Data ważności, data przydatności, „Najlepiej spożyć przed”, „Najlepiej spożyć przed końcem...”. Jak połapać się w tych wszystkich sformułowaniach?
Na opakowaniach prawie wszystkich produktów spożywczych możesz znaleźć różne oznaczenia. Także te, które określają bezpieczny czas spożycia danego artykułu. Niestety prawda jest taka, że wielu konsumentów zwyczajnie ich nie rozróżnia. A kwestia ta jest naprawdę bardzo prosta. Zobacz, na czym polegają różnice.
Termin „Należy spożyć do …” oznacza datę, po której zjedzenie danego produktu spożywczego, może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów łatwo psujących się – mięsa, nabiału czy gotowych posiłków.
Informacja ta jest zawsze poprzedzona wyrażeniem „Należy spożyć do …”. Nie może być skracana ani modyfikowana. Termin ten jest umieszczany na każdej oddzielnie zapakowanej porcji produktu. W widocznym miejscu na opakowaniu.
Po formule „Należy spożyć do …” znajdziesz konkretną datę, która musi składać się z dnia, miesiąca i roku. Czasami jednak producent odsyła nas do innego miejsca – „Należy spożyć do: data na wieczku”. Jest to związane wyłącznie z łatwiejszym procesem produkcji. Zamiast modyfikować całe opakowania dla każdej partii, producenci wykorzystują wieczka, przykrywki, etykiety.
Oznaczenie to wskazuje na datę graniczną. Po przekroczeniu daty wskazanej przez producenta produkt może prowadzić do zatrucia pokarmowego lub innych problemów zdrowotnych.
Produkty oznaczone terminem „Należy spożyć do …” muszą być ściśle przechowywane zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, np. w lodówce. Nawet niewielkie odstępstwa od tych zasad mogą wpłynąć na bezpieczeństwo produktu. Po przekroczeniu daty przydatności do spożycia, produkty nie powinny być spożywane. Nie znajdziemy ich także na sklepowych półkach – sprzedaż jest zabroniona i podlega karze.
Data minimalnej trwałości oznaczana jest terminem „Najlepiej spożyć przed ...” lub „Najlepiej spożyć przed końcem ...”. Informuje o okresie, w którym produkt zachowuje swoje specyficzne właściwości. Fachowo mówi się o właściwościach organoleptycznych: odpowiednim smaku, teksturze, konsystencji, zapachu i – co ważne – wartości odżywczej.
Musisz jednak wiedzieć, że warunkiem w tej kwestii jest także sposób przechowywania danego produktu. Należy przestrzegać zaleceń producenta. W przeciwnym razie produkt nie tyle ile ulegnie zepsuciu, co np. zmieni swoją konsystencję. Przykład? Gotowa galaretka przechowywana w szafce, a nie w lodówce – zamieni się w napój. Jej wypicie nam nie zaszkodzi, jednak po teksturze galaretki nie zostanie ani śladu.
Termin „Najlepiej spożyć przed ...” dotyczy produktów mniej podatnych na psucie się – np. makaronu, ryżu, konserw czy przypraw. Po upływie tej daty produkt wciąż może być bezpieczny do spożycia, o ile nie wykazuje oznak zepsucia. Co to znaczy? Produkt zdatny do spożycia nie ma niepokojącego zapachu, koloru, a już na pewno pleśni czy innych widocznych zmian.
Data „Najlepiej spożyć przed ...” jest zwykle wyrażona w formacie konkretnej daty (dzień, miesiąc, rok). Także musi być umieszczona w widocznym miejscu.
Jednak istnieją pewne wyjątki. Produkty najmniej trwałe (do 3 miesięcy) mogą być oznaczone bez wskazania konkretnego roku. Na produktach wyjątkowo trwałych (powyżej 18 miesięcy) znajdziesz wyłącznie rok. Żywność, której data minimalnej trwałości znajduje się między wyżej określonym czasem, oznaczana jest tylko miesiącem i rokiem.
Produkty spożywcze oznaczone terminem „Najlepiej spożyć przed ...” nie mogą być sprzedawane po upływie wskazanej daty.
Pamiętaj jednak, że przekroczenie minimalnej daty trwałości nie oznacza tego, że produkt jest zepsuty. Mimo tego, że według prawa takiej żywności nie kupisz już w sklepie, to możesz trzymać ją w swojej lodówce. Oczywiście, tylko jeśli wygląda i pachnie odpowiednio.
Jak się w tym połapać? Zapamiętaj: słowo „należy” jest mocniejsze niż „najlepiej”.
Termin „Należy spożyć do ...” informuje o bezpieczeństwie, natomiast „Najlepiej spożyć przed ...” o jakości produktu. Przestrzeganie tych oznaczeń pomoże Ci uniknąć ryzyka związanego ze spożywaniem nieświeżych produktów.
Nie wszystkie produkty spożywcze wymagają umieszczania dat przydatności do spożycia lub dat minimalnej trwałości. Do tych wyjątków należą:
Wyjątki te wynikają z faktu, że produkty te mają naturalną długą trwałość lub szybkie tempo konsumpcji. Dla konsumentów oznacza to, że mogą one być przechowywane bez obawy o bezpieczeństwo zdrowotne. Jednak przed zakupem takich produktów, zawsze warto ocenić ich świeżość i stan wizualny.
Chcesz uniknąć psucia się żywności? Każdy z nas pewnie tego oczekuje. Ma to znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla kondycji domowego budżetu.
Jest na to prosty sposób. Zadbaj o odpowiednie warunki przechowywania zakupionych produktów. Jak to wygląda w praktyce?
Przechowuj w lodówce w odpowiednich pojemnikach lub szufladach przeznaczonych do warzyw i owoców. Warto wiedzieć, że niektóre gatunki lepiej smakują, jeśli trzymane są poza lodówką (np. banany czy pomidory). Nie wpływa to jednak na ich zdatność do spożycia. Może ją nawet wydłużyć.
Zawsze w lodówce. Umieść je w niej możliwie szybko po dokonaniu zakupów. Możesz je również zamrozić.
Przechowuj w lodówce, najlepiej na środkowej półce. Temperatura jest tam najstabilniejsza. Sprawdzaj daty przydatności do spożycia i spożywaj w pierwszej kolejności te produkty, których termin przydatności jest najkrótszy.
Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w chlebaku. Możesz też zamrozić pieczywo, jeśli nie planujesz go spożyć w ciągu kilku dni. Mrożenie pozwala na dłuższe przechowywanie bez ryzyka utraty świeżości. Śmiało możesz mrozić to pieczywo, które wcześniej w sklepie było odpiekane.
Przechowuj w szczelnych pojemnikach. Dzięki temu unikniesz dostawaniu się do nich wilgoci i szkodników. Trzymaj je w ciemnym i chłodnym miejscu.
Każdy rodzaj żywności ma ogólnie określone zasady przechowywania. Pamiętaj jednak, że ważne jest trzymanie się zaleceń producenta.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Wesoły Kurnik to nasza marka własna, która dostarcza jajek od szczęśliwych kur.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Pyszne wędliny wieprzowe, z kurczaka i z indyka, w tym polędwice, kiełbasy, parówki, kabanosy, schab i nie tylko - to asortyment naszej marki Wędliniarnia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)