Mango jest owocem bogatym w witaminy i inne składniki odżywcze. Świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska i jako dodatek do dań głównych.
Aby przyrządzić wartościowy posiłek z mango, musisz najpierw wiedzieć, jak je obrać i pokroić. Praktyczne wskazówki w tym zakresie znajdziesz w poniższym artykule.
Mango to tropikalny owoc o owalnym lub jajowatym kształcie, który może mieć gładką skórkę w kolorach od zielonego, przez żółty, aż po czerwony lub pomarańczowy. Jego soczysty mięsisty miąższ otacza dużą płaską pestkę. Mango jest cenione nie tylko za swój słodki, aromatyczny smak, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Zawiera witaminy A i C, przeciwutleniacze, błonnik, a także minerały, takie jak potas i magnez.
Regularne spożywanie mango może wspierać zdrowie układu odpornościowego, poprawiać trawienie, wspomagać zdrowie skóry i oczu oraz działać przeciwzapalnie.
Jadalną częścią mango jest jego miąższ. Aby się do niego dostać, musisz albo obrać owoc ze skórki, albo wykroić go ze środka. Dzięki poniższym poradom dowiesz się, jak to zrobić.
Obieranie mango nie jest koniecznością, mimo że jego skórka nie nadaje się do spożycia. Wystarczy jednak, że przekroisz owoc na pół, usuniesz pestkę, natniesz miąższ w szachownicę, a następnie wywiniesz skórkę na zewnątrz. W ten sposób ułatwisz sobie krojenie mango.
Aby otworzyć mango, możesz wykorzystać dwa sposoby. Pierwszy opisaliśmy powyżej. Chodzi po prostu o to, aby szybko i wygodnie dostać się do miąższu. Zamiast obierać mango, przekrój je więc wzdłuż na pół i usuń pestkę, a później ponacinaj miąższ w kratkę i delikatnie wywiń skórkę.
Druga metoda wymaga nieco więcej pracy, ponieważ owoc mango musisz obrać za pomocą noża lub obieraczki. Następnie przekrój go na pół i oddziel miąższ od pestki. Dzięki temu łatwo pokroisz go na mniejsze kawałki.
Skoro wiesz już, jak kroić mango, rzuć okiem na najciekawsze przepisy z tym owocem w roli głównej. Sprawdź propozycje od ALDI:
Aby uporządkować wiedzę na temat tego, jak jeść mango, zapoznaj się z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania.
Jak wybrać dojrzałe mango?
Aby sprawdzić, czy mango jest dojrzałe, spróbuj ścisnąć owoc. Powinien być delikatnie miękki, ale nie za bardzo. Możesz się też kierować zapachem, ponieważ dojrzałe mango wydziela słodki, intensywny aromat. Kolor skórki nie ma większego znaczenia, ponieważ może się on różnić w zależności od odmiany owocu.
Czy mango ma pestkę?
Tak, mango ma dużą płaską pestkę. Nie jest ona jadalna, więc musisz ją usunąć podczas krojenia. Jeśli w myśl zasad zero waste nie chcesz jej wyrzucać, możesz wykorzystać ją do domowej produkcji masła mango – kosmetyku do pielęgnacji skóry i włosów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby ją zasadzić i wyhodować z niej własne drzewko mango.
Czy mango się obiera?
Aby zjeść mango, nie musisz go obierać. Możesz przekroić je na pół, naciąć miąższ w kostkę i wywinąć skórkę na zewnątrz.
Czy można jeść niedojrzałe mango?
Tak, możesz jeść niedojrzałe mango, choć jego smak i tekstura będą się różnić od dojrzałego owocu. Niedojrzałe mango jest twardsze i bardziej kwaśne, co czyni je jednak popularnym składnikiem w różnych kuchniach azjatyckich i latynoamerykańskich.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)