Wprowadzanie nowych smaków do codziennych dań może być proste i przyjemne. Nawet jeśli są to przepisy wegetariańskie. Papryka faszerowana bez mięsa to pomysł na obiad czy kolację. To danie łączy w sobie soczystość pieczonej papryki, aromatyczne zioła, sycącą kaszą pęczak, oliwki i delikatną fetę. A wszystko to podane w śródziemnomorskim stylu. Papryka faszerowana warzywami zachwyca nie tylko apetycznym kolorem na talerzu, ale także łatwością przygotowania. Koniecznie posmakuj!
średni
15min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | papryki |
1 szklanka | kaszy pęczak Dobre Plony |
1/2 szklanki | szklanki passaty pomidorowej All Seasons |
1 | cukinia |
3 | garście czarnych oliwek |
1 | kostka sera feta Lyttos |
2 | ząbki czosnku |
1/2 | łyżeczki rozmarynu |
szczypta soli Le Gusto | |
szczypta pieprzu Le Gusto |
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Z każdej papryki odkrój górną część. Usuń gniazda nasienne. Umyj warzywa.
Cukinię i ser feta pokrój w kostkę. Oliwki na połówki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Kaszę i przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj passatę i przyprawy. Całość wymieszaj.
Powstały farsz przełóż do oczyszczonych papryk. Całość przykryj odkrojoną częścią.
Przygotowane papryki przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz 25 minut w 180 stopniach.
Każda papryka nadziewana może wymagać nieco innego czasu w piekarniku. Zależy to od tego, jak duże warzywa wybierzesz. Nastaw temperaturę na 180 stopni. Trzymaj warzywa w piekarniku przez 25 do 35 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć na to, aby każda papryka faszerowana wege była soczysta, miękka i rozpływająca się w ustach.
Przepis na naszą paprykę faszerowaną wegetariańską to odwzorowanie śródziemnomorskich smaków. Klasyczne połączenie fety, oliwek i aromatycznych ziół to idealne odzwierciedlenie tej kuchni. Jednak ta receptura jest bardzo uniwersalna.
Zamiast oliwek dodaj fasolę, zamiast kaszy użyj ryżu, a cukinię wymień na pieczarki. Dodaj dużo czosnku i wędzoną słodką paprykę – w ten sposób przeniesiesz faszerowaną paprykę wege w bardziej meksykański klimat. Właściwie, możesz dodać do farszu wszystko, co lubisz. Albo to, co akurat masz w lodówce. Eksperymentuj!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)