1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Suplementacja na diecie wegetariańskiej i wegańskiej
suplementacja

Suplementacja na diecie wegetariańskiej i wegańskiej – jakie witaminy dla wegetarian i wegan?

Zwiększenie świadomości dotyczącej prawdziwego oblicza przemysłu mięsnego, bazującego na cierpieniu zwierząt oraz szkodliwość mięsa sprawiły, że wiele osób przechodzi na wegetarianizm lub weganizm. Jednak zbyt gwałtowna zmiana diety może powodować niedobory. Co suplementować na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, aby wyrównać braki pewnych składników odżywczych?

baner vege

Czy suplementacja na diecie wegetariańskiej i wegańskiej jest niezbędna?

Dieta wegetariańska to ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety mięsa. Opiera się na owocach, warzywach, zbożach czy grzybach. Jednak w przeciwieństwie do diety wegańskiej pozwala korzystać z produktów odzwierzęcych, takich jak jajka czy mleko.

Weganizm jest bardziej restrykcyjny niż wegetarianizm i odrzuca również inne produkty odzwierzęce, takie jak nabiał, jajka czy miód. Czy każda z tych diet rzeczywiście wymaga suplementacji i w jakim zakresie? Jakie witaminy będą odpowiednie dla wegan, a jakie dla wegetarian?

suplementacja

Na jakie niedobory najczęściej narażeni są wegetarianie i weganie?

Dieta bezmięsna obniża ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, warto jednak pamiętać, że niewłaściwe zbilansowanie posiłków może wiązać się z wystąpieniem pewnych niedoborów składników odżywczych i może szkodzić zdrowiu. Weganom oraz wegetarianom najczęściej brakuje witaminy B12, witaminy D, żelaza, wapnia, cynku oraz kwasów tłuszczowych omega-3, stąd suplementy dla wegetarian i wegan powinny zawierać przede wszystkim te witaminy i minerały.

suplementacja

Jakie witaminy i minerały warto uzupełniać w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, aby zapobiec niedoborom?

m

Zdaniem naukowców z Mayo Clinic w Arizonie[1], wbrew powszechnej opinii, weganie nie mają problemów z niedostatecznym spożyciem białka i aminokwasów. Jednak w diecie roślinnej może brakować witamin i minerałów dostępnych głównie w produktach mlecznych i mięsie — witaminy D, witaminy B12, jodu, żelaza, wapnia. Suplementy dla wegan i wegetarian okazują się w takiej sytuacji skutecznym rozwiązaniem.

Suplementacja na diecie wegetariańskiej – witaminy i minerały dla wegetarian

Mimo przykładania wagi do różnorodności posiłków, w przypadku stosowania diety wegetariańskiej mogą występować niedobory niektórych składników odżywczych. Niektórzy wegetarianie opierają bowiem swoją dietę na żywności wysoko przetworzonej, co powoduje, że nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości warzyw, owoców, strączków i produktów pełnoziarnistych.

Ma to wpływ na szereg istotnych niedoborów pokarmowych. Oto krótki przegląd witamin i minerałów, o których spożycie należy szczególnie zadbać, będąc na diecie bezmięsnej.

suplementacja

Witamina B12

Witamina B12 pełni w ludzkim organizmie ważne funkcje:

  • wspomaga tworzenie i regenerację erytrocytów
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • wspiera funkcjonowanie mózgu – ułatwia redukcję negatywnych skutków stresu, pozwala na syntezę neuroprzekaźników, pomaga utrzymać koncentrację.

 

Niedobór witaminy B12 często w pierwszej kolejności interpretowany jest jako skutek przemęczenia i stresu. Mogą się przy nim pojawić następujące objawy

  • senność i poczucie zmęczenia
  • większa męczliwość
  • zmienność nastroju
  • apatia
  • pogorszenie jakości snu
  • duszności
  • zaburzenia neurologiczne
  • pogorszenie pamięci
  • zaburzenia osobowości.


Podstawowym źródłem pokarmowym witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jajka, ryby oraz produkty z mleka. Natomiast produkty roślinne zawierają jej niewielką ilość. Według Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi ok. 2–3 μg, stąd dzienna dawka tej witaminy dla wegetarian i wegan powinna wynosić 200–300 μg.

suplementacja

Witamina D3

Witaminy z grupy D powinien przyjmować każdy człowiek. Jej niedobór może prowadzić bowiem do osteoporozy. Witamina D3 odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu, wspomaga odporność i ma duże znaczenie dla właściwego działania układu nerwowego.

Najlepszym źródłem tej witaminy są ryby, natomiast w diecie wegańskiej znajdziemy jej bardzo dużo w płatkach śniadaniowych, margarynie i mleku sojowym. Składnik ten powstaje w skórze dzięki promieniom słonecznym. Niestety w Polsce mamy za mało słonecznych dni, by zaspokoić zapotrzebowanie na naturalną produkcję tej witaminy, powinniśmy ją więc suplementować.

Do objawów niedoboru witaminy D3 zaliczamy:

  • bóle kości,
  • bóle mięśni,
  • szybkie przemęczanie się,
  • bezsenność,
  • biegunka,
  • choroby przyzębia,
  • problemy z apetytem,
  • nadciśnienie.

    Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, potrzebujesz witaminy D3 jeszcze bardziej, albowiem jej głównym źródłem w pokarmie są tłuste ryby. Wegańską formą witaminy D3 jest np. cholekalcyferol pozyskiwany z porostów. Należy jednak unikać witaminy D otrzymywanej z lanoliny, czyli wosku z owczej wełny. Dorośli od 19 do 65 roku życia powinni dziennie przyjmować dawkę w przedziale od 800 do 2000 IU.
suplementacja

Żelazo

Żelazo występujące w produktach roślinnych występuje w nich w postaci niehemowej, przyswajanej wielokrotnie gorzej, niż żelazo hemowe obecne w produktach zwierzęcych. Warto więc rozważyć jego suplementację.

Żelazo ma różnorodne zadania w organizmie, z których najważniejsze są związane z transportem tlenu. Uczestniczy również w metabolizmie cholesterolu czy syntezie DNA. Objawy niedoboru to przede wszystkim:

  • łamliwość paznokci i włosów
  • tendencja do zajadów
  • bladość spojówek i śluzówek
  • spadek kondycji.

Długotrwałą suplementację żelaza należy kontrolować poprzez badanie jego poziomu we krwi, gdyż nadmiar może prowadzić do zaburzeń układu pokarmowego.

Uważa się, że prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska i wegańska dostarcza odpowiednią ilość żelaza dzięki roślinom strączkowym, pestkom, produktom pełnoziarnistym i owocom suszonym. Jeżeli lekarz zdiagnozuje u pacjenta niedobór żelaza i niedokrwistość, zaleca się przyjmowanie leków zawierających żelazo w dawce od 60 do 120 mg na dobę.

suplementacja

Kwasy omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na prawidłowy przebieg okresu prenatalnego człowieka oraz wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego. Jedynym źródłem tłuszczów omega-3 w diecie wegan może być kwas alfa-linolenowy (ALA), znajdujący się w oleju lnianym, orzechach włoskich, nasionach lnu, konopi czy chia oraz oleju rzepakowym i lniance. W mniejszych ilościach jest on obecny także w zielonolistnych warzywach i algach.

Do najczęstszych objawów niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie należą:

  • skurcze mięśniowe
  • uczucie napięcia mięśni barków, ramion i karku
  • pękające pięty
  • sucha, napięta, podrażniona skóra
  • kruche paznokcie
  • obniżona odporność
  • zaburzenia nastroju oraz problemy z pamięcią i koncentracją.

Żadne źródło nie precyzuje zalecanej dawki dla zdrowych, dorosłych wegetarian, jednak wydaje się, że suplementacja alg na poziomie ok. 250 mg DHA i EPA dziennie jest optymalna.

Suplementacja na diecie wegańskiej — minerały i witaminy dla wegan

Dobrze zbilansowana dieta wegańska może być bezpieczna i korzystna dla zdrowia. Jednak weganizm, który jest radykalniejszą odmianą wegetarianizmu, wymaga szczególnej uwagi w komponowaniu posiłków. Ponieważ osoby stosujące tę dietę nie jedzą produktów odzwierzęcych, są narażone przede wszystkim na braki witamin A, B12, wapnia oraz jodu, stąd suplementy dla wegan mogą stać się nieodzowne.

suplementacja

Witamina A i β-karoten

Jak wiadomo, witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Dodatkowo niedobory tej witaminy mogą spowodować:

  • problemy ze skórą
  • szybsze starzenie
  • utratę węchu
  • kurzą ślepotę
  • duży spadek odporności organizmu.

Dlatego istotne jest, aby na diecie wegetariańskiej spożywać duże ilości żółtych i pomarańczowych warzyw, a także warzyw liściastych i owoców takich jak morele czy mango.

O niedoborze witaminy A w organizmie świadczą takie objawy jak:

  • zaburzenia widzenia, szczególnie w warunkach słabego oświetlenia
  • suchość skóry i oczu
  • łamliwość włosów i paznokci
  • spadek odporności
  • zahamowanie wzrostu
  • brak apetytu
  • trądzik
  • problemy z płodnością.

Zalecane dziennie spożycie witaminy A wynosi odpowiednio: dla kobiet 700 µg, a dla mężczyzn 900 µg równoważnika retinolu. Dzienna dawka witaminy A dla wegan w formie suplementów diety nie może przekraczać jednak 7 mg/dobę w przypadku beta-karotenu oraz 800 µg/dobę w przypadku retinolu i estrów retinolu, czyli jego równoważników.

suplementacja

Wapń

Odpowiednia ilość wapnia w organizmie zmniejsza ryzyko wielu niebezpiecznych chorób, takich jak udar, rak jelita czy karmienie nerkowe.

Niestety, przechodząc na dietę wegetariańską, jesteśmy narażeni na jego niedobór. W takiej sytuacji dobrym wyborem jest suplementacja białkiem dla wegetarian czy mlekiem sojowym lub ryżowym.

 Niedobór wapnia w organizmie objawia się:

  • problemami z układem krwionośnym
  • zaburzeniami krzepliwości krwi
  • krwotokami z nosa
  • zaburzeniami rytmu serca
  • bólami mięśniowymi oraz stawowymi
  • mrowieniem oraz drętwieniem kończyn
  • stanami depresyjnymi oraz lękowymi.

Zdaniem naukowców optymalnym rozwiązaniem byłoby dostarczanie 800–1000 mg wapnia w diecie. Suplementacja tego minerału dla wegan czy wegetarian będzie konieczna w przypadku osteoporozy, przy czym dawka wapnia nie powinna przekraczać 500 mg.

suplementacja

Magnez

Dieta wegańska powinna być zasobna w magnez. Jednak niektóre osoby – bardzo wrażliwe na sytuacje stresowe, niewysypiające się, zapracowane, cierpiące na zaburzenia gospodarki cukru – potrzebują tego składnika więcej niż inne.

Magnez jest pierwiastkiem o działaniu uspokajającym. Zapobiega on nadmiernemu skurczowi włókien mięśniowych, a także wspomaga prawidłowy rozkurcz mięśni. Wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego i uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Bierze także udział w regulacji syntezy cholesterolu i może wpływać na regulację ciśnienia krwi, cukru we krwi oraz przeciwdziałać zespołowi przewlekłego zmęczenia, osteoporozie i zapaleniu stawów.

Słaba forma fizyczna i ogólne zmęczenie mogą być sygnałem, że w naszym organizmie brakuje magnezu. Oprócz tego do najczęstszych objawów jego niedoboru zalicza się:

  • drganie powiek
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci
  • drganie mięśni
  • mrowienie i drętwienie kończyn
  • pogorszenie jakości snu
  • objawy depresji.

Normy Instytutu Żywności Żywienia wskazują, iż dorosłe osoby potrzebują ok. 310–400 mg magnezu na dzień, jednak zapotrzebowanie na niego wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących, u ludzi aktywnych fizycznie, przepracowanych, a także narażonych na permanentny stres.

Za znaczące uważa się dawki stanowiące co najmniej 25 proc. ZDS (zalecanego dziennego spożycia), czyli ok. 100 mg jonów magnezu, a najsilniejsze preparaty z tym pierwiastkiem zawierają nawet 400 mg jonów magnezu w jednej tabletce.

suplementacja

Jod

Niedobór jodu skutkuje obniżeniem wyższych funkcji mózgu, takich jak zdolność uczenia się, zapamiętywania i kojarzenia, a także obniża w znacznym stopniu iloraz inteligencji. Niedobór tego pierwiastka może prowadzić także do chorób tarczycy, z których najpoważniejszą jest zróżnicowany rak tarczycy.
Jednymi z najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru jodu są:

  • przybieranie na wadze
  • zwiększone zmęczenie
  • brak energii
  • zniechęcenie
  • uczucie chłodu, który towarzyszy przez cały dzień.

Wegan uznaje się za grupę szczególnie zagrożoną niedoborem jodu. Dlatego powinni oni dostarczać właściwą jego dawkę do organizmu poprzez stosowanie jodowanej soli spożywczej oraz alg morskich. Jednak spożycie alg bardzo bogatych w jod niesie za sobą ewentualność pojawienia się niekorzystnych efektów zdrowotnych, stąd dawka jodu w nich zawarta nie powinna przekraczać 20 mg/kg suchego produktu.

suplementacja

Białko

Niedobory białka mogą wpływać na ogólny spadek odporności, ogólne osłabienie lub wypadanie włosów. Wprawdzie eliminacja białka z diety jest niemożliwa, jednak wiele produktów roślinnych bez problemu może zastąpić zapotrzebowanie na białko. Są nimi chociażby warzywa strączkowe, takie jak fasola czy soja. Oprócz nich możemy spożywać orzechy oraz różnego rodzaju nasiona. Dla wegan polecane są także odżywki białkowe wege, które nie mają żadnego produktu odzwierzęcego.

suplementacja
suplementacja

Jakie substancje w suplementach diety są niepożądane dla wegetarian i wegan?

suplementacja

Dla wegetarian lub wegan, którzy nie chcą znaleźć w produkcie składników odzwierzęcych, istotne jest sprawdzenie, czy w danym suplemencie diety nie znajdują się składniki takie jak żelatyna czy koszenila. Zazwyczaj jednak producenci podają na etykiecie informację, czy produkt jest w pełni roślinny.

W suplementach diety zdarzają się jednak dodatki pochodzenia zwierzęcego. Mogą nimi być:

Szelak

W wielu suplementach diety znajduje się szelak — substancja produkowana z odchodów owadów żyjących na drzewach szelakowych. Nabłyszcza się nią otoczkę suplementów, które mają mieć działanie prozdrowotne.

Żelatyna wieprzowa – powłoka kapsułek

Powłoką kapsułek z witaminami jest najczęściej pozyskiwana ze skór i kości świń żelatyna wieprzowa. Wegetarianie powinni więc sięgać po kapsułki jedynie roślinnego pochodzenia.

Koszenila

Koszenila to barwnik otrzymywany z owadów. Aby uzyskać jego jeden kilogram, należy sproszkować ich ok. 150 tysięcy. Obecnie koszenilę stosuje się w produkcji żywności, kosmetyków, niektórych farmaceutyków, ale nie powinna znajdować się ona w składzie wegańskich witamin.

Tran

Wiele osób spożywających mięso pokrywa zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega, sięgając po tran, jednak dla wegetarian i wegan spożywanie tego typu preparatów jest niezgodne z ich przekonaniami. Mogą oni jednak zażywać specjalne wegańskie suplementy diety produkowane na bazie oleju z mikroalg i szałwii hiszpańskiej (nasiona chia) albo preparaty z olejem lnianym.

suplementacja

Suplementacja dla wegetarian i dla wegan – od czego zacząć?

suplementacja

Każdy przypadek i konieczność korzystania z witamin dla wegan czy wegetarian stanowiących suplementy diety należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Zapotrzebowanie na nie każdej osoby może się bowiem znacznie się różnić ze względu płeć, wiek, stan zdrowia czy aktywność fizyczną. Należy więc uważnie dobierać produkt, którego będziemy używać. Warto też sprawdzać certyfikaty i badania producenta suplementów.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/139781,weganom-groza-niedobory-kilku-istotnych-skladnikow-odzywczych

suplementacja
e

Owoce i warzywa

Więcej

Nabiał i jaja

Więcej

Orzechy, migdały, pistacje

Więcej
z

Produkty sypkie i zbożowe

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch