Eksperymenty kulinarne potrafią sprawiać prawdziwą przyjemność do momentu, gdy coś się przypali. Wówczas zamiast dań godnych gwiazdek Michelin, masz do czynienia z zadymioną kuchnią i grubą warstwą spalenizny na ulubionych garnkach. Powstaje ona zresztą nie tylko wskutek nieuwagi podczas gotowania, ale także w efekcie codziennej eksploatacji naczyń. Brud z palników i rusztów zapieka się na ich spodach i jest trudny do usunięcia. W tym artykule podpowiemy Ci, jak sobie z tym radzić. Dowiedz się, co zrobić z przypalonym garnkiem!
Widząc zapieczony tłuszcz na swoich garnkach, pewnie niejednokrotnie myślisz, że to najwyższy czas, aby pożegnać się z nimi i zastąpić je nowym zestawem. Istnieje jednak wiele sposobów na to, aby dać im nowe życie! Do dyspozycji masz zarówno specjalistyczne produkty dostępne w sklepach, jak i środki, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Zastanawiając się nad tym, jak usunąć przypalenie z garnka, warto wypróbować przede wszystkim:
Pamiętaj również o tym, aby zaopatrzyć się w niezbędne gąbki i szczotki, dostosowane do rodzaju powłoki garnka. Jeśli boisz się o jej zarysowanie, sięgnij po folię aluminiową, która z powodzeniem zastąpi druciak, a jednocześnie okaże się bezpieczna nawet dla delikatnych powierzchni.
Ze względów ekonomicznych i środowiskowych domowe sposoby na spaleniznę sprawdzają się zdecydowanie lepiej niż chemiczne detergenty. Jak umyć przypalony garnek za ich pomocą?
Czasami w celu wyczyszczenia przypalonego garnka wystarczy zwykła woda. Sposób ten warto przetestować zawsze, zanim sięgniesz po inne rozwiązania. Zalej spaleniznę wodą i doprowadź ją do wrzenia. Powinno to rozpuścić zabrudzenia, ułatwiając ich usunięcie. Możesz również namoczyć garnek mieszanką wody z płynem do mycia naczyń, który wspomoże Cię w walce ze spalenizną.
Jeżeli namaczanie garnka nie przynosi pożądanych efektów, sięgnij po sodę oczyszczoną. Wystarczy wymieszać ją z wodą w proporcjach 1:1 i zalać nią przypaloną powierzchnię. Mieszanka powinna zostać w naczyniu przez całą noc. Następnego dnia wystarczy usunąć wszystkie pozostałości za pomocą gąbki. Pamiętaj jednak, że soda oczyszczona nie nadaje się do garnków aluminiowych.
W usunięciu spalenizny pomoże Ci również sól. Możesz wykorzystać ją na dwa sposoby. Pierwszy polega na wymieszaniu jej z wodą w proporcjach 1:3 i pozostawieniu zawiesiny w naczyniu na minimum 6 godzin. Drugi natomiast przewiduje wsypanie soli na dno garnka i dość mocne szorowanie za pomocą gąbki. Rozwiązanie to sprawdzi się jednak wyłącznie w przypadku naczyń żeliwnych — powłoka pozostałych mogłaby zostać zniszczona przez ziarnka soli.
Ocet to jeden z najskuteczniejszych domowych sposobów na eliminację zabrudzeń, osadów czy kamienia. Aby wyczyścić przypalony garnek za jego pomocą, wystarczy wymieszać go z wodą w proporcjach 1:2 i roztworem zalać spaleniznę. Możesz poczekać aż brud zacznie się rozpuszczać lub dodatkowo wspomóc się sodą oczyszczoną. Proces przyspieszysz również poprzez zagotowanie mieszanki.
W bardzo podobny sposób przebiega czyszczenie przypalonego garnka kwaskiem cytrynowym. Na zabrudzone powierzchnie wsyp kilka łyżeczek sproszkowanego kwasku i zalej go gorącą wodą. Roztwór warto zagotować, a gdy wystygnie, usunięcie spalenizny nie powinno Ci sprawić żadnego problemu. Tak umyty garnek zyska również przyjemny dla oka blask.
Użycie proszku do pieczenia to właściwie alternatywa dla sody oczyszczonej. Jeśli chcesz wykorzystać ten środek do czyszczenia przypalonego garnka, postępuj dokładnie w taki sam sposób — wymieszaj proszek z wodą, zalej spaleniznę i poczekaj, aż zostanie ona rozmiękczona. Na koniec wyszoruj i wypłucz naczynie.
Popularny napój gazowany doskonale sprawdza się w wielu dziedzinach życia — w tym także w sprzątaniu. Pozwala oczyścić nawet zardzewiałe powierzchnie. Aby za pomocą coli umyć przypalony garnek, wystarczy po prostu przez kilka minut gotować ją w naczyniu. Spalenizna powinna natychmiast się rozpuścić.
Czy wiesz, że przypalony garnek wyczyścić można także tabletką do zmywarki? To bardzo prosta metoda polegająca na umieszczeniu kapsułki na dnie naczynia i zalaniu jej wrzątkiem. Następnie należy odczekać kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie wylej wodę i przetrzyj garnek miękką ścierką.
Jak wspominaliśmy we wstępie, spalenizna na garnku tworzy się nie tylko wewnątrz, ale także na jego bokach, a przede wszystkim na spodzie. To efekt kontaktu z zabrudzonymi powierzchniami. Aby oczyścić naczynie z zewnątrz, możesz sięgnąć po którąś z opisanych wyżej metod. Praktyczne rozwiązanie stanowi również wykorzystanie myjki parowej. Strumień gorącej pary wodnej zmiękcza zanieczyszczenia i ułatwia ich usunięcie.
Zastanawiając się nad tym, jak wyczyścić przypalony garnek od spodu, zwróć również uwagę na stosowane szczotki i gąbki. Powinny one zostać odpowiednio dopasowane do materiału, z jakiego wykonane jest naczynie.
Szukając idealnego sposobu na wyczyszczenie przypalonego garnka, musisz uważać, aby nie wyrządzić mu większej szkody niż spalenizna. W tym celu dobrze zastanów się, jakich zmywaków używać i jakie rozwiązania stosować w zależności od powłoki naczynia.
Jeśli wykorzystane podczas mycia produkty nie rozpuszczą zabrudzeń w wystarczającym stopniu, niezbędna okaże się odrobina mechanicznej pracy. Jak wyszorować przypalony garnek, aby nie uszkodzić jego powierzchni? Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wspomniana już folia aluminiowa, z której możesz uformować kulkę. Za jej pomocą skutecznie wyczyścisz garnek, nie rysując jego powłoki. Niezależnie od materiału, z jakiego wykonane zostało naczynie, za wszelką cenę unikaj jednak twardych szczotek z włókien syntetycznych oraz metalowych druciaków.
Aby zapewnić sobie najlepsze rezultaty czyszczenia i nie ryzykować uszkodzenia garnka, zapoznaj się z zaleceniami producenta dotyczącymi mycia naczynia. Kluczowe znaczenie będzie miał w tym przypadku materiał, z którego go wykonano, oraz rodzaj jego powłoki:
Garnek ze stali nierdzewnej jest z reguły odporny na przypalenia i łatwy w utrzymaniu. Można skutecznie umyć go za pomocą szczotki do mycia naczyń i łagodnego detergentu. Warto jednak unikać zmywaków z twardym włosiem. Przypalone garnki ze stali nierdzewnej łatwo wyczyścisz na przykład za pomocą roztworu soli z wodą.
Garnek emaliowany może być narażony na częste przypalenia. Aby go wyczyścić, należy wsypać na dno sól lub sodę oczyszczoną i zalać je wodą. Mieszankę doprowadź do wrzenia, po czym wystudź i wylej. Powierzchnię naczynia umyj płynem do naczyń. W przypadku pojawienia się ewentualnych przebarwień warto sięgnąć po roztwór wody i kwasku cytrynowego. Do garnków emaliowanych nie należy natomiast używać octu!
Sody nie powinno się używać do czyszczenia garnków aluminiowych, ponieważ mogłaby ona nieodwracalnie uszkodzić ich powierzchnię. Lepiej w takiej sytuacji sprawdzi się roztwór soli z wodą. Doprowadź go do wrzenia, gotuj przez około 10 minut, a następnie wylej i umyj naczynie za pomocą delikatnej gąbki oraz płynu do naczyń.
Garnki żeliwne znane są z solidnej konstrukcji wysokiej wytrzymałości. Bez obaw możesz je czyścić nawet szorstkimi gąbkami lub szczotkami z twardym włosiem. Spaleniznę skutecznie zwalczysz między innymi sodą oczyszczoną. Tym, co może zaszkodzić żeliwnym powierzchniom, jest jednak zbyt długi kontakt z wodą, skutkujący korozją. Uważaj więc na czas namaczania garnków.
Teflonowa powłoka zapobiega przypaleniom, lecz jednocześnie jest bardzo wrażliwa na ścieranie i inne uszkodzenia mechaniczne. Do jej mycia nie należy więc używać szorstkich gąbek. Ogranicz się do roztworu wody z solą, sokiem cytrynowym czy sodą oczyszczoną, a do ewentualnego usuwania przypalonych resztek jedzenia wykorzystaj drewniane lub plastikowe szpatułki.
To wszystko! Dzięki naszym praktycznym wskazówkom z łatwością wyczyścisz swoje ulubione garnki, nawet jeśli zostały one mocno przypalone. Pomogą Ci w tym łatwo dostępne i przyjazne środowisku produkty!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)