Szparagi to dość sezonowe warzywo. Na sklepowych półkach pojawiają się w okresie wiosenno-letnim. Dlatego, kiedy już natrafisz na ten wyjątkowo smaczny produkt, musisz wiedzieć, co z nim zrobić, aby faktycznie podbił podniebienia nawet największych smakoszy. Szukasz inspiracji na prosty przepis na szparagi? W tej kwestii warto postawić na prostotę i klasykę. Zielone szparagi z patelni to doskonały wybór na szybkie i zdrowe danie. Szparagi nie tylko zachwycają delikatnym smakiem, ale także są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ten prosty przepis na szparagi zielone pokaże Ci, jak łatwo można je przygotować, tworząc pyszne i bardzo uniwersalne danie.
łatwy
20min.
2 Porcje | |
---|---|
1 pęczek | szparagów |
3 ząbki | czosnku |
2 | garście pomidorków koktajlowych |
2 | jajka Wesoły Kurnik |
1/2 | cytryny |
1 szczypta | pieprzu Le Gusto |
1 szczypta | soli Le Gusto |
Umyj szparagi i odłam twarde końcówki. Złap przy końcu i delikatnie zegnij. Szparagi złamią się dokładnie w tym miejscu, w którym powinny. Sprawdź poniżej, czy musisz obierać swoje szparagi – nie zawsze jest to konieczne.
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej czosnek.
Dodaj na patelnię szparagi i całość podsmażaj przez 3 minuty.
Dodaj na patelnię pomidorki, sól i pieprz. Całość wymieszaj i podsmażaj kolejne 3 minuty.
Zdejmij szparagi z patelni i bez czyszczenia przygotuj na niej jajka sadzone. Jajka smaż przez 4 minuty, tak aby białko było ścięte, a żółtko wciąż płynne.
Jajka wyłóż obok smażonych szparagów. Całość skrop sokiem z cytryny.
Przygotowanie szparagów jest prostym procesem, który nie wymaga umiejętności kulinarnych. Jednakże ważne jest to, aby odpowiednio przygotować te delikatne warzywa.
Zielone szparagi charakteryzują się delikatniejszą skórką niż ich białe odpowiedniki. Z tego względu nie musisz ich obierać. Jednak ważnym etapem ich przygotowania jest usunięcie zdrewniałych końcówek. Te części szparagów są łykowate, a przez to nieprzyjemne w jedzeniu. Najłatwiejszym sposobem na to jest zastosowanie metody łamania – delikatnie zegnij dolną część szparaga, aż do momentu, kiedy się złamie. Warzywo samo wskaże miejsce, gdzie kończy się miękka, jadalna część, a zaczyna ta twarda i włóknista.
Po usunięciu zdrewniałych końcówek zielone szparagi są gotowe do dalszej obróbki. Przed smażeniem na patelni warto je opłukać pod bieżącą wodą. Dzięki temu usuniesz ewentualne zanieczyszczenia. Osuszenie szparagów papierowym ręcznikiem pozwoli zachować ich chrupkość podczas smażenia.
Jeśli wykorzystujesz w prostym przepisie na szparagi ich białą odmianę, postępuj tak samo, jak z zieloną. Jednak na samym wstępie cienko je obierz za pomocą obieraczki lub ostrego nożyka.
Najszybszym sposobem na szybkie przygotowanie szparagów jest smażenie. Jak zrobić szparagi na patelni? – Koniecznie sprawdź nasz przepis. Zamiennie możesz upiec je w piekarniku (temperatura 200°C, czas 10-15 minut). Gotowanie w osolonej wodzie przez 3-5 minut również zachowuje ich chrupkość i delikatny smak. Jednak w tym przypadku musisz pomyśleć o dodatkach, które dopełnią całe danie.
Smażone szparagi świetnie komponują się z jajkiem sadzonym, parmezanem, a także jako dodatek do mięs (drobiu i wołowiny), ryb (dorsza i łososia) oraz owoców morza (krewetek). Możesz je także podać jako składnik sałatek.
Odkryj, jak łatwo jest przygotować szparagi do obiadu, kolacji, czy jako świetny dodatek na rodzinne spotkanie lub wieczór z przyjaciółmi. To doskonały sposób, aby wzbogacić dietę o zdrowe i smaczne warzywa
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)