POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Cenisz smak włoskiej pizzy? Przedstawiamy recepturę, która sprawdza się idealnie do przygotowania puszystej pizzy w domowym zaciszu. To również świetna okazja do tego, aby poznać kolejną opcję na pyszne danie bez mięsa. Wegetariańska pizza? Zobacz, jak możesz eksperymentować z różnorodnymi warzywami i serami.
średni
25min.
1godz. 25min.
3 Porcje | |
---|---|
Ciasto: | |
500 g mąki typu 00 | |
300 ml ciepłej wody | |
20 g świeżych drożdży | |
1 łyżeczka cukru | |
1 łyżeczka soli | |
2 łyżki oliwy z oliwek | |
Sos: | |
400 g passaty pomidorowej ALL SEASONS | |
2 ząbki czosnku | |
1 łyżka oliwy z oliwek | |
1 łyżeczka suszonego oregano LE GUSTO | |
sól i pieprz do smaku | |
Dodatki: | |
1 czerwona papryka | |
200 g pieczarek | |
250 g mozzarelli | |
3 garście rukoli |
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut – po tym czasie podwoi swoją objętość.
Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż uwolni aromat. Następnie dodaj passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz.
Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby sos zgęstniał. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj dodatki: pokrój je w plasterki lub w kostkę – wedle swoich preferencji. Rukolę umyj i osusz.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozciągnij na okrągłe cienkie placki grubości około 5 mm.
Przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozsmaruj przygotowany sos pomidorowy, a następnie równomiernie rozłóż pokrojone składniki.
Pizzę piecz w nagrzanym do 250°C piekarniku przez około 10–12 minut, aż ciasto będzie złociste, a ser się roztopi.
Po upieczeniu posyp pizzę świeżą rukolą
Idealne ciasto na pizzę wegetariańską wymaga uwagi i precyzji na każdym etapie przygotowania. Jednak nie jest trudne i wymagające do wykonania. Na pewno dasz radę!
Warto zwrócić uwagę na trzy elementy:
Drożdże powinny być świeżo kupione. Dzięki temu będą aktywnie pracować, a Twoje ciasto będzie lekkie i elastyczne. Możesz wykorzystać w przepisie drożdże suszone. Zachowaj proporcje 2:1 (20 g drożdży świeżych : 10 g drożdży suszonych).
Woda, w której rozpuszczasz drożdże, powinna być ciepła, ale nie gorąca – optymalna temperatura to około 37°C.
Czas wyrastania ciasta powinien wynosić co najmniej godzinę. Możesz poczekać dłużej. Niech jednak nie kusi Cię skracanie oczekiwania. Cierpliwość popłaca. Dzięki temu uzyskasz ciasto, które po upieczeniu będzie lekkie, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
Masz nieograniczone możliwości w wyborze dodatków do pizzy wegetariańskiej.
To nasze pięć propozycji, które mogą Cię zainspirować:
Jeśli chcesz zamienić pizzę wegetariańską w pizzę wegańską, unikaj składników pochodzenia zwierzęcego.
Sery możesz zastąpić wegańskim zamiennikiem. Alternatywą może być „nabiał” na bazie orzechów nerkowca lub migdałów.
Warto również wspomnieć o pizzy Marinara (składniki: sos pomidorowy, oliwa z oliwek, czosnek) – to klasyczna włoska pizza, która jest naturalnie wegańska.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)