Jajko o płynnym żółtku i ściętym białku to nie tylko zdrowa i pożywna, ale przede wszystkim bardzo apetyczna potrawa. Chcesz podać ją na śniadanie swoim bliskim? Musisz pilnować czasu i pamiętać o kilku ważnych zasadach. Z tego artykułu dowiesz się, ile gotuje się jajko na miękko!
Zanim rozpoczniesz gotowanie jajek na miękko, odpowiednio je do tego przygotuj. Wyjmij je z lodówki i w pierwszej kolejności sprawdź, czy są świeże. Wykorzystaj w tym celu na przykład test ze szklanką wody. Następnie umyj jajka i posegreguj je pod kątem wielkości. Te mniejsze ugotują się szybciej niż te większe. Upewnij się też, że mają temperaturę pokojową, aby ich skorupki nie pękały na ogniu.
W międzyczasie zagotuj wodę i zacznij delikatnie umieszczać jajka w garnku z wrzątkiem. Wszystkie powinny zmieścić się na dnie. Upewnij się, że woda cały czas wrze, ale nie za mocno, aby jajka nie podskakiwały i nie pękały.
Po upływie 3,5 – 5,5 minuty wylej wrzątek i zalej gorące jajka zimną wodą. Zatrzymasz w ten sposób proces gotowania i przygotujesz je do obrania.
Czas gotowania jajek na miękko zależy przede wszystkim od ich rozmiaru. Pod tym kątem dzielimy je na:
Jak długo gotować jajka na miękko w zależności od ich wielkości?
Jeśli będziesz pilnować tych przedziałów czasowych, z łatwością przyrządzisz idealne jajka ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.
Aby ugotować jajko na półtwardo, pozostaw je we wrzątku chwilę dłużej. Wystarczy Ci około 6 minut. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku wielkość jajek także ma znaczenie. Te mniejsze mogą być gotowe już po 4 – 5 minutach.
Wiesz już, jak ugotować jajko na miękko i na półtwardo. Wśród naszych poradników znajdziesz również przepis, jak ugotować jajko na twardo.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)