Grill zero waste

d

Grilluj bez śmieci 

j
j

Grillowe spotkania energetycznie kręcą się wokół jedzenia. Mają zarumieniony aromat, soczystość i wyśmienicie zaspokajają towarzyską potrzebę. Na tej smakowo intensywnej imprezie dobrze jest zatroszczyć się nie tylko o jadłospis ale także i o porządek.

Jak zorganizować przyjęcie grillowe zero waste?

Wykorzystaj, co już masz:

  • słoiki – uroczo prezentować będą się w nich lekkie sałatki i koktajle
  • kartony – doskonale spełnią rolę piknikowego koszyka
  • skrawki materiałów – przydadzą się zamiast papierowych dekoracji i serwetek. Po użyciu zamiast do śmietnika, niech trafią do pralki.
  • domowe sztućce i talerze – idealnie wpisują się w potrzebę wielorazowości. Wystarczy wyjąć je z kuchennych szafek i po wykorzystaniu umyć. Gdy chcesz sięgnąć po jednorazowe - wybierz jadalne talerze z otrębów lub papierowe, są przyjaźniejsze dla środowiska.
  • zamiast patyczków do szaszłyków używaj np. gałązek rozmarynu. Są na tyle twarde, że spokojnie utrzymają ciężar mięsa lub warzyw, a do tego otoczą je swoim aromatem. 
  • napoje, kawę i herbatę zabierz na grilla we własnym wielorazowym kubku czy termosie, a lemoniady przygotuj w szklanych butelkach 
j

TIP zero waste

Nie wszystkie potrawy potrzebują, by serwować je w naczyniach. Warto wykorzystać liście kalafiora, kapusty, czy sałaty i podać na nich danie. Takie przekąski mogą być smacznym zaskoczeniem. 

Co wrzucić na ruszt zero waste?

Klasykę -  kiełbasy, karkówki i udka z kurczaka - urozmaicą dojrzałe owoce i warzywa. Ciepło płomieni lubią nie tylko wyraziste steki czy burgery, ale także sałata, rzodkiewki, marchewki, morele. Wrzuć je na ruszt i daj się zaskoczyć! Z warzyw można robić szaszłyki lub grillować je w całości. W tym wariancie dobrze sprawdzi się kukurydza. Gorąca, oprószona startym serem lub skropiona masłem, będzie doskonałą przystawką. Grilla lubią ryby, można je przyrządzać otulone świeżymi ziołami. Pysznie smakują grillowane truskawki, po zrobieniu oblane płynną czekoladą. Do grillowania nadają się miękkie i twarde sery - na ciepło idalnie smakują z konfiturami!

j

TIP zero waste

  • Warzywa korzeniowe można grillować bez obierania. Wystarczy wcześniej tylko dobrze je umyć. 
j
j

TIP zero waste

  • Końcówki i łodygi ziół wystarczy zalać wodą, doprawić sokiem z cytryny czy pomarańczy, by cieszyć się smakiem naturalnej lemoniady.
j

Grilluj bez marnowania

Czerwone mięso i drób lepiej wcześniej zamarynować. Dzięki temu zabiegowi będzie kruche i miękkie.

j

Marynata imbirowa

  • łyżeczka świeżego startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka świeżego posiekanego tymianku

Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij sok. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki mięsa przełóż do większego naczynia i zalej marynatą. Marynata nadaje się również do warzyw – papryki czy cukinii. 

j

Glazura do mięs i warzyw

  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • szczypta cynamonu

 

Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Powstałą glazurą wysmaruj kawałki mięsa, dobrze sprawdzi się w przypadku udek z kurczaka, kiełbasy czy korzeniowych warzyw. 

Spróbuj, jak to smakuje:

 

Stek z kalafiora

 

  • Kalafior
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu lub syropu z agawy
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki orzechów do dekoracji
  • garść tymianku do dekoracji

 

Kalafior pokrój wzdłuż na grubsze plastry. Zrób to delikatnie, by kawałki się nie rozpadły. W miseczce utrzyj masło orzechowe, oliwę, miód, paprykę wędzoną i sos sojowy. Marynatą posmaruj solidnie plastry kalafiora. Tak przygotowane steki ułóż na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 15 minut. Zarumienione i miękkie posyp listkami tymianku i posiekanymi orzechami.

j

TIP zero waste

Gdy zostanie ci kawałek kalafiora, wrzuć go do blendera, dodaj nieco oliwy, gałki muszkatołowej i zmiksuj. Powstanie smaczne puree. 

j

Morele lub brzoskwinie w miodzie i rozmarynie

 

  • kilka moreli
  • 3 łyżki miodu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • szczypta pieprzu
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

 

Owoce umyj i wypestkuj. Każdy przetnij na pół i posmaruj miodem i oprósz pieprzem. Nałóż każdą z nich na rozmarynu i ułóż je na grillu. Gorące polej jogurtem naturalnym. 

TIP zero waste

Co można po grillu wrzucić do kompostownika?

  • obierki i końcówki warzyw
  •  pokruszony chleb
  •  skorupki jajek
  •  fusy kawy i liście herbaty
  •  talerze otrębowe
j
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch