Grillowe spotkania energetycznie kręcą się wokół jedzenia. Mają zarumieniony aromat, soczystość i wyśmienicie zaspokajają towarzyską potrzebę. Na tej smakowo intensywnej imprezie dobrze jest zatroszczyć się nie tylko o jadłospis ale także i o porządek.
TIP zero waste
Nie wszystkie potrawy potrzebują, by serwować je w naczyniach. Warto wykorzystać liście kalafiora, kapusty, czy sałaty i podać na nich danie. Takie przekąski mogą być smacznym zaskoczeniem.
Klasykę - kiełbasy, karkówki i udka z kurczaka - urozmaicą dojrzałe owoce i warzywa. Ciepło płomieni lubią nie tylko wyraziste steki czy burgery, ale także sałata, rzodkiewki, marchewki, morele. Wrzuć je na ruszt i daj się zaskoczyć! Z warzyw można robić szaszłyki lub grillować je w całości. W tym wariancie dobrze sprawdzi się kukurydza. Gorąca, oprószona startym serem lub skropiona masłem, będzie doskonałą przystawką. Grilla lubią ryby, można je przyrządzać otulone świeżymi ziołami. Pysznie smakują grillowane truskawki, po zrobieniu oblane płynną czekoladą. Do grillowania nadają się miękkie i twarde sery - na ciepło idalnie smakują z konfiturami!
TIP zero waste
TIP zero waste
Czerwone mięso i drób lepiej wcześniej zamarynować. Dzięki temu zabiegowi będzie kruche i miękkie.
Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij sok. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki mięsa przełóż do większego naczynia i zalej marynatą. Marynata nadaje się również do warzyw – papryki czy cukinii.
Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Powstałą glazurą wysmaruj kawałki mięsa, dobrze sprawdzi się w przypadku udek z kurczaka, kiełbasy czy korzeniowych warzyw.
Kalafior pokrój wzdłuż na grubsze plastry. Zrób to delikatnie, by kawałki się nie rozpadły. W miseczce utrzyj masło orzechowe, oliwę, miód, paprykę wędzoną i sos sojowy. Marynatą posmaruj solidnie plastry kalafiora. Tak przygotowane steki ułóż na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 15 minut. Zarumienione i miękkie posyp listkami tymianku i posiekanymi orzechami.
TIP zero waste
Gdy zostanie ci kawałek kalafiora, wrzuć go do blendera, dodaj nieco oliwy, gałki muszkatołowej i zmiksuj. Powstanie smaczne puree.
Owoce umyj i wypestkuj. Każdy przetnij na pół i posmaruj miodem i oprósz pieprzem. Nałóż każdą z nich na rozmarynu i ułóż je na grillu. Gorące polej jogurtem naturalnym.
TIP zero waste
Co można po grillu wrzucić do kompostownika?
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)