zamiast świeżej soczewicy, równie dobrze sprawdzi się soczewica z puszki. Jeśli nie znajdziesz tego strączka, użyj ciecierzycy lub fasoli. Lasagne z soczewicą to nasza interpretacja. Pamiętaj, że możesz dowolnie zmodyfikować ten przepis – postaw na to, co masz w lodówce.
Odgrzej lasagne wegetariańską w piekarniku
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przełóż porcję lasagne bez mięsa do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Dzięki temu danie nie wyschnie. Podgrzewaj przez 15–20 minut. Ser na wierzchu przyjemnie się rozpuści, a wnętrze pozostanie wilgotne i aromatyczne.
Odgrzej lasagne z warzywami w mikrofalówce
Przełóż porcję na talerz. Przykryj ją specjalną pokrywką do mikrofali lub papierowym ręcznikiem. Podgrzewaj przez około 2–3 minuty na średniej mocy. Jeśli podgrzewasz większą porcję, zwiększ czas o 1–2 minuty.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)