Mimo że smaczna i zdrowa, nie należy papryka do produktów lekkostrawnych. Z tego powodu niektórzy zdejmują z niej skórkę. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Wykorzystaj jeden z naszych sprawdzonych sposobów na obieranie papryki.
Lekkostrawność potraw to nie jedyny argument, który przemawia za usunięciem skórki z papryki. Na taki krok możesz zdecydować się także wtedy, gdy zależy ci na gładkiej konsystencji zup, past, sosów i innych przetworów. Jest to również skuteczny sposób na to, aby pozbyć się gorzkiego posmaku skórki. Dla niektórych ważne są ponadto aspekty higieniczne i zdrowotne.
Jeśli chcesz wygodnie obrać paprykę ze skórki, możesz po prostu skorzystać z piekarnika. W tym celu:
Pieczenie papryki to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na pozbycie się skórki. Możesz wykorzystać go między innymi w przepisach na pastę paprykową czy konfiturę z czerwonej papryki.
Jak obrać paprykę bez piekarnika? Do dyspozycji masz jeszcze przynajmniej 3 inne sprawdzone sposoby.
Piekarnik możesz łatwo zastąpić mikrofalówką. Proces zajmie przy tym zdecydowanie mniej czasu, więc sposób ten powinien przypaść do gustu każdemu, kto jest w pośpiechu. Aby pozbyć się skórki z papryki, pokrój ją na ćwiartki i podgrzewaj przez około 2 minuty na pełnej mocy. Kiedy ostudzisz warzywo, jego skórka bez problemu odejdzie od miękkiego miąższu.
Paprykę możesz obrać w taki sam sposób jak pomidory. Wystarczy, że zagotujesz garnek wody i umieścisz w nim całe warzywo na około 5 minut. Następnie wyjmij je i pokrój na ćwiartki, aby z łatwością usunąć z niego skórkę.
Jeszcze szybszym sposobem może okazać się blanszowanie. Jeśli chcesz z niego skorzystać, umieść paprykę we wrzątku na 1 minutę, a później od razu przełóż ją do lodowatej wody na około 10 sekund. Efekt powinien być ten sam – skórkę zdejmiesz z warzywa bez trudu.
Paprykę możesz poddać działaniu wysokiej temperatury także za pomocą kuchenki lub grilla. Proces ten będzie przypominał nieco opalanie cebuli. Nabij warzywo na widelec i zacznij obracać je nad gazem bądź żarem. Kiedy jego skórka zrobi się czarna, umieść paprykę w woreczku foliowym i poczekaj, aż ostygnie. Po paru minutach łatwo zdejmiesz z niej skórkę, a miąższ pozostanie miękki i soczysty.
Nasze odpowiedzi na pytanie, jak ściągnąć skórkę z papryki, pomogą zmierzyć się z codziennymi wyzwaniami kulinarnymi. Zrób dobry użytek z powyższych porad i wykorzystaj je na potrzeby swoich ulubionych przepisów.
Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.
Przetwory warzywne w puszkach i słoikach - to domena naszej marki King's Crown. W ofercie klasyka (groszek, kukurydza, fasola, pieczarki, pomidory i oliwki), ale także coraz popularniejsze soczewica czy ciecierzyca.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)