1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepisy z mięsem z rosołu
Co zrobić z mięsa z rosołu

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepisy i pomysły, jak wykorzystać mięso z rosołu

Jeśli są ci bliskie założenia idei zero waste, to może się zastanawiasz, jak wykorzystać mięso z rosołu. Podanie je razem z bulionem i gotowanymi warzywami nie jest jedynym rozwiązaniem. Dzięki poniższym przepisom dowiesz się, jak przyrządzić wartościowe dania z mięsa z rosołu!

 

Co można zrobić z mięsa z rosołu? Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Mięso po rosole może być składnikiem wielu różnych potraw. Jest już właściwie gotowe do spożycia, więc nie musisz tracić czasu na obróbkę termiczną. Wystarczy, że połączysz je z takimi dodatkami jak warzywa, jajka, sosy i przyprawy, aby przyrządzić smaczne dania na każdą okazję! Jak wykorzystać kurczaka lub wołowinę z rosołu? Do popularnych rozwiązań należą:

  • Potrawka z mięsa z rosołu – idealny przysmak dla osób, które lubią intensywne dania mięsne.
  • Pasztet z mięsa z rosołu – uniwersalna potrawa, którą możesz podawać na co dzień lub podczas świątecznych posiłków.
  • Kotlety z mięsa z rosołu – znakomicie sprawdzą się jako podstawa każdego obiadu.
  • Pulpety z mięsa z rosołu – doskonale nadają się na drugie danie, które zaserwujesz po bulionie.
  • Pasta z mięsa z rosołu – ciekawy pomysł na smarowidło do kanapek lub dip do przekąsek.

Innymi sprawdzonymi przepisami na obiad z mięsa z rosołu są między innymi pierogi z farszem mięsnym, które możesz podać z ulubionym sosem, zapiekanka z makaronem lub ziemniakami czy chrupiące krokiety z nadzieniem mięsnym do barszczu lub jako samodzielne danie.

Przepisy na potrawy z mięsa gotowanego z rosołu

Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na mięso z rosołu, skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów.

Potrawka z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu (bez kości)
  • 1 marchewka (może być z rosołu)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę z rosołu pokrój w plasterki.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W dużym rondlu rozgrzej masło lub olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  4. Dodaj mięso oraz marchewkę do rondla i wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Całość posyp mąką i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej do rondla bulion i dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj śmietanę lub jogurt do potrawki, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos będzie gładki i kremowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Gotową potrawkę możesz posypać świeżymi ziołami. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem.

Pasztet z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu (np. kurczak, wołowina)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeże zioła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż je na rozgrzanym maśle.
  2. Mięso z rosołu odcedź i zmiel razem z marchewką, cebulą oraz czosnkiem.
  3. Całość przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, jajko, musztardę i świeże zioła. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub wysmaruj ją masłem. Przelej do niej masę.
  5. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.
  6. Kiedy wyjmiesz pasztet z piekarnika, pozwól mu ostygnąć. Następnie wyciągnij go z keksówki, pokrój na plastry i podawaj z pieczywem lub jako dodatek do sałatek.

Kotlety z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu (dowolnego rodzaju)
  • 1 cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1–2 jajka
  • 3–4 łyżki bułki tartej
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia.

Instrukcje:

  1. Mięso z rosołu oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie smaż na patelni do zeszklenia. Poczekaj, aż ostygną.
  3. W dużej misce zmiksuj mięso z rosołu, cebulę z czosnkiem oraz natkę pietruszki. Dodaj przyprawy: tymianek, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
  4. Do masy dodaj jajko i wymieszaj. Jeśli jej konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą. Uformuj płaskie kotlety o średniej wielkości.
  5. Kotlety posyp mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotlety na złoty kolor przez około 4–5 minut z każdej strony.
  7. Kotlety z gotowanego mięsa możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubionymi warzywami. Świetnie smakują także z sosem pieczeniowym lub jogurtowym.

Pulpety z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu (najlepiej wołowego lub drobiowego, bez kości)
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju lub masła do smażenia.

Instrukcje:

  1. Bułkę namocz w wodzie lub mleku. Po kilku minutach odciśnij nadmiar płynu.
  2. Mięso z rosołu oddziel od kości, usuń tłuszcz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  4. W dużej misce wymieszaj mięso, bułkę, jajko, cebulę, czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Z gotowej masy uformuj małe pulpety. Jeśli jej konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  6. Na średnim ogniu rozgrzej olej lub masło. Smaż pulpety na złoty kolor przez około 10–15 minut.
  7. Pulpeciki z mięsa z rosołu możesz podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz z ulubionymi warzywami.

Pasta z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu (np. wołowego, drobiowego lub mieszanego)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub inne świeże zioła.

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. W blenderze umieść mięso, czosnek, majonez, musztardę, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Miksuj, aż uzyskasz gładką i jednolitą pastę.
  4. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej łyżkę oliwy lub majonezu. A jeśli zbyt rzadka – dodaj więcej mięsa.
  5. Spróbuj pasty i dopraw ją solą oraz pieprzem. Możesz również dodać posiekaną natkę pietruszki lub inne świeże zioła.
  6. Gotową pastę przełóż do miski i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  7. Smarowidło z mięsa z rosołu świetnie sprawdzi się do pieczywa lub jako dip do warzyw.

Co zrobić z mięsem z rosołu? Podsumowanie

Powyższe potrawy z gotowanego kurczaka z rosołu pozwolą ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Dzięki nim w kreatywny sposób wykorzystasz wszystkie składniki po bulionie. Spróbuj już dziś przyrządzić smarowidło, pastę lub pulpety z gotowanego mięsa z rosołu!

Mięsne specjały - Zawsze świeże

Mięsne Specjały

Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.

Więcej

Le Gusto

Nasze przyprawy w wielu odmianach dostępne są w marce Le Gusto.

Więcej
s

Wędliny i mięso

Więcej
e

Owoce i warzywa

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch