1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Jaki miód jest najzdrowszy? Rodzaje miodów i ich właściwości
miód

Jaki miód jest najzdrowszy? – Rodzaje miodów i ich właściwości

Naturalny miód jest bogactwem witamin i minerałów. Z powodzeniem zastąpisz nim biały cukier. Możesz dodawać go do napojów, ciast i różnych potraw. Warto, bo regularne spożywanie miodu wzmacnia organizm, obniża ciśnienie i pomaga zapobiegać chorobom. Który miód jest najzdrowszy? Sprawdź nasze zestawienie.

Czy miód jest zdrowy?

Miód jest jednym z najstarszych leków. Dzięki zawartości enzymów pszczelich ma właściwości antyseptyczne. W jego składzie znajdziesz też m.in. aminokwasy, biotynę, kwas foliowy, witaminę A, B i C oraz ważne pierwiastki, takie jak np. żelazo, wapń, potas, fosfor czy magnez. To superfood, który – mimo że ma więcej kalorii niż cukier – w odróżnieniu od niego zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Właściwości lecznicze miodu to m.in.:

  •  przyspiesza gojenie ran,
  • umożliwia wzmocnienie organizmu,
  • korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • to naturalny antybiotyk,
  • ma silne działanie przeciwzapalne,
  • działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe,
  • pomaga zwalczać choroby układu krążenia,
  • pozwala utrzymać układ odpornościowy w dobrym stanie,
  • działa korzystnie na układ nerwowy,
  • ma pozytywny wpływ na układ krwionośny,
  • pozwala dbać o układ oddechowy,
  • leczy układ moczowy i zapobiega rozwojowi chorób.

Miód najlepiej spożywać regularnie. Pamiętaj, że najlepsze właściwości zachowuje, gdy jest dodawany do przestudzonych dań i napojów – zawarte w nim enzymy stopniowo rozkładają się już w temperaturze 45 stopni.

Jaki miód jest najzdrowszy? – Rodzaje miodów i ich właściwości lecznicze

Nie wiesz, jaki miód wybrać? W Polsce bez problemu kupisz różne rodzaje tego naturalnego specyfiku. Przy wyborze kieruj się swoimi upodobaniami oraz właściwościami zdrowotnymi. Inny rodzaj miodu sprawdzi się na kanapkę, a inny do ciasta czy napoju. Niektóre miody są szczególnie polecane do walki z określonymi chorobami. Sprawdź, jaki miód jest najzdrowszy i czym różnią się od siebie poszczególnie rodzaje.

Miód lipowy

Miód lipowy zawiera sporo witamin z grupy B, a także soli mineralnych takich jak mangan, potas czy magnez. Ten rodzaj świetnie sprawdzi się, jeśli chcesz wzmocnić układ odpornościowy i nerwowy. Miód lipowy redukuje stres i ułatwia zasypianie. Jest powszechnie stosowany podczas gorączki i chorób górnych dróg oddechowych. W stanie płynnym ma jasną barwę i świetnie nadaje się do napojów. Po naturalnej krystalizacji staje się kremowy i dobrze nada się np. na kanapki.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy to bogactwo witaminy K i witamin z grupy B. Wysoka zawartość kwasu askorbinowego oraz potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza sprawia, że ten rodzaj miodu wspomaga trawienie i detoksykację. Jest szczególnie polecany dla osób borykających się z chorobami wątroby i nerek. Szybko ulega krystalizacji – już nawet po kilku dniach. Ma charakterystyczną, białą albo szaro-kremową barwę.

Miód wielokwiatowy

Jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce jest miód wielokwiatowy. To mieszanka pyłków różnych roślin. Ma dużo witaminy A oraz witamin z grupy B. Jest źródłem biotyny i kwasu foliowego oraz fosforu, żelaza, potasu, magnezu i wapnia. Miód wielokwiatowy to naturalny antybiotyk, który pomaga w walce z infekcjami. Jest łatwo dostępny nawet w popularnych dyskontach.

Miód gryczany

Miód gryczany ma specyficzny zapach i słodko-ostry smak. Wypróbuj go, jeśli szukasz oryginalnego miodu, który zdominuje smakiem napój albo potrawę. Miód gryczany jest bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ma dużo żelaza, potasu, cynku, magnezu i fosforu oraz przeciwutleniaczy. Dzięki wysokiej zawartości choliny wspiera wątrobę. Miód gryczany jest też polecany w przypadku problemów z sercem i walce z wysokim ciśnieniem. Wyróżnia go ciemny kolor. Krystalizuje się dopiero po około 6-8 miesiącach.

Miód spadziowy

Za jeden z najsmaczniejszych miodów w Polsce uchodzi miód spadziowy. Ma wysoką zawartość biopierwiastków, takich jak magnez, potas, sód, srebro, fosfor czy wapń. Działa przeciwbakteryjnie, a dodatkowo usuwa toksyny z organizmu. Wspomaga trawienie, obniża stres i poprawia odporność. Najczęściej spotkasz jego płynną postać, bo miód spadziowy krystalizuje się nawet po kilkunastu miesiącach.

Miód akacjowy

Miód akacjowy wyróżnia się wysoką zawartością kwasów organicznych. Ma też sporo wapnia, żelaza, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza bakterie. Wypróbuj go, jeśli zmagasz się z brakiem energii czy bezsennością. Ma bardzo rzadką konsystencję, dlatego często dodaje się go do herbaty i innych napojów.

Miód manuka

Najbardziej tropikalny miód w naszym zestawieniu to miód Manuka. Wytwarzają go pszczoły z pyłków kwiatów krzewu Manuka (z rodzaju Leptospermum scoparium) tylko w określonych rejonach Nowej Zelandii. Ma silny smak i aromat ziemi oraz wrzosu. Wyróżnia się wysoką zawartością metyloglioksalu. Jest polecany m.in. przy infekcjach i bólu gardła, w profilaktyce żylaków, a także leczeniu ran i stanów zapalnych skóry.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy występuje rzadko. Jeśli masz możliwość go kupić, to nie wahaj się. Ma imponujące właściwości zdrowotne. Dzięki obecności witamin, aminokwasów, enzymów, fitohormonów i związków regulatorowych wpływa na prawidłowe funkcjonowanie różnych układów w organizmie. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zwalcza bakterie i wirusy. Wspomaga pracę układu moczowego. Włącz go do swojej diety, jeśli masz problemy z prostatą.

Miód faceliowy

Miód faceliowy jest bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne takie jak m.in. żelazo, potas, sód, wapń czy fosfor oraz enzymy i kwasy organiczne. Możesz z niego korzystać, żeby poprawić odporność i zadbać o układ krążenia. Miód faceliowy wspomaga pracę mózgu i wspiera metabolizm. Jest też polecanych dla osób zmagających się z chorobami żołądka i dwunastnicy. Wyróżnia go delikatny, lekko kwaskowaty smak i stosunkowo szybka krystalizacja (już nawet po miesiącu).

Miód nawłociowy

Jednym z mniej popularnych miodów jest miód nawłociowy. Ma sporo rutyny i kwasów organicznych oraz garbników. Działa bakteriobójczo. Poprawia działanie układu pokarmowego. Reguluje ciśnienie i wspomaga pracę serca. Kup słoik miodu nawłociowego, jeśli zmagasz się z chorobami układu moczowego.

Miód malinowy

Miód malinowy ma wyjątkowy, słodki smak. Podnosi odporność i wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B i witaminy C, enzymów, antyoksydantów i składników mineralnych chroni przed rozwojem chorób układu krążenia. Wypróbuj go, jeśli chcesz się rozgrzać i zwalczyć gorączkę. Miód malinowy ma jednolitą, mazistą konsystencję – dzięki temu przypomina krem.

Najzdrowszy miód w Polsce – jaki jest najlepszy miód?

Nie wiesz, który miód jest najzdrowszy? Zdaniem ekspertów miody, które mają najwięcej właściwości prozdrowotnych, to miód spadziowy, wrzosowy i gryczany. Wysoko w zestawieniu znajdują się również takie rodzaje jak miód akacjowy czy lipowy.

W praktyce jednak każdy naturalny miód jest zdrowy i warto go spożywać. Jeśli wahasz się, który rodzaj wybrać, zastanów się, na jakich właściwościach zależy Ci najbardziej i porównaj oczekiwania z naszym zestawieniem. Zwróć uwagę na to, że niektóre miody mają ostry smak albo bardzo szybko się krystalizują, więc mogą nie trafić w gust każdego. Testuj kolejne rodzaje i stwórz swój własny ranking miodów.

Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci?

Dzieci mogą jeść miód już po ukończeniu roczku. Dla najmłodszych szczególnie polecane są miody o delikatnym smaku, takie jak np. miód lipowy czy wielokwiatowy. Podczas wyboru zwróć jednak szczególną uwagę nie tyle na rodzaj, co na pochodzenie produktu.

Najzdrowszy miód dla dzieci to miód naturalny od zaufanego dostawcy. Najlepiej, aby pochodził z regionu, w którym mieszkacie, aby do minimum ograniczyć ryzyko alergii. Nie podawaj dziecku miodu dekrystalizowanego, czyli takiego, który został podgrzany, aby uzyskać płynną konsystencję. Taki produkt jest pozbawiony wielu składników odżywczych i witamin. 

Jaki miód wybrać na jaką przypadłość? – FAQ

Jaki miód na przeziębienie?

W profilaktyce antyprzeziębieniowej dobrze sprawdzi się miód wielokwiatowy. Możesz go spożywać codziennie. Dzięki swoim właściwościom miód wielokwiatowy zwalcza bakterie i pomaga leczyć infekcje górnych dróg oddechowych.

Jaki miód na gardło i kaszel?

Na infekcje górnych dróg oddechowych lekarze szczególnie polecają miód lipowy. Działa napotnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Dzięki temu umożliwia regenerację komórek i szybki powrót do zdrowia.

Jaki miód na jelita?

Na jelita wypróbuj miód akacjowy. Jest polecany przy zapaleniu żołądka i jelit, ponieważ zapobiega nadmiernemu wydzielaniu soku żołądkowego. Łagodzi problemy trawienne i skurcze.

Jaki miód na serce?

Jeśli masz problemy z sercem lub wysokim ciśnieniem, włącz do swojej diety miód gryczany. Produkt ma pozytywny wpływ na profilaktykę przeciwmiażdżycową. Dodatkowo zapobiega chorobom układu krwionośnego.

Jaki miód na stany zapalne?

Większość miodów zwalcza stany zapalne. Najlepsze działanie antybakteryjne mają miód lipowy, wielokwiatowy, wrzosowy, malinowy, nawłociowy i manuka. Spożywaj je codziennie nawet do trzech razy na dobę.

Jaki miód na stawy?

Dla fanów sportu szczególnie polecany jest miód gryczany. Ten rodzaj pomaga uelastyczniać naczynia krwionośne. W ten sposób zmniejsza się ryzyko opuchnięć i obrzęków.

s

Miody

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch