POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
łatwy
25min.
1godz.
6 Porcje | |
---|---|
2 l | wody |
4 | filety (dorsz, mintaj lub inna biała ryba – możesz użyć różnych gatunków) GOLDEN SEAFOOD |
4 | marchewki |
2 | korzenie pietruszki |
1/2 | korzenia selera |
6 | ziemniaków |
2 | cebule |
5 | ząbków czosnku |
1 | pęczek natki pietruszki |
1 | puszka krojonych pomidorów |
2 | łyżki koncentratu pomidorowego DELIKATO |
2 | łyżki oliwy z oliwek |
1 | opakowanie śmietany 12% MILSANI |
1 | pęczek koperku |
Przyprawy do zupy rybnej: | |
1 | łyżeczka suszonej natki pietruszki |
1 | łyżeczka suszonego lubczyku |
1 | łyżeczka słodkiej papryki LE GUSTO |
1 | łyżeczka czosnku granulowanego LE GUSTO |
5 | liści laurowych LE GUSTO |
5 | ziaren ziela angielskiego LE GUSTO |
5 | ziaren czarnego pieprzu LE GUSTO |
1 | łyżeczka soli LE GUSTO |
1 | mała gwiazdka anyżu |
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodaj starte warzywa korzeniowe. Całość podsmażaj 10 minut.
Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy, pokrojone ziemniaki, całe filety i całą natkę pietruszki. Przykryj i gotuj przez 30 minut.
Do zupy rybnej dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Filety powinny się rozpadać – w wywarze będą widoczne mniejsze kawałki ryb. Na tym etapie możesz dodatkowo doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotuj przez kolejne 30 minut.
Najlepszą zupę rybną podaj z kleksem śmietany i świeżo posiekanym koperkiem.
Dobry smak to zasługa wywaru. Gotuj go z dużej ilości warzyw i ryb. Prosta zupa rybna z filetów wyjdzie wtedy wyśmienicie.
Chcesz przygotować równie prosty przepis, ale w wersji „na bogato”? Wykorzystaj całe ryby. Najłatwiej kupić doradę – mięso i ości dodadzą aromatu.
Nieoczywistym dodatkiem mogą być przyprawy korzenne. Gwiazdka anyżu lub odrobina cynamonu świetnie podbiją smak. W przepisie dobrze sprawdzi się sporo czosnku i cebuli.
Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, pikantna zupa rybna nie obejdzie się bez ostrej papryki – a dla odważnych – bez pieprzu cayenne.
Tak! Mrożone ryby to dobra opcja na szybką zupę rybną. Z mrożonych filetów możesz przygotować równie smaczne danie. Warto jednak rozmrozić je przed wrzuceniem do wywaru.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)