1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Marynowanie – co można marynować? Przepisy na marynaty
marynowanie

Marynowanie – co można marynować? Przepisy na marynaty

Jeśli chcesz przedłużyć trwałość produktów spożywczych, możesz poddać je marynowaniu. Stworzysz w ten sposób wyjątkowe przetwory o intensywnym smaku, które znajdą szerokie zastosowanie kulinarne. Zastanawiasz się, co można marynować w słoikach i jak to zrobić? Zapoznaj się z naszym kompleksowym poradnikiem!

Marynowanie – co to? Na czym polega marynowanie?

Marynowanie jest procesem konserwacji żywności, który polega na zanurzeniu jej w mieszance octu, wody, soli, cukru, ziół i przypraw. Proces ten przedłuża trwałość produktów i nadaje im charakterystyczny smak oraz aromat. Do marynowania nadają się zwłaszcza warzywa i grzyby, ale i owoce, które umieszcza się w tym celu w szczelnie zamkniętych pojemnikach (np. w słoikach).

Choć marynowana żywność zachowuje swoje wartości odżywcze, to wchłania także ocet, który jest mniej korzystny dla zdrowia. Takie produkty jak ogórki konserwowe, kapusta kiszona czy oliwki i grzybki z octu cieszą się jednak ogromną popularnością i znajdują szerokie zastosowanie w kuchni.

Marynata – jak przygotować zalewę do marynowania?

Aby przygotować zalewę do marynowania żywności, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Pamiętaj jednak, że każdy z nich możesz zastąpić na wiele różnych sposobów, dzięki czemu twoje przetwory zyskają unikalny charakter.

Podstawę zalewy powinna stanowić kwaśna baza, w ramach której stosuje się zazwyczaj ocet (np. balsamiczny, winny lub jabłkowy). Aby zrównoważyć jego smak, do mieszanki dodaj składnik słodzący – najczęściej jest to po prostu cukier – oraz ulubione przyprawy i zioła (m.in. koper włoski, ziele angielskie, czosnek i cebulę). Do kluczowych elementów zalewy należy również sól (kuchenna lub morska). Całość możesz rozcieńczyć w wodzie i wzbogacić olejem.

Jak już wiesz, każdy z powyższych elementów możesz zastąpić. Pozwoli to przygotować oryginalne zalewy na różne okazje. Skorzystaj w tym celu z inspiracji kuchniami świata i postaw na takie rozwiązanie jak:

  • zalewa azjatycka – jako kwaśną bazę wykorzystaj ocet ryżowy, a w charakterze słodzika zastosuj cukier trzcinowy lub miód; całość dopraw sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, chili, nasionami sezamu i świeżą kolendrą
  • zalewa śródziemnomorska – użyj octu winnego, miodu oraz oliwy z oliwek; z przypraw wykorzystaj czosnek, oregano, tymianek, rozmaryn oraz pieprz
  • zalewa na grilla – w ramach kwaśnej bazy zastosuj sok z cytryny, a jako słodzik daj syrop klonowy; do tego dodaj czosnek, paprykę, tymianek, rozmaryn, pieprz, sos sojowy i oliwę z oliwek.

Znasz już najważniejsze składniki zalewy, ale ciągle nie wiesz jak marynować żywność? Postępuj według poniższych kroków:

  1. W garnku połącz kwaśną bazę (np. ocet) z wodą w proporcjach 1:1.
  2. Do roztworu dodaj sól i cukier według uznania (zazwyczaj 1–2 łyżki na każdy litr płynu).
  3. Podgrzewaj roztwór do momentu, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
  4. Do zalewy dodaj ulubione zioła i przyprawy.
  5. Dokładnie umyj i wyparz słoiki, a następnie umieść w nich wybrane produkty (np. warzywa lub grzyby).
  6. Zalej produkty marynatą w taki sposób, aby w całości znajdowały się pod jej powierzchnią.
  7. Szczelnie zamknij słoiki i przechowuj je w chłodnym miejscu.

Co można marynować i jak to zrobić?

Do marynowania nadają się przede wszystkim warzywa i grzyby, ale także mięsa, ryby i owoce. Jakie dokładnie produkty najlepiej umieścić w słoikach i jak przeprowadzić cały proces? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Marynowanie grzybów

Grzyby to produkty, które bardzo szybko się psują. Marynowanie pozwala więc znacząco wydłużyć ich trwałość, a przy okazji nadaje im charakterystyczny intensywny smak. Procesowi temu możesz poddać właściwie każdy gatunek grzybów, a zwłaszcza borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki, rydze, opieńki czy kozaki.

Jak zamarynować grzyby?

Aby zamarynować grzyby, oczyść je i poddaj blanszowaniu we wrzącej wodzie. Następnie przygotuj zalewę z octu, wody, soli i cukru. Możesz dodać do niej takie przyprawy jak liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i czosnek. Umieść grzyby w roztworze, zakręć słoiki i przechowuj je w chłodnym miejscu przez co najmniej kilka tygodni.

Marynowanie mięsa

Marynowanie mięsa jest procesem, który ma przede wszystkim nadać mu głębszy smak i aromat. Co więcej, kwaśne składniki zalewy rozbijają białko, dzięki czemu mięso staje się bardziej kruche i soczyste. Takie rozwiązanie stosuje się więc przed jego smażeniem, grillowaniem czy pieczeniem.

Jak zamarynować mięso?

Przed marynowaniem mięsa pokrój je na kawałki o odpowiedniej wielkości. Przygotuj zalewę np. z octu winnego, oliwy z oliwek, czosnku, ziół, soli i pieprzu. Dla dodatkowej słodyczy możesz użyć też miodu lub syropu klonowego. Taką marynatą zalej mięso i odstaw je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Zauważ, że musisz spożyć je natychmiast, ponieważ w przeciwnym razie może się zepsuć. Jeśli chcesz przechowywać marynowane mięso przez dłuższy czas, poddaj je pasteryzacji.

Marynowanie ryb

Proces marynowania ryb wygląda właściwie tak samo jak w przypadku mięs. Wzbogaca ich smak i wydłuża świeżość.

Jak zamarynować ryby?

Aby zamarynować ryby, oczyść je, usuń ości i pokrój na kawałki. Następnie połącz ocet, sok z cytryny, sól, cukier, czosnek, koperek, cebulę i pieprz. Możesz użyć też oliwy z oliwek. Zanurz kawałki ryby w zalewie i pozostaw je w lodówce na parę godzin lub całą noc. Znakomicie nadadzą się na patelnię lub grilla.

Marynowanie warzyw

Marynowanie warzyw jest przede wszystkim skutecznym sposobem na przedłużenie ich trwałości. Za sprawą tego procesu zachowują one swoją chrupkość i smak. Co więcej, wchłaniają aromaty ziół i przypraw, dzięki czemu stają się oryginalnym dodatkiem do wielu różnych dań. Do marynowania nadaje się zdecydowana większość warzyw, a zwłaszcza ogórki, papryki, buraczki, kalafior czy cukinia.

Jak zamarynować warzywa?

Marynowane warzywa przygotujesz dzięki prostej zalewie z wody, octu, cukru, soli i ulubionych przypraw. Umyj i obierz wybrane produkty, a następnie umieść je w słoikach i zalej roztworem. Przechowuj w chłodnym miejscu – będą nadawały się do spożycia nawet przez rok.

Marynowanie owoców

Marynowane owoce nadają się między innymi do sałatek i deserów. Możesz przechowywać je przez dłuższy czas bez utraty ich walorów odżywczych i smakowych.

Jak zamarynować owoce?

W celu zamarynowania owoców umyj je i ewentualnie obierz, a następnie pokrój na kawałki. Później przygotuj zalewę z octu, wody, cukru i przypraw, wśród których możesz uwzględnić na przykład cynamon, goździki i anyż. Umieść owoce w słoikach z marynatą, szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.

Co można marynować? – Podsumowanie

Dzięki temu poradnikowi wiesz już, co to jest marynata i jaką żywność najlepiej w niej konserwować. Odwiedź zatem najbliższy sklep ALDI, kup niezbędne składniki i zacznij marynować swoje ulubione produkty na zimę!

s

All Seasons

Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.

Więcej
Mięsne specjały - Zawsze świeże

Mięsne Specjały

Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.

Więcej

Le Gusto

Nasze przyprawy w wielu odmianach dostępne są w marce Le Gusto.

Więcej
e

Owoce i warzywa

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch