Awokado stanowi bezcenne źródło witamin i innych wartości odżywczych. Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać, powinien włączyć je do swojej diety. Zanim przygotujesz swoje pierwsze danie z tym owocem, dowiedz się, jak rozpoznać dojrzałe awokado.
Dojrzałe awokado ma intensywny zielony kolor, a jego skórka ugina się pod naciskiem. Choć owoc nie powinien być twardy, to nie może być też zbyt miękki. Świadczyłoby to o procesie psucia. Spróbuj więc ścisnąć awokado i zobaczyć, czy skórka jest na tyle sprężysta, aby od razu powrócić do swojego pierwotnego kształtu.
A jak wygląda dojrzałe awokado w środku? Przede wszystkim łatwo oderwiesz jego szypułkę, a pod spodem zauważysz przygaszony żółty kolor. Barwa jasnozielona oznaczałaby, że owoc jest jeszcze niedojrzały, a odcień brązowy świadczyłby o tym, że już przejrzał.
Jeśli zdarzyło ci się kupić niedojrzałe awokado, możesz w łatwy sposób przyspieszyć jego proces dojrzewania. Wystarczy, że umieścisz je w papierowej torbie razem z bananem. Owoce staraj się przechowywać w temperaturze pokojowej.
Skoro wiesz już, jak wybrać awokado, zapoznaj się z najciekawszymi przepisami na dania z tym owocem:
Możesz zastanawiać się, dlaczego awokado cieszy się tak dużą popularnością w kuchni. Do dań coraz częściej dodają je nie tylko weganie i wegetarianie, ale także „wszystkożercy”. Nie ma w tym nic dziwnego – awokado cechuje się dużą zawartością zdrowego tłuszczu, który pomaga organizmowi wchłaniać witaminy. Wśród nich są witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Zwróć również uwagę na konsystencję miąższu awokado, dzięki której owoc znajduje w kuchni szerokie zastosowanie. Możesz wkroić go do sałatki, rozsmarować na kanapce lub zblendować w koktajlu. Co więcej, także pestka awokado nadaje się do spożycia – pod warunkiem, że ją wysuszysz i zmielisz na proszek.
Dzięki powyższym wskazówkom, z łatwością rozpoznasz, czy awokado jest dobre. Skorzystaj więc z naszych przepisów i razem z ALDI
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)