POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

Pizza wegetariańska

Cenisz smak włoskiej pizzy? Przedstawiamy recepturę, która sprawdza się idealnie do przygotowania puszystej pizzy w domowym zaciszu. To również świetna okazja do tego, aby poznać kolejną opcję na pyszne danie bez mięsa. Wegetariańska pizza? Zobacz, jak możesz eksperymentować z różnorodnymi warzywami i serami.

Pizza wegetariańska

średni

1godz. 25min.

1godz. 25min.

3 Porcje
Ciasto:
500 g mąki typu 00
300 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
400 g passaty pomidorowej ALL SEASONS
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano LE GUSTO
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
250 g mozzarelli
3 garście rukoli
Poleć przepis

Krok 1

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić

Krok 2

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut – po tym czasie podwoi swoją objętość.

Krok 3

Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż uwolni aromat. Następnie dodaj passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz.

Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby sos zgęstniał. Odstaw do przestudzenia.

Krok 4

Przygotuj dodatki: pokrój je w plasterki lub w kostkę – wedle swoich preferencji. Rukolę umyj i osusz. 

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozciągnij na okrągłe cienkie placki grubości około 5 mm.

Przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozsmaruj przygotowany sos pomidorowy, a następnie równomiernie rozłóż pokrojone składniki. 

Krok 6

Pizzę piecz w nagrzanym do 250°C piekarniku przez około 10–12 minut, aż ciasto będzie złociste, a ser się roztopi. 

Krok 7

Po upieczeniu posyp pizzę świeżą rukolą

Poleć przepis

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę wegetariańską? Co jest kluczowe?

Idealne ciasto na pizzę wegetariańską wymaga uwagi i precyzji na każdym etapie przygotowania. Jednak nie jest trudne i wymagające do wykonania. Na pewno dasz radę!

Warto zwrócić uwagę na trzy elementy:

  •  odpowiednią ilość drożdży
  • temperaturę wody
  • czas wyrastania ciasta.

Drożdże powinny być świeżo kupione. Dzięki temu będą aktywnie pracować, a Twoje ciasto będzie lekkie i elastyczne. Możesz wykorzystać w przepisie drożdże suszone. Zachowaj proporcje 2:1 (20 g drożdży świeżych : 10 g drożdży suszonych).

Woda, w której rozpuszczasz drożdże, powinna być ciepła, ale nie gorąca – optymalna temperatura to około 37°C.

Czas wyrastania ciasta powinien wynosić co najmniej godzinę. Możesz poczekać dłużej. Niech jednak nie kusi Cię skracanie oczekiwania. Cierpliwość popłaca. Dzięki temu uzyskasz ciasto, które po upieczeniu będzie lekkie, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.

Pizza wegetariańska – jakie dodatki wybrać? Z czym można zrobić pizzę?

Masz nieograniczone możliwości w wyborze dodatków do pizzy wegetariańskiej.

To nasze pięć propozycji, które mogą Cię zainspirować:

  1. Klasyczna Margherita – sos pomidorowy, mozzarella, świeża bazylia i odrobina oliwy z oliwek.
  2. Pizza wegetariańska z warzywami grillowanymi – sos pomidorowy, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula i ser feta.
  3. Pizza wege z rukolą i suszonymi pomidorami – sos pomidorowy, rukola, suszone pomidory, czarne oliwki i płatki parmezanu.
  4. Pizza cztery sery – sos pomidorowy, mozzarella, gorgonzola, cheddar i parmezan.
  5. Pizza z pieczarkami i szpinakiem – sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki, świeży szpinak i odrobina gałki muszkatołowej.

 

Pizza wegańska – jakie składniki należy wykluczyć przy jej przygotowaniu?

Jeśli chcesz zamienić pizzę wegetariańską w pizzę wegańską, unikaj składników pochodzenia zwierzęcego.

Sery możesz zastąpić wegańskim zamiennikiem. Alternatywą może być „nabiał” na bazie orzechów nerkowca lub migdałów.

Warto również wspomnieć o pizzy Marinara (składniki: sos pomidorowy, oliwa z oliwek, czosnek) – to klasyczna włoska pizza, która jest naturalnie wegańska. 

 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch