Tarta flambée, czyli tarta z brokułami i z fetą zwana również Flamkuchento pochodzi z kuchni niemieckiej i francuskiej. Z wyglądu przypomina pizzę. Jest ona przepyszna i prosta do wykonania. Tarta flambée to rustykalna tarta o nieregularnym, dość niedbałym wyglądzie a jej urok ukrywa się w jej prostocie. Jest to klasyczne danie kuchni alzackiej, które smakuje zjawiskowo i może stanowić oddzielny posiłek. W oryginalnym przepisie do przyrządzenia tarty flambée wykorzystuje się creme fraiche, ale ze względu na trudną dostępność w Polsce tego składnika, można po prostu wymieszać śmietanę z serkiem kanapkowym.
łatwy
15min.
15min.
4 Porcje | |
---|---|
300 g | świeżego ciasta francuskiego (z regału chłodniczego) |
250 g | brokułów |
200 g | śmietany 18% |
200 g | oryginalnego greckiego sera feta (z regału chłodniczego) |
1 | czerwona cebula |
pieprz Portland® | |
sól |
Tarta z brokułami i fetą zwana we Francji tarte flambée, to cienka tarta przyrządzona z ciasta chlebowego rodem z Alzacji – krainy położonej w północno – wschodniej części Francji. Wypiekana była ona pierwotnie w kamiennych piecach opalanych drewnem, służących do pieczenia chleba. Słowo Flammekueche, którym określa się ją w Niemczech, oznacza właśnie „pieczona w ogniu”. Do jej sporządzenia zazwyczaj nie używa się drożdży, a rolę sosu spełnia śmietana.
Tarta z brokułami jest pożywna i sycąca, dlatego też doskonale sprawdza się zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją podawać na przyjęciach na dworze, świetnie sprawdzi się również jako przekąska na przyjęciu sylwestrowym, świątecznym albo urodzinowym.
Tarta z brokułami i z fetą może być też podawana z boczkiem i stanowi idealny przepis na szybką kolację. Występuje ona również w wielu innych odmianach z różnymi często egzotycznymi dodatkami, a ostateczny jej charakter ogranicza jedynie wyobraźnia przyrządzającego. Można ją również serwować na zimno. W takiej wersji będzie zaś znakomitą przekąską na grilla i smacznym dodatkiem do pieczonych mięs zimnych napojów, wina albo piwa. Tarta z brokułami i fetą to doskonałe danie na letnie pikniki, ale sprawdza się również jako gorąca potrawa na zimowe kolacje.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)