Chcesz samodzielnie przygotowywać desery i ciasta? W przepisach prędzej czy później spotkasz się z krokiem „rozpuść czekoladę”. Pierwsza myśl sugeruje zazwyczaj wrzucenie jej do garnka i podgrzanie. Czy to na pewno najlepsze rozwiązanie? Sprawdź nasze skuteczne porady, jak rozpuścić czekoladę.
Podstawą udanego ciasta i deseru jest wybór odpowiedniej czekolady do rozpuszczenia. Najlepiej sprawdzi się tu czekolada mleczna i gorzka dobrej jakości. Najmniej problematyczny będzie produkt o zawartości ponad 60 procent kakao. Uważaj z kolei na czekoladę białą. Ten rodzaj ze względu na brak kakao szybciej się roztopi i łatwiej go przypalić.
Do rozpuszczenia czekolady możesz użyć garnka. Nie wkładaj jednak produktu do środka bezpośrednio. Dzięki kąpieli wodnej nie przypalisz czekolady i uzyskasz odpowiednią konsystencję. To najpopularniejszy sposób na przygotowanie roztopionej czekolady do ciast i deserów w polskich domach. Często spotkasz się z nim również w przepisach. Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej krok po kroku?
Zagotuj wodę w garnku. Zmniejsz moc i umieść w środku suchą, odporną na temperaturę miskę, tak aby jak najmniej stykała się z wodą. Wrzuć do niej czekoladę i rozpuszczaj, regularnie mieszając, do czasu, aż stanie się płynna. Wyjmij miskę – czekolada gotowa do dalszego wykorzystania! Dzięki zastosowaniu pary czekolada w kąpieli wodnej rozpuszcza się powoli, jest aksamitna i nie przypali się.
Czekoladę rozpuścisz wygodnie, jeśli masz w domu mikrofalówkę. Wystarczy odpowiednie naczynie i kilka minut. W kuchence mikrofalowej rozpuścisz czekoladę mleczną i gorzką. Ten sposób nie nadaje się do rozpuszczania czekolady białej.
Jeśli chcesz rozpuścić czekoladę w mikrofali, podziel tabliczkę na małe kawałki i umieść w odpowiednim naczyniu (najlepiej szklanym). Ustaw średnią moc kuchenki i podgrzewaj w niej czekoladę przez około 15-20 sekund. Otwórz mikrofalówkę i wymieszaj czekoladę. Czynność powtarzaj tak długo, aż czekolada uzyska odpowiednią konsystencję.
Czekoladę w garnku najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko przypalenia. Jeśli jednak chcesz rozpuścić czekoladę bezpośrednio w garnku, musisz dodać do niej dodatkowe produkty. Ten sposób nie sprawdzi się więc w przypadku niektórych przepisów.
Ryzyko przypalenia zmniejszy mleko, masło albo olej. Ich ilość dostosuj do ilości czekolady. W tym przypadku ustaw niewielką moc i rozpuszczaj czekoladę powoli, cały czas mieszając. Jeśli zobaczysz, że konsystencja nie jest odpowiednia i całość się przypala, zastosuj więcej dodatków.
Białą czekoladę trudniej rozpuścić niż mleczną albo gorzką. Wszystko dlatego, że nie zawiera kakao i łatwiej ją przypalić albo wytworzyć kryształki. Z tego powodu rozpuść białą czekoladę w garnku z dodatkiem odpowiedniej ilości mleka. Ogrzewaj je łagodnie na niskiej mocy palnika. Dzięki temu ciepło rozejdzie się równomiernie.
Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej. W ten sposób zyskasz pewność, że będzie aksamitna. Zagotuj wodę w garnku i połóż na nim miskę z kostkami czekolady. Zmniejsz moc palnika i rozpuszczaj czekoladę, regularnie mieszając. Możesz dodać do niej odrobinę oleju.
Czekoladę ze śmietaną możesz rozpuścić bezpośrednio w garnku. W tym przypadku ryzyko przypalenia jest mniejsze. Zadbaj jednak o to, żeby cały czas mieszać roztwór, tak aby uzyskał dobrą konsystencję.
Czekolady w wielu smakach i batoniki można znaleźć w asortymencie naszej marki Choceur.
Poznaj wykwintne smaki i ekscytujące połączenia. Wybierz czekolady oraz praliny Moser Roth i delektuj się kawałek po kawałku wyśmienitymi słodkościami.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)