Jajko jest jednym z podstawowych składników panierki do mięs, ryb, warzyw i grzybów. Wiele sytuacji może jednak wymagać jego zamiany na inny produkt. Na co się wtedy zdecydować? Dowiedz się, czym zastąpić jajko w panierce.
Możesz mieć wiele powodów, aby szukać pomysłu na panierkę bez jajka. Najbardziej oczywisty z nich to alergia. Jeśli szkodzi ci ten składnik, koniecznie zamień go na inny. Alternatywą dla jajka będą zainteresowani także weganie. Każdy, kto unika produktów odzwierzęcych, powinien zastanowić się nad tym, czym je zastąpić. Chęć wymiany jajka na inny składnik może też po prostu wynikać z kulinarnych eksperymentów lub... pustej lodówki.
Nie wyobrażasz sobie kotletów schabowych bez panierki z jajka? Twoje życie zaraz zmieni się na zawsze! Oto najlepsze alternatywy dla jajka w panierce.
Jeśli w lodówce zabrakło jajek, wykorzystaj do panierki mleko krowie lub roślinne. Wystarczy, że wypełnisz nim dno głębokiego talerza i zanurzysz w nim mięso. Kolejne kroki wykonuj tak samo jak w przypadku tradycyjnej panierki – obtocz kotlety w bułce tartej i umieść je na rozgrzanym oleju. Mleko pozwoli przygotować fantastyczną panierkę do kurczaka bez jajka.
Jeśli szukasz sposobu na panierkę do kotleta bez jajka, możesz sięgnąć także po jogurt naturalny lub roślinny. Spełni on podobną funkcję jak mleko. Posmaruj nim po prostu mięso z obu stron, a następnie obtocz je w bułce tartej lub innej panierce. Nie dość, że skutecznie zastąpisz w ten sposób jajko, to dodatkowo wzbogacisz smak potrawy. Jogurt to świetny składnik panierki do ryby bez jajka.
Choć wiele osób i tak używa mąki w panierce do kotletów, nie każdy wie, że składnik ten z powodzeniem może zastąpić jajko. Wystarczy w tym celu zmieszać go z odrobiną wody (najlepiej w proporcjach 2–3 łyżki mąki na 3–4 łyżki wody). Możesz użyć do tego zarówno mąki pszennej, jak i ryżowej lub z ciecierzycy. Kiedy przygotujesz już gęstą pastę, zanurz w niej mięso i obtocz je w ulubionej panierce.
Jeśli zależy ci na wegańskiej panierce, nie musisz ograniczać się do mąki z wodą. Możesz pogłębić smak swoich potraw za sprawą puree z banana lub awokado. Rozgnieć po prostu wybrany owoc na gładką masę, a następnie posmaruj nią kotlety lub warzywa (użyj 2–3 łyżek puree na każdy plaster). Później musisz już tylko obtoczyć je w wybranej panierce i usmażyć na patelni. Banany znakomicie sprawdzają się w połączeniu z warzywami, ponieważ dodają im słodyczy, a awokado rewelacyjnie komponuje się z tofu.
Zamienniki jajek mogą nie wpłynąć na smak potraw lub lekko go wzbogacić. Wszystko zależy od tego, na jakie produkty się zdecydujesz. Mleko, awokado i mąka z wodą nie powinny zmienić walorów smakowych mięsa czy warzyw, ale kwaśny jogurt czy słodkie banany mogą już zrobić większą różnicę. Zanim zaczniesz panierować swoją potrawę, upewnij się, że smaki wszystkich składników dobrze się ze sobą komponują.
Jeśli nie chcesz używać jajka w panierce do kotletów lub warzyw, możesz zastąpić je mlekiem, jogurtem, mieszanką mąki i wody czy też puree z bananów lub awokado. Niezależnie od diety, którą stosujesz, wśród tych kilku prostych propozycji na pewno znajdziesz właściwy zamiennik jajka dla siebie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)