Papryka faszerowana wegetariańska

Wprowadzanie nowych smaków do codziennych dań może być proste i przyjemne. Nawet jeśli są to przepisy wegetariańskie. Papryka faszerowana bez mięsa to pomysł na obiad czy kolację. To danie łączy w sobie soczystość pieczonej papryki, aromatyczne zioła, sycącą kaszą pęczak, oliwki i delikatną fetę. A wszystko to podane w śródziemnomorskim stylu. Papryka faszerowana warzywami zachwyca nie tylko apetycznym kolorem na talerzu, ale także łatwością przygotowania. Koniecznie posmakuj!

papryka faszerowana

średni

15min.

4 Porcje
4 papryki
1 szklanka kaszy pęczak Dobre Plony
1/2 szklanki szklanki passaty pomidorowej All Seasons
1 cukinia
3 garście czarnych oliwek
1 kostka sera feta Lyttos
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki rozmarynu
szczypta soli Le Gusto
szczypta pieprzu Le Gusto
Poleć przepis

Papryka faszerowana wegetariańska – przepis

Krok 1

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Z każdej papryki odkrój górną część. Usuń gniazda nasienne. Umyj warzywa. 

Krok 3

Cukinię i ser feta pokrój w kostkę. Oliwki na połówki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 4

Kaszę i przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj passatę i przyprawy. Całość wymieszaj.

Krok 5

Powstały farsz przełóż do oczyszczonych papryk. Całość przykryj odkrojoną częścią.

Krok 6

Przygotowane papryki przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz 25 minut w 180 stopniach.

Poleć przepis

Jak piec wegetariańską paprykę faszerowaną? W ilu stopniach, ile czasu?

Każda papryka nadziewana może wymagać nieco innego czasu w piekarniku. Zależy to od tego, jak duże warzywa wybierzesz. Nastaw temperaturę na 180 stopni. Trzymaj warzywa w piekarniku przez 25 do 35 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć na to, aby każda papryka faszerowana wege była soczysta, miękka i rozpływająca się w ustach.

Z jakimi innymi składnikami można przygotować faszerowaną paprykę wege?

Przepis na naszą paprykę faszerowaną wegetariańską to odwzorowanie śródziemnomorskich smaków. Klasyczne połączenie fety, oliwek i aromatycznych ziół to idealne odzwierciedlenie tej kuchni. Jednak ta receptura jest bardzo uniwersalna.

Zamiast oliwek dodaj fasolę, zamiast kaszy użyj ryżu, a cukinię wymień na pieczarki. Dodaj dużo czosnku i wędzoną słodką paprykę – w ten sposób przeniesiesz faszerowaną paprykę wege w bardziej meksykański klimat. Właściwie, możesz dodać do farszu wszystko, co lubisz. Albo to, co akurat masz w lodówce. Eksperymentuj!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch