łatwy
30min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | buraki gotowane (do znalezienia w regale chłodniczym) |
200 g | hummusu (do znalezienia w lodówce) |
400 g | batatów |
4 | bułeczek do wypieku |
5 łyżek stołowych | oliwy Gut Bio |
1/2 łyżeczki | soli jodowanej |
250 g | bio tofu Gut Bio |
2 | marchewki Gut Bio |
1 | mała cukinia Gut Bio |
1/4 łyżeczki | pieprzu Portland |
Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka) lub do 180°C (termoobieg). Bułeczki piecz przez ok. 10-15 minut, aż staną się chrupiące. Buraki odsącz z zalewy, dodaj 2-3 łyżeczki soli i zmiksuj na gładką masę, a następnie połącz z hummusem.
Bataty obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie usmaż je na 1 łyżce stołowej oliwy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Dopraw je ¼ łyżeczki soli, zdejmij z patelni i odłóż na bok, jednak starając się, żeby nie wystygły. Tofu pokrój w plasterki i przez chwilę podgrzej na patelni na 1 łyżce pozostałego tłuszczu przez ok. 1 minutę z każdej strony. Odłóż je na bok, również starając się, żeby nie wystygły.
Obierz marchewkę i umyj ją. Umyj cukinię, odkrój z niej końce, a następnie i marchewkę, i cukinię pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki, używając obieraczki do warzyw. Obsmaż plasterki na pozostałym oleju i dopraw solą oraz pieprzem.
Przekrój bułki, obie strony posmaruj mieszanką z buraków i hummusu, a następnie układaj po kolei: plasterki marchewki i cukinii, batatów i tofu.
Polecamy podawanie burgera z jednym z naszych zdrowych napojów z aktualnej oferty, np. napojem gazowanym Pan Jałowiec* lub świeżymi sokami.
* Zaznaczone artykuły są dostępne w naszej ofercie w ramach akcji tematycznej dotyczącej zdrowej kuchni i nie wchodzą w skład naszej stałej oferty. Pomimo naszych starań istnieje prawdopodobieństwo, że artykuły te zostaną wysprzedane w dniu rozpoczęcia akcji niedługo po otwarciu sklepu.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)