Jajka na twardo to uniwersalny składnik wielu dań – od kanapek, przez sałatki, po pasztety i kotlety. Jeśli chcesz wykorzystać je w swojej kuchni, musisz przestrzegać tylko kilku prostych zasad. Dowiedz się, jak długo gotować jajka na twardo!
Kiedy wyjmiesz jajka z lodówki, sprawdź, czy są świeże. Ocenisz to za pomocą testu ze szklanką wody lub przez ich potrząsanie. Następnie umyj jajka i odstaw je na chwilę, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do gotowania jajek na twardo wybierz odpowiedni garnek. Najlepszy będzie taki, w którym wszystkie jajka zmieszczą się obok siebie na jednym poziomie. Dzięki temu nie będą się mocno obijać i pękać.
Umieść jajka w zimnej wodzie, postaw je na ogniu i dodaj odrobinę soli. Od momentu zagotowania odlicz około 8 – 10 minut, po czym zdejmij garnek z kuchenki. Odlej wrzątek i ostudź jajka pod kranem.
Czas gotowania jajek może różnić się w zależności od ich rozmiarów. Białko i żółtko najszybciej zetną się w tych najmniejszych, klasy „S”. Nieco dłużej potrwa obróbka jajek średnich, klasy „M”. Najwięcej czasu zajmie natomiast gotowanie jajek dużych, klasy „L”.
Ile gotuje się jajko na twardo w zależności od rozmiaru?
● Klasa „S” – 8 minut.
● Klasa „M” – 9 minut.
● Klasa „L” – 10 minut.
Są to oczywiście tylko wartości przybliżone. Możesz wydłużać i skracać proces gotowania w zależności od tego, jak mocno ścięte jajka lubisz.
Jeśli chciałbyś uzyskać jajko ze ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem, koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem, jak ugotować jajko na miękko.
Pęknięte jajka nie nadają się do gotowania na twardo, ponieważ wypływają ze skorupek. Aby uniknąć takiego problemu, wyjmij je z lodówki około 30 minut wcześniej. Ich temperatura wyrówna się wtedy z temperaturą otoczenia. Pamiętaj też, aby ostrożnie umieszczać jajka w garnku. Zadbaj o to, żeby nie obijały się zbyt mocno o denko. Wystarczy, że ustawisz kuchenkę na mały lub średni ogień.
Dobrze ugotowane jajko na twardo ma jędrne białko i kremowe żółtko. Jeśli proces gotowania trwa zbyt długo, wokół żółtka może pojawić się szary pierścień. W takiej sytuacji jajko jest też wysuszone, mniej smaczne i szybko się rozpada, co utrudnia jego krojenie.
Skoro wiesz już, jak ugotować jajka na twardo, zapoznaj się ze sprawdzonymi przepisami ALDI! Znajdziesz w nich ciekawe pomysły na to, jak wykorzystać jajko na twardo w codziennych posiłkach.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)