1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Co zrobić z warzyw z rosołu? Jak je wykorzystać? Przepisy
Co zrobić z warzyw z rosołu? Jak je wykorzystać? Przepisy

Co zrobić z warzyw z rosołu? Przepisy i pomysły, jak wykorzystać warzywa z rosołu

Aby ugotować rosół, potrzebujesz dużo warzyw. Przyda ci się między innymi marchewka, pietruszka i seler. Co z nimi zrobić, kiedy bulion będzie już gotowy? Możesz podać je razem z zupą albo przyrządzić z nich inne potrawy. Z poniższego poradnika dowiesz się, jak wykorzystać warzywa z rosołu.

Jakie warzywa wykorzystać do rosołu i kiedy je dodać?

W przepisach na tradycyjny rosół najczęściej pojawiają się takie warzywa jak marchew, pietruszka i seler. Niektórzy sięgają także po czosnek i cebulę. Tę ostatnią opalają nad ogniem, aby nadała bulionowi głębię smaku i złocisty kolor. Do opcjonalnych składników należą zaś por i biała kapusta.

Warzywa gotują się zdecydowanie szybciej niż mięso, więc do wywaru możesz je dodać dopiero po upływie około godziny, kiedy zdejmiesz już z powierzchni bulionu szumowiny. Na samym końcu – nawet po 3 godzinach – sięgnij po składniki o najbardziej wyrazistym aromacie, takie jak cebula i czosnek.

Jak wykorzystać warzywa z rosołu?

Choć gotowane warzywa tracą część swoich wartości odżywczych, to nadal zachwycają smakiem i wszechstronnym charakterem. Dzięki temu możesz je wykorzystać na potrzeby wielu różnych dań. Jeśli nie chcesz podać ich razem z mięsem w rosole, nie wyrzucaj ich. Zamiast zrób z nich:

  • pastę warzywną
  • kotlety warzywne
  • sałatkę warzywną
  • zapiekankę warzywną
  • pasztet warzywny

Co zrobić z warzyw z rosołu? Przepisy

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak wykorzystać warzywa z rosołu, koniecznie zapoznaj się z naszymi sprawdzonymi przepisami.

Pasta z warzyw z rosołu

Składniki:

  • warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki, świeże zioła (np. bazylia, tymianek), łyżeczka musztardy, 1–2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Przygotowanie:

  1. Warzywa z rosołu odsącz z nadmiaru płynu, jeśli są bardzo miękkie, i przełóż je do miski lub blendera.
  2. Dodaj obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli chcesz, aby pasta miała bardziej kremową konsystencję, dodaj jogurt naturalny lub majonez.
  3. Miksuj warzywa, aż uzyskasz gładką i jednolitą pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę oliwy lub jogurtu.
  4. Spróbuj pasty i dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz dodatkowymi przyprawami lub ziołami według uznania.
  5. Gotową pastę możesz posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Podawaj z pieczywem lub krakersami.

Kotlety z warzyw z rosołu

Składniki:

  • warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko WESOŁY KURNIK
  • 3–4 łyżki bułki tartej ALBONA
  • 1 łyżka mąki DOBRE POLNY (opcjonalnie, dla lepszej konsystencji)
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy według uznania, np. majeranek, tymianek, natka pietruszki
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Warzywa drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem. Możesz również zmiksować je w blenderze na jednolitą masę.
  2. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż je na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do warzywnej masy.
  3. Do warzyw dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawy oraz ewentualnie mąkę. Całość dobrze wymieszaj, aż powstanie masa o zwartej konsystencji.
  4. Formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej, aby zapewnić im chrupiącą panierkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Kotlety z warzyw z rosołu najlepiej smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie komponują się również z surówkami lub sosami, np. jogurtowym, czosnkowym czy pomidorowym.

Sałatka z warzyw z rosołu

Składniki:

  • warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 2–3 ogórki kiszone lub konserwowe ALL SEASONS
  • 1 mała cebula
  • 1–2 jajka na twardo
  • 1 małe jabłko
  • 3–4 łyżki groszku konserwowego
  • 2–3 łyżki majonezu DELIKATO lub jogurtu naturalnego MILSANI
  • 1 łyżeczka musztardy DELIKATO
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa z rosołu, ogórki, jajka oraz jabłko pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników razem z groszkiem konserwowym.
  3. Dodaj musztardę oraz majonez lub jogurt naturalny, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
  4. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Zanim ją podasz, możesz wstawić ją do lodówki na 30 minut.

Zapiekanka z warzyw z rosołu

Składniki:

  • warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
  • 3–4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g startego sera żółtego (np. mozzarella, cheddar)
  • 100 ml śmietany 18% MILSANI lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka WESOŁY KURNIK
  • 2 łyżki masła MILSANI
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy według uznania, np. gałka muszkatołowa, tymianek, oregano

Przygotowanie:

  1. Warzywa z rosołu oraz ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. W dużej misce wymieszaj warzywa z rosołu, ziemniaki oraz cebulę i czosnek.
  4. W osobnej misce ubij jajka, dodaj śmietanę lub jogurt naturalny, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i ulubionymi przyprawami.
  5. Dodaj połowę startego sera do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
  6. Natłuść naczynie żaroodporne masłem, a następnie równomiernie rozłóż w nim warzywa. Całość zalej masą jajeczno-serową.
  7. Posyp zapiekankę resztą startego sera i nagrzej piekarnik do 180°C.
  8. Wstaw naczynie z zapiekanką do piekarnika i piecz przez ok. 25–30 minut, aż wierzch stanie się złocisty, a masa jajeczna się zetnie.
  9. Zapiekankę z warzyw z rosołu podawaj na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Pasztet z warzyw z rosołu

Składniki:

  • warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy jaglanej lub ciecierzycy
  • 2 jajka WESOŁY KURNIK
  • 3–4 łyżki bułki tartej ALBONA
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku LE GUSTO
  • 1 łyżeczka tymianku LE GUSTO
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa z rosołu drobno posiekaj lub zblenduj na gładką masę. Możesz je także przetrzeć przez sito, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
  2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek, aż staną się złociste i uwolnią aromat. Następnie dodaj je do warzyw.
  3. W dużej misce wymieszaj warzywa, cebulę z czosnkiem, kaszę jaglaną lub ciecierzycę, jajka oraz bułkę tartą.
  4. Dopraw masę przyprawami: majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Natłuść keksówkę i przełóż do niej masę warzywną. Wierzch możesz dodatkowo posypać bułką tartą.
  6. Nagrzej piekarnik do 180°C, a następnie wstaw do niego formę z pasztetem i piecz przez około 40–50 minut.
  7. Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika, a kiedy wystygnie, delikatnie wyciągnij go z formy i pokrój na plastry. Podawaj np. z dodatkiem sosu chrzanowego, musztardy lub świeżych warzyw.

Co zrobić z warzywami po rosole? Podsumowanie

W kuchni zawsze staraj się pamiętać o zasadach zero waste. Dzięki powyższym przepisom nie będziesz mieć z tym żadnych problemów. Zaopatrz się więc w niezbędne składniki i wykorzystaj warzywa z rosołu na potrzeby swoich ulubionych potraw.

Le Gusto

Nasze przyprawy w wielu odmianach dostępne są w marce Le Gusto.

Więcej
Milsani

Milsani

MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.

Więcej
e

Owoce i warzywa

Więcej

Przyprawy

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch