Pierogi możesz ulepić samodzielnie lub kupić w sklepie w postaci mrożonki. W obu przypadkach musisz je ugotować. Jak długo powinien trwać ten proces? W naszym poradniku podpowiemy, ile czasu gotować pierogi w zależności od ich rodzaju.
W większości przepisów spotkasz się ze stwierdzeniem, że czas gotowania liczy się od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Od tej chwili musisz odczekać zazwyczaj 3–5 minut, zanim danie będzie gotowe. W rzeczywistości jednak czas ten może się różnić w zależności od takich czynników jak:
Najszybciej – w 2–3 minuty od wypłynięcia – ugotują się surowe pierogi z drobnym nadzieniem (np. twarogiem). Zdecydowanie dłużej – nawet ponad 7 minut – potrwa to w przypadku produktów mrożonych o grubym cieście i farszu z surowego mięsa.
Wydaje ci się, że każdy potrafi ugotować pierogi? Prawdopodobnie masz rację, ale wcale nie oznacza to, że za każdym razem proces ten przebiegnie bez problemów. Musisz uważać na to, aby pierogi się nie rozpadły, nie przykleiły do dna garnka i nie rozgotowały. Jak o to wszystko zadbać?
Na początku wlej wodę do dużego garnka, dodaj do niej szczyptę soli i zagotuj. Możesz przyjąć proporcje ½ litra wody na 100 g pierogów. Dzięki temu będą one miały odpowiednio dużo miejsca i nie skleją się ze sobą w trakcie gotowania. Jeśli nie masz wystarczająco dużego garnka, gotuj pierogi partiami.
Pierogi wrzucaj do wrzątku i od razu mieszaj. W ten sposób nie dopuścisz do tego, aby przykleiły się do dna. W innym razie mogłyby się porozrywać. Cały czas gotuj pierogi na średnim ogniu i wyjmij je dopiero kilka minut po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
Jak już wiesz, czas gotowania pierogów zależy w dużej mierze od ich rodzaju. Sprawdź więc, jak długo potrwa to w przypadku poszczególnych farszów.
Farsz z ziemniaków i sera nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Pierogi ruskie powinny więc być gotowe po 2–3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z mięsem mielonym ugotują się po 3–4 minutach od chwili, gdy wypłyną. Proces ten może jednak potrwać do 7–8 minut, jeśli farsz był wcześniej surowy.
Jeśli nadzienie pierogów nie zawiera dużych kawałków owoców, ugotujesz je w 2–3 minuty od wypłynięcia.
Farsz z kapusty i grzybów jest już gotowy przed gotowaniem pierogów, więc sama obróbka ciasta potrwa maksymalnie 3–4 minuty (od chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię).
Odpowiedź na pytanie, jak długo gotować mrożone pierogi, zależy od ich nadzienia. W większości przypadków powinno im jednak wystarczyć 7–8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Mrożone pierogi możesz wrzucić do wrzątku, jak tylko wyjmiesz je z zamrażarki. Dzięki temu zachowają one zwartą strukturę i nie rozpadną się w wodzie.
Aby mrożone pierogi nie pękały podczas gotowania, unikaj dużego ognia i gwałtownego wrzenia wody. Pamiętaj o dodatku soli i raz na jakiś czas zamieszaj w garnku, aby pierogi nie sklejały się ze sobą. Wszystko to sprawi, że ciasto nie będzie pękać w trakcie gotowania.
Jeżeli zamierzasz zjeść pierogi od razu po ugotowaniu, nie musisz ich płukać. Zrób to tylko w sytuacji, gdy chcesz zachować je na później. Jeśli planujesz na przykład zamrozić pierogi, opłucz je zimną wodą po ugotowaniu. Pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru skrobi i unikniesz sklejania się pierogów.
Skoro znasz już odpowiedź na pytanie, jak gotować pierogi różnego typu, zapoznaj się z najlepszymi przepisami ALDI na tę wyjątkową potrawę:
Czy pierogi trzeba od razu gotować?
Pierogi będą smakowały najlepiej, jeśli ugotujesz je od razu po ulepieniu. Jeżeli chcesz je zachować na później, zblanszuj je, zanim trafią do zamrażarki.
Czy solić wodę na pierogi?
Do wody na pierogi możesz dodać szczyptę soli. Ma ona nie tyle poprawić smak potrawy, co zapobiec sklejaniu się pierogów.
Czy pierogi gotować pod przykryciem?
Pierogi gotuj raczej bez przykrycia, aby woda nie wykipiała. Pokrywka przyda się przy gotowaniu mrożonych pierogów. W ich przypadku może to skrócić czas obróbki.
Ile gotować pierogi od wypłynięcia? Kiedy pierogi są gotowe?
Pierogi są zazwyczaj gotowe w 2–3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Czas ten może wydłużyć się przy grubym lub mrożonym cieście, a także przy gęstym farszu.
W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!
Zdrowy i niezbędny w każdej kuchni? Olej! Poznaj naszą markę Bellasan i odkryj wszechstronne zastosowania tego składnika oraz korzyści dla Twojego zdrowia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)