POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora – czy może być tak dobry jak tradycyjny stek? Zdecydowanie tak!. Szczególnie dla osób, które szukają lżejszych, roślinnych dań. Nie musisz być weganinem czy wegetarianinem, aby skusić się na ten przepis. Zaskoczy i równocześnie zachwyci cię smakiem, nawet jeśli na co dzień jesz mięso. Dzięki swojej zwartej strukturze kalafior doskonale sprawdza się w głównej roli na talerzu. Podczas pieczenia zyskuje chrupiącą skórkę i delikatny posmak umami. Sprawdź, jak przyrządzić stek z kalafiora z piekarnika i jak go podawać.

Stek z kalafiora

łatwy

10min.

25min.

4 Porcje
1 duży kalafior
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ketchupu DELIKATO
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej LE GUSTO
1 łyżeczka czosnku granulowanego LE GUSTO
Poleć przepis

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Krok 2

Z kalafiora zdejmij zewnętrzne liście i odetnij twardą łodygę. Uwaga! Zrób to tak, aby główka pozostała cała. Kalafior pokrój w grube plastry o grubości około 2–3 cm. To normalne, że skrajne części będą się kruszyć. To nic – je także wykorzystasz. 

Krok 3

W miseczce połącz oliwę, miód, sos sojowy i ketchup. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Steki z kalafiora (i pokruszone części) posmaruj z obu stron przygotowaną marynatą. Staraj się równomiernie pokryć całą powierzchnię (intensywny kolor marynaty ułatwi  zadanie). Zrób tak, aby białe części kalafiora nie były widoczne. 

Krok 4

Plastry kalafiora ułóż na przygotowanej blaszce. Piecz przez około 25–30 minut. Po tym czasie kalafior zmięknie, a jego brzegi zaczną się rumienić.

Krok 5

Pieczone plastry kalafiora podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej smakują na gorąco, z ulubionymi dodatkami.

Poleć przepis

Jakiej grubości plastry będą najlepsze na steki z kalafiora?

Jak uzyskać najlepszy stek z kalafiora? Pokrój warzywo na plastry o grubości ok. 2–3 cm. Takie kawałki są wystarczająco grube, by mieć postać steku i zachować swoją strukturę podczas pieczenia. Jednocześnie są także na tyle cienkie, by równomiernie się upiec.

Grubsze plastry będą potrzebować więcej czasu w piekarniku (mogą się wtedy przypalić z wierzchu). Zbyt cienkie steki z kalafiora będą się łatwo rozpadać

Jak zrobić stek z kalafiora na patelni?

Stek z kalafiora możesz przygotować także na patelni. Zwróć uwagę, że w marynacie jest oliwa. Dzięki temu zamiana piekarnika na patelnię ogranicza się jedynie do niewielkich zmian w przepisie.

Zamiast wykładać zamarynowane warzywo na papier do pieczenia, połóż je prosto na patelnię. Nie musisz dodawać więcej tłuszczu. Kalafior dobrze się usmaży i zachowa swoją lekkość.

Ważne, aby kalafior ładnie się zrumienił i zmiękł w środku. Dlatego uważaj na duży ogień. Smaż steki na małym/średnim ogniu przez ok. 5 minut z każdej strony. Jeśli twoje plastry są grubsze, przykryj patelnię pokrywką. Dzięki temu kalafior będzie odpowiednio miękki, a skórka się nie przypali. 

Stek z kalafiora – z czym podawać?

Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Jak uzupełnić jego delikatny smak i dostarczyć niezbędnych składników odżywczych?

W wersji wegetariańskiej podaj go z gzikiem na bazie twarogu lub sosem jogurtowym. W ten sposób dostarczysz dodatkowej porcji białka. Możesz również serwować kalafior z kaszami (gryczaną lub jęczmienną). Wzbogacą danie o błonnik i dodatkowe składniki mineralne.

W wersji wegańskiej idealnym dodatkiem również będą kasze, ale także orzechy i pestki. Dodadzą chrupkości i porcję zdrowych tłuszczów. Spróbuj także połączyć stek z hummusem lub inną ulubioną pastą na bazie strączków.

Chociaż kalafior jest warzywem, warto dodać także ich dodatkową porcję – pieczone ziemniaki, brokuły, świeża sałatka z pomidorów czy grillowane warzywa sezonowe. 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch