Święta wielkanocne obfitują w obrzędy i towarzyszącą im symbolikę. Jednym z takich elementów, które nieodłącznie kojarzą nam się z Wielkanocą, jest koszyczek wielkanocny, czyli święconka. Skąd się wzięła ta tradycja i co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym?
Tradycyjnie koszyczek wielkanocny wypełnia się produktami do święcenia, ale ich lista jest dość mocno ograniczona i zdefiniowana. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym? Są to oczywiście produkty nieodłącznie kojarzące się ze świętami, a w tym m.in. jaja, chleb, chrzan, sól, wędlina, ser, ciasto oraz baranek wielkanocny (cukrowy lub z ciasta).
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego oprócz powyższych produktów? Może się tam znaleźć także woda i to jedyny produkt płynny, jaki można tam umieścić.
Co w koszyczku wielkanocnym znaleźć się nie powinno? Chociażby wytwory z czekolady, w tym czekoladowe zające (zając to symbol świecki, nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem!), w święconce nie ma także miejsca na alkohol (żadnego piwa, wina czy wódki), przedmioty użytkowe (klucze, telefony, biżuterię itd.) czy maskotki i figurki niezwiązane z Wielkanocą.
Każdy z pokarmów wkładanych do koszyczka wielkanocnego wiąże się z określoną symboliką. I tak na przykład jaja to symbol nowego życia, baranek – zmartwychwstania, chrzan – siły fizycznej, sól – oczyszczenia, ciasto – doskonałości, a chleb – ciała Chrystusa.
Symbole w koszyczku wielkanocnym dotyczą także elementów dekoracyjnych, np. popularny bukszpan (o którym więcej poniżej) oznacza nadzieję na zmartwychwstanie i radość.
Tradycja święcenia udekorowanego i wypełnionego pokarmami koszyczka jest wielowiekowa, a sam koszyczek wielkanocny święci się w kościołach w Wielką Sobotę.
Dlaczego święcimy pokarmy? Wypełniony po brzegi koszyczek ma zawierać to, czego ma nam nie zabraknąć w kolejnym roku i jest to jeden z podstawowych symboli wielkanocnych. Oprócz tego symbolika święconki (o czym powyżej) dotyczy każdego z pokarmów z osobna. Wszystkie te symbole oczywiście wiążą się bezpośrednio ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa.
Kiedy je się święconkę? Święconką rozpoczyna się śniadanie wielkanocne, do którego rodziny zasiadają po niedzielnej porannej mszy wielkanocnej – rezurekcji. Warto zaznaczyć, że obyczaj dzielenia się pokarmami ze święconki jest bardzo podobny do dzielenia się opłatkiem podczas wigilii Bożego Narodzenia.
Odpowiednio przygotowany stół na śniadanie wielkanocne powinien mieć odświętną, dostojną i tradycyjną formę. Stół powinno się nakryć białym obrusem, a na jego środku ustawić symbol ofiary Jezusa Chrystusa, czyli wielkanocnego baranka. W formie bufetu na stole powinny zostać ustawione wszystkie jedzone podczas posiłku potrawy, a stół warto także udekorować ozdobionymi jajami. Przed samym śniadaniem wielkanocnym należy także podzielić się święconką i złożyć sobie życzenia.
Podczas tradycyjnego śniadania wielkanocnego na stołach nie powinno zabraknąć tradycyjnych potraw. Należy oczywiście także wziąć pod uwagę fakt, iż jest to posiłek poranny, wobec czego królują tam dania i składniki dań, które często towarzyszą także domowym, codziennym śniadaniom.
Podczas wielkanocnego śniadania najczęściej spożywamy:
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)