Planowanie posiłków pozwala mieć zawsze gotowy pomysł na obiad, gotować bardziej ekonomicznie, spędzać mniej czasu w kuchni, nie marnować jedzenia, nie kupować zbędnych produktów oraz mieć realny wpływ na to, co zjadamy z rodziną.
Planowanie posiłków to niezwykła oszczędność czasu – idąc na duże zakupy mamy zawsze gotową listę i dokładny plan, co kupujemy. Ponieważ kupujemy tylko rzeczy spisane na liście, nasze zakupy trwają krócej.
Planowanie posiłków wpływa również na oszczędność pieniędzy i sprzyja mądrym zakupom. Nie marnujemy jedzenia, zdrowiej się odżywiamy, a zaplanowanie jedzenia przekłada się też na regularne pory spożywania posiłków.
Zanim przystąpimy do planowania zakupów spożywczych, należy sprawdzić najpierw zawartość lodówki i szafek. Dobrze jest, aby zaplanować tak jadłospis, by w pierwszej kolejności zaplanować posiłki złożone z produktów spożywczych o krótkim okresie ważności, w drugiej te, które już posiadamy i trzeba je zużyć, a dopiero na końcu takie dania, do których produkty trzeba będzie dokupić. Dobra organizacja lodówki to układanie z przodu produktów o krótkich terminach spożycia.
Nie wszyscy wiedzą, jak planować posiłki. Najlepiej jest zaplanować 3-4 obiady na dany tydzień w każdy poniedziałek. Więcej nie warto, bo zapewne któryś obiad zostanie na 2 dni, a innym razem zjemy na mieście. Oczywiście może my zaplanować 7 posiłków, jeżeli chcemy konsekwentnie spożywać je w domu i za każdym razem jeść coś innego.
Planując menu na cały tydzień, trzeba tak dobrać dania, żeby zawsze jeść rzeczy bardzo różnorodne. Nie powinny być one układane tak, że w poniedziałek jemy zupę pomidorową z ryżem a we wtorek ryż z sosem pomidorowym. Jedzenie powinno być urozmaicone, wówczas będzie ono zdrowe i zaspokoi potrzeby naszego organizmu. Powinniśmy też znajdować przyjemność w tym, co jemy.
Przewidywane przepisy i posiłki muszą być na tyle proste, aby nie poświęcać na ich przygotowanie połowy dnia. Wówczas znużeni będziemy mieć albo tendencję do podjadania z frustracji, albo zmęczeni zamienimy zdrowe gotowanie na objadanie się fast foodami.
Planowanie posiłków to po prostu wymyślanie z wyprzedzeniem tego, co będziemy jeść. Najpierw znajdujemy pomysły na obiad na cały tydzień, później należy przygotować listę zakupów, na której umieścimy wszystkie potrzebne nam produkty. Do planowania trzeba się choć trochę przygotować, sprawdzając co mamy w lodówce i ile czasu w najbliższym tygodniu będziemy mogli poświęcić na gotowanie oraz uwzględniając budżet domowy.
Posiłki najlepiej zaplanować tak, aby nie jeść tego samego kilka dni po kolei. Jeśli mamy większą porcję, to nadmiar można zamrozić.
Sprawdzamy też aktualne promocje w sklepie – dzięki temu możemy kupować niektóre produkty po niższej cenie. Można wówczas inspiracji poszukiwać w promocyjnych gazetkach albo na stronach internetowych sieci handlowych.
Warto też sporządzić listę ulubionych potraw, które mogą powtarzać się częściej. Potrawy można też wykorzystywać na kilka sposobów. Z usmażonych nadprogramowych naleśników można zrobić naleśnikowy tort, a jajka na twardo, które zostały ze śniadania, użyć do sałatki warzywnej.
Najpierw wymyślamy tygodniowy zestaw potraw, a następnie sprawdzamy, co jest potrzebne do przygotowania zaplanowanych obiadów. Ze składników, których brakuje, tworzymy listę zakupów. Możemy wybierać dania, w których możemy wykorzystać podobne produkty, np. jeśli na obiad jest leczo, to innego dnia planujemy w menu surówkę z papryką.
Można też posiadać jedno standardowe danie ratunkowe, które da się szybko przygotować i zawsze wychodzi np. makaron z sosem serowym i brokułem
Zaczynamy od planowania jednego dania, żeby resztek użyć w kolejnych. Jeśli z dań nie pozostają półprodukty do następnych, możemy stworzyć jadłospis na zasadzie kontrastu i ugotować coś zupełnie innego.
Od robienia zakupów spożywczych nie da się uciec. Można jednak robić je codziennie, raz w tygodniu albo raz w miesiącu. Wypełnianie koszyka wszystkim, co przyciąga nasz wzrok, kończy się tym, że kupujemy niezdrowe i często drogie produkty spożywcze. Planowanie zakupów na cały tydzień pozwala nam wybrać to, co jest nam naprawdę potrzebne. Lista zakupów na tydzień tworzona wspólnie z innymi osobami, nawet z małymi dziećmi, może być rodzajem świetnej zabawy połączonej z nauką najmłodszych, jak rozsądnie i zdrowo przeprowadzić planowanie zakupów. Natomiast dla osoby odpowiedzialnej za rodzinne zakupy taka gotowa lista będzie świetną pomocą.
Niektórzy sporządzają listę zakupów w 10 minut, a dla innych jest to koszmar, ponieważ w kółko zapominają o umieszczeniu na niej najważniejszych rzeczy. Szczególnie dla takich osób adresowane są aplikacje do tworzenia spisu zakupów.
Smartfon to gadżet, który mamy zawsze przy sobie. Jeśli posiadamy w nim aplikację użyteczną do planowania zakupów, można do niej wpisać każdy produkt w każdym momencie, i z gotową listą udać się do sklepu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które pozwoli Ci nigdy więcej nie zapomnieć o kupieniu tak ważnej rzeczy, jak np. papier toaletowy. Dzięki aplikacji do sporządzania listy zakupów możesz zapomnieć o ręcznym zapisywaniu listy produktów na kartkach papieru, a wszystkie potrzebne Ci produkty możesz mieć spisane w jednym miejscu.
Sporządzając listę zakupów, koniecznie pogrupuj potrzebne Ci produkty na kategorie. Możesz pod hasłem „Pieczywo” wpisać 2 chleby żytnie, 6 bułek razowych oraz chałka, a pod hasłem warzywa wypisać pomidory, paprykę, kapustę, marchew i cebulę. To pozwoli Ci zatrzymać się na jednym dziale i włożyć do koszyka wszystkie niezbędne z niego artykuły. Dzięki temu nie będziesz musiał chaotycznie przeskakiwać między półkami i bezustannie wracać się po coś do działu, który już przeszedłeś.
Najważniejszą zasadą, jest trzymanie się listy. Dzięki planowaniu zakupów możemy uniknąć po pierwsze kupienia zbyt dużej ilości rzeczy niezdrowych, na które mamy ochotę, szczególnie pojedziemy głodni do sklepu. Lista pozwoli nam również utrzymać w ryzach wydatki i nie pozwoli nam spędzić zbyt dużo czasu w działach, z których z założenia nie chcemy nic kupować np. na słodyczach. Dzięki planowaniu zakupów dostosujemy również ilość zakupów do realnych potrzeb i unikniemy marnowania żywności, a także zaoszczędzimy czas, skupiając się na tym, co mamy wypisane, zamiast zastanawiać się, co tu by się mogło jeszcze przydać.
Aby nie dopuszczać do zanieczyszczenia naszej planety tonami bezużytecznego plastiku, warto jest pamiętać o zabieraniu swoich toreb na zakupy. Można też robić zakupy do kartonu szczególnie te pochodzące z działu warzywnego, Równie przydatne mogą być pojemniki na wędlinę, ser żółty oraz sypkie produkty.
Dla wszystkich, którzy nie wiedzą jak robić zakupy, by były one optymalne, przygotowaliśmy kilka wskazówek.
Zawsze sprawdzaj lodówkę z produktami do uratowania i uważnie czytaj daty przydatności do spożycia. Często sklep sprzedaje taniej rzeczy, które mają krótki termin, ale są jeszcze dobre do spożycia. To może być świetna okazja na zakup drogich produktów, na jakie nie pozwolilibyście sobie po normalnej ich cenie.
Zamiast sugerować się wyłącznie ceną, upewnij się, czy droższe zawsze jest lepsze albo, czy ten produkt, który wydaje Ci się świetną propozycją cenową, nie posiada w składzie jakichś produktów, które wpływają na jego niską cenę. Może bowiem okazać się, że wybrany przez ciebie dżem zawiera w składzie znaczniej mniej porzeczek, za to duże ilości cukru.
Ładne i kolorowe opakowanie i atrybut „naturalne” przyciąga wzrok, podczas gdy po przeczytaniu jego składu okazuje się, że produkt nie ma z „naturą” nic wspólnego. Na etykiecie powinna być tabela pokazująca procentową zawartość takich składników jak tłuszcze, cukry czy białka. Zwróć na nie uwagę i rób jedynie zdrowe zakupy.
Staraj się nie chodzić do sklepu po jedną rzecz. Poczekaj, aż lista zakupów stanie się już obszerna i wtedy wybierz się do marketu po większe zakupy. Idąc po jedną rzecz, z pewnością zakupisz masę dodatkowych produktów, które przyciągną Cię za każdym razem, gdy będzie częściej w sklepie. Jeśli już musisz dokupić w tym dniu tę rzecz, stosuj się do idei planowania zakupów i wyjdź ze sklepu faktycznie z jedną rzeczą.
Warto wiedzieć, że uczucie głodu wpływa na większą liczbę zakupionych produktów, a przez chwilowe zachcianki ostateczny rachunek może okazać się miażdżący. Dlatego też, zanim pójdziesz się zakupy, najedz się i ruszaj na nie z pełnym żołądkiem a może uda Ci się przynieść do domu małe zakupy zawierające tylko te produkty, których naprawdę potrzebujesz
Produkty, które w marketach są umieszczone w zasięgu wzroku, są kupowane przez klientów najczęściej. Dlatego warto też przyglądać się dolnym półkom sklepowych regałów, ponieważ można tam znaleźć produkty tańsze, a niekoniecznie gorsze co do jakości.
Duży 5-kilogramowy proszek do prania może być dużo tańszy niż ten, w półkilogramowym opakowaniu.
Jeśli nie zużyjesz sam dużego proszku czy płynu do prania, kosmetyków, można je kupić na spółkę ze znajomymi. Potem podzielić kupione produkty i zaoszczędzić pieniądze na inny cel.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Wesoły Kurnik to nasza marka własna, która dostarcza jajek od szczęśliwych kur.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)